Претражи овај блог

уторак, 16. октобар 2012.

PITA ILI BAKLAVA OD NARANDŽE

"Baklava, šta je tu specijalno, obična pita od oraha i još preslatka?" govorila sam nekadašnja ja i nisam mogla da shvatim šta to u njoj vide. Ali kako se svi sa godinama mijenjamo tako i naš ukus se mijenja. Baklava mi je u međuvremenu postala jedan od najdražih deserta. A tek nedavno sam shvatila zašto je nisam voljela, naime moja mama je pravila takozvanu Grčku baklavu, to je ona što ima fil od jaja, jogurta i griza i kad se zalije bude gnjecava. 
Ubjedljivo najbolju baklavu, koju sam probala, pravi moja kuma. Ona baš i nije neki talenat za kolače, a tek torte joj nikako ne idu od ruke, ali je zato majistor za baklavu, onako hrskavu a mokru i slatku taman koliko treba.

Ovo je druga baklava koju sam u životu pravila, prvu sam pravila prije nekih 20tak godina.
 Tetka mi je rekla: "Imaš tamo kore i recept a ti nam napravi baklavu dok ja dođem iz grada".
I napravila sam ali se ne sjećam da sam je probala, samo znam da mi nije bila oivoljno vlažna, zabrljala sam sa prelivom.


Između baklave od Aliki i Katarinine pite, moram priznati da sam bila sklonija ovoj prvoj samo zato što sam imala pavlaku u kući a jogurt ne a nije mi se opet išlo u prodavnicu. Takođe su me uplašila ona tri praška za pecivo u Katarininom receptu.
Nisam slikala postupak pripreme jer sam to radila uveče, a koga zanima kod njih dvije ima sve to lijepo prikazano.


RECEPT:
500 g kora za baklave
250 g kisele pavlake
70 g mlijeka (vagala)
2 dl ulja
1 prašak za pecivo
100 g šećera
4 jaja
kora od dvije narandže

PRELIV
500 g šećera
3 dl svježe iscjeđenog soka od narandže (što je otprilike sok od 3 narandže)
3 dl vode
kora od jedne narandže

Prvo napraviti preliv, šećer, sok, vodu i koru od narandže staviti u manju šerpu i staviti da se kuva, pa od momenta kad je prokuvalo kuvati još sedam minuta i ostaviti da se ohladi.

Kore za baklavu razdvojiti i ostaviti da se osuše. Nakon toga ih usitniti, izlomiti na manje komade.
Jaja i šećer umutiti žicom, nije potreban mikser, dodati pavlaku, mlijeko, ulje, prašak za pecivo i naribanu narandžinu koricu. Žicom umutiti da se sve spoji u glatku masu i dodati izlomljene kore. Izmješati da se kore navlaže i istresti u podmazanu tepsiju.
Peći na 180 stepeni dok fino ne porumeni.
Vruću baklavu/pitu isjeći i preliti ohlađenim prelivom.


Prava aroma joj se razvije poslije dva dan stajanja u frižideru, a dok je pečete cijela kuća neodoljivo miriše na narandže.

5 коментара:

  1. Ajme meni, tko bi dočekao ta dva dana. Zvuči odlično!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nisam čekala, probala sam je odmah ujutru. Stalno sam je probavala i zaključila da je poslije dva dana najbolja.

      Избриши
  2. baklavu nisam nikad napravila jer moji baš nisu ludi za njom i nemogu si priuštiti da je sama jedem, u ovom receptu mi je interesantan baš ovaj preljev sa sokom od naranče

    ОдговориИзбриши
  3. Ja volim baklavu puno, puno, puno!!! :) Secam se ovog Katarininog recepta, planiram da ga probam...

    ОдговориИзбриши