Ovo je jedan jako veliki recept, mislim kolač, recept je na pola stranice.
Pravila sam 2/3 mjere, nisam imala dovoljno masti, inače cijela mjera ide u pleh od rerne.
Ovo sam prvi put pravila kad sam bila u srednjoj školi 87. ili 88. godine (eto sad znate koliko odprilike imam godina) i sjećam se da se recept malo razlikovao, u kore je išao suvi kvasac i koristile su se dvije vrste džema, od višanja i od kajsija. I naravno nije išla mast, nego margarin. Kao i mnogi i taj recept se vremenom izgubio.
RECEPT.
KORE
300 g masti
300 g šećera
3 žumanceta
3 dl mlakog mlijeka
700 g brašna
1 prašak za pecivo
Od navedenih sastojaka zamjesiti tijesto, podijeliti na 3 dijela, razvaljati na veličinu tepsije i prvu koru staviti na dno. Nisam podmazivala tepsiju jer u tijestu ima dovoljno masti a vi kako hoćete, može i papir za pečenje.
FIL
300 g mljevenih oraha
300 g šećera
300 g marmelade ili džema od kajsije
rum po želji
U receptu piše da se sve pomješa i tako maže preko kora. Ja sam to uradila prošle godine i jedva sam premazala preko kore, autorki recepta sam se sjetila cijele familije.
Ove godine sam koru premazala marmeladom, posula izmješanim orasima i šećerom, preklopila drugom korom , ponoviti postupak sa marmeladom, šećerom i orasima. Preklopiti trećom korom i peći na 180 stepeni dok ne porumeni, zaboravila sam koliko vremena.
Na pečen i ohlađen kolač staviti glazuru od čokolade.
GLAZURA
150 g čokolade
4,5 kašike vode
4,5 kašike prah šećera
100 g maslaca/margarina
Čokoladu, prah šećer i vodu otopiti na pari, dodati margarin/maslac isjeckan na kockice i izmješati da se ujednači. Preliti preko kolača, ostavitida se stegne i tek sutradan rezati.
Kolač je izuzetno ukusan samo mu je jedina mana što je preprhak (ha, izgovorite to), mrvi se, ne pretjerano ali se mrvi.
Možda sam ga samo prepekla?
Администратор блога је уклонио коментар.
ОдговориИзбриши