Претражи овај блог

понедељак, 22. октобар 2012.

KUGLOF OD TIKVICA 2

U zadnjih 14 mjeseci koliko vodim ovaj blog dobila sam 10 kilograma.
Slano što napravim svi jedu, uglavnom, slatko što napravim ostali gricnu i ja pojedem najmanje dvije trećine. A nisam nikakav čovjek, ustvari žena, kad vidim slatko ja padam u trans i ne mogu da odolim. 
Velika sam poguzija, gurman je za mene mnogo fina riječ.
I zaključak, blog je kriv za sve, zbog njega nalazim razlog da nešto pravim (ovim lažem sebe) i ovako više ne može, moram nešto da preduzmem.
Obećala sam sebi da je ovo zadnji slatkiš koji sam napravila i slagala samu sebe. Samo par dana kasnije pravila sam Strast za šećerom i cimetom ali mi je olakšavajuća okolnost što nedeljom imamo sladak doručak, ali nisam morala da jedem. A kako da ne probam?

Od sada slatki recepti na ovom blogu će biti iz "arhive", ono što sam do sada pravila a nisam stigla da objavim.

Slatko se pravi samo u slijedećim prilikama:
1. Sinov rođendan
2. Nova Godina
3. Božić
4. Moj rođendam
5. Ako kojim slučajem se najave gosti
A za dalje ću da vidim.

 Prvobitna namjera mi je bila da pravim mafine ali kad sam očistila tikvicu koja je u frižideru bila na samrti, imala sam tačno za duplu količinu i tako nastade kuglof.
Originalni recept možete naći ovdje.


RECEPT:
500 g brašna
1 prašak za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
1,5 kašičica cimeta
do pola kašičice soli
5 jaja
150 g meda
200 g šećera
250 ml jogurta
2 kesice vanilin šećera
400 g narendane tikvice (ili jabuka)
250 g grubo mljevenih oraha
200 g suvog grožđa
150 ml ulja


 U jednoj činiji izmješati brašno, so, cimet, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.
Jaja mutiti sa šećerom, medom i vanilin šećerom. 
Kad se jaja dobro umute dodati ulje i jogurt i mutiti još malo.
Dodati mješavinu brašna i ostalih suvih sastojaka i mutiti dok se sve fino ne sjedini.
Na kraju dodati tikvice, orase i suvo grožđe i sve spatulom sjediniti.
Izliti u dobro podmazan kalup i peći na 180 stepeni oko sat i po, provjeriti čačkalicom.

 Ako pravite ovaj kolač u običnoj tepsiji onda i vrijeme pečenja je kraće.
Kalupe za kuglof  namažem pomoću kista sa mekim margarinom za mazanje (koji je kupljen samo zbog toga) i pospem prezlam.


6 коментара:

  1. Radila sam kruh i čokoladni kolač s tikvicama, a mislim da je super i ova kuglof verzija.

    ОдговориИзбриши
  2. Ti mene uvijek nasmiješ sa svojim tekstovima. :))
    Al ima tu nešto i istine da blog deblja. :)
    Što se tiče slatkog isto sam rob kao i ti.
    Ovaj kolač od tikvica je super, radila sam nešto slično, čokoladni kruh s tikvicama i oduševio me.

    ОдговориИзбриши
  3. Mislila sam da će da fali čokolada, ali i ovako je odličan. Moja sestra koja frkće na pomen tikvica, obožava ih u kolačima.

    ОдговориИзбриши
  4. Jako, jako me raduje da ti se dopao ovaj recept....ovako sam znala svojoj deci, dok su bili manji, da podvalim jer nisu hteli da jedu tikvice ni u ludilu. Ni sada, kada su odrasli ljudi, teško mi polazi za rukom da im podvalim ali u kolačima obavezno prolazi.Topli pozdrav,

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ni ja nisam luda za tikvicama ali ih jedem. Naravno, najdraže su mi pohovane ali izbjegavam da ih jedem.
      U kolačima tikvice daju neku posebnu sočnost koju je teško postići nečim drugim.

      Избриши
  5. kolači sa tikvicama su fini i sočni, uostalom meni je s tikvicom sve super

    ОдговориИзбриши