Претражи овај блог

понедељак, 26. децембар 2011.

TORTA OD NARANDŽE I ORAHA

Pošto sam bila u velikom strahu da moja Bronhi torta neće biti baš najbolja, odlučila sam da ova, alternativna,  bude glavna rođendanska torta mom sinu. Uvijek pravim dvije torte, sve mislim jedna je malo, a i morala sam da potrošim onih preostalih 18 žumanaca. 
Torta je poslije dva dana bila dobra, ali poslije pet je bila odlična, narandža se mnogo više osjećala.

RECEPT

KORE:
5 jaja 
100g šećera
100g mljevenih oraha 
170g  brašna
30g kakaa
1 prašak za pecivo
naribana korica i sok od jedne pomorandže
Narandžu je potrebno prethodno oprati četkom u vreloj vodi (nema šansi da nađem neprskanu), narendati na sitno rende i iscijediti sok. Izmjeriti količinu soka, ako nema deset kašika onda dodati vode da se dobije ukupna količina od 10 kašika i ostaviti u frižider.
Umutiti penasto bjelanca, postepeno dodati šećer i mutiti dok se ne dobije baš čvrst šlag. U to dodati jedno po jedno žumance uz neprestano mućenje. Dodati hladan sok od narandže i koricu, promješati , a zatim dodati pomješane suve sastojke (orasi, brašno, kakao i prašak za pecivo) i promješati varjačom.
Veliki pleh od rerne obložiti papirom za pečenje, istresti koru i peći na 180 stepeni nekih 10 minuta, provjeriti čačkalicom.
Ispeći tave tri kore.

KREM:
18 žumanaca (9 do 10 cijelih jaja)
18 kašika šećera
100g čokolade za kuvanje
1 kašičica instant kafe
250g putera/margarina

Žumanca staviti u metalnu, starinsku vanglu i sa šećerom mutiti dok ne pobjele.Sad tu vanglu staviti u šerpu u kojoj vri voda, ali tako da dno vangle ne dodiruje vodu (valjda svi znaju proces kuvanja na pari) i kuvati uz povremeno mješanje. Fil je gotov kad se povuče varjača po dnu vangle, vidi se dno, napravi se putić.Baš sam objasnila. Na kraju dodati kafu i čokoladu i mješati dok se čokolada ne otopi, ohladiti.
Pjenasto umutiti puter i sjediniti sa filom. Odvojiti jednu trećinu fila a u ostatak dodato grilijaž od naranže i oraha. U odvojenu trećinu krema dodati 300ml umućene slatke pavlake.

Kore poprskati prokuvanom vodom i šećerom (šećerni sirup) i sokom od narandže, filovati filom sa grilijažom a okolo premazati kremom sa pavlakom.

GRILIJAŽ:
oguljena kola jedne narandže
10 kašika šećera
80g mljevenih oraha

Ne može baš sve da ide glatko, mora nešto da pravi probleme.
Narandžu oguliti i isjeckati na sitne kockice, Sećer istopiti na laganoj vatri, dodati narandžinu koru i orase. Izmješati i istrestina papir za pečenje da se stegne i ohladi.
Ohladiće se sigurno, ali da li će se stegnuti, to baš nije sigurno. Taman kad pomislite da se stvrdnulo i počnete da meljete na mašinu za orase, vidjeće te da više liči na malo tvrđi karamel. Onog momenta kad shvatite da ste uništili mašinu prebacite sjeckalicu za luk i dobiće te nešto ovako, zbijeno, nimalo rastresito.
 Na prvi pogled izgleda da ima malo fila, ali se sasvim fino osjeća. Mislim da sam trebala da pomješam oko 3dl slatke pavlake u fil, čisto zbog volumena, za one koji vole malo kremastije kolače.

Нема коментара:

Постави коментар