U zadnjih 14 mjeseci koliko vodim ovaj blog dobila sam 10 kilograma.
Slano što napravim svi jedu, uglavnom, slatko što napravim ostali gricnu i ja pojedem najmanje dvije trećine. A nisam nikakav čovjek, ustvari žena, kad vidim slatko ja padam u trans i ne mogu da odolim.
Velika sam poguzija, gurman je za mene mnogo fina riječ.
I zaključak, blog je kriv za sve, zbog njega nalazim razlog da nešto pravim (ovim lažem sebe) i ovako više ne može, moram nešto da preduzmem.
Obećala sam sebi da je ovo zadnji slatkiš koji sam napravila i slagala samu sebe. Samo par dana kasnije pravila sam Strast za šećerom i cimetom ali mi je olakšavajuća okolnost što nedeljom imamo sladak doručak, ali nisam morala da jedem. A kako da ne probam?
Od sada slatki recepti na ovom blogu će biti iz "arhive", ono što sam do sada pravila a nisam stigla da objavim.
Slatko se pravi samo u slijedećim prilikama:
1. Sinov rođendan
2. Nova Godina
3. Božić
4. Moj rođendam
5. Ako kojim slučajem se najave gosti
A za dalje ću da vidim.
Prvobitna namjera mi je bila da pravim mafine ali kad sam očistila tikvicu koja je u frižideru bila na samrti, imala sam tačno za duplu količinu i tako nastade kuglof.
Originalni recept možete naći ovdje.
RECEPT:
500 g brašna
1 prašak za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
1,5 kašičica cimeta
do pola kašičice soli
5 jaja
150 g meda
200 g šećera
250 ml jogurta
2 kesice vanilin šećera
400 g narendane tikvice (ili jabuka)
250 g grubo mljevenih oraha
200 g suvog grožđa
150 ml ulja
U jednoj činiji izmješati brašno, so, cimet, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.
Jaja mutiti sa šećerom, medom i vanilin šećerom.
Kad se jaja dobro umute dodati ulje i jogurt i mutiti još malo.
Dodati mješavinu brašna i ostalih suvih sastojaka i mutiti dok se sve fino ne sjedini.
Dodati mješavinu brašna i ostalih suvih sastojaka i mutiti dok se sve fino ne sjedini.
Na kraju dodati tikvice, orase i suvo grožđe i sve spatulom sjediniti.
Izliti u dobro podmazan kalup i peći na 180 stepeni oko sat i po, provjeriti čačkalicom.
Ako pravite ovaj kolač u običnoj tepsiji onda i vrijeme pečenja je kraće.
Kalupe za kuglof namažem pomoću kista sa mekim margarinom za mazanje (koji je kupljen samo zbog toga) i pospem prezlam.
Radila sam kruh i čokoladni kolač s tikvicama, a mislim da je super i ova kuglof verzija.
ОдговориИзбришиTi mene uvijek nasmiješ sa svojim tekstovima. :))
ОдговориИзбришиAl ima tu nešto i istine da blog deblja. :)
Što se tiče slatkog isto sam rob kao i ti.
Ovaj kolač od tikvica je super, radila sam nešto slično, čokoladni kruh s tikvicama i oduševio me.
Mislila sam da će da fali čokolada, ali i ovako je odličan. Moja sestra koja frkće na pomen tikvica, obožava ih u kolačima.
ОдговориИзбришиJako, jako me raduje da ti se dopao ovaj recept....ovako sam znala svojoj deci, dok su bili manji, da podvalim jer nisu hteli da jedu tikvice ni u ludilu. Ni sada, kada su odrasli ljudi, teško mi polazi za rukom da im podvalim ali u kolačima obavezno prolazi.Topli pozdrav,
ОдговориИзбришиNi ja nisam luda za tikvicama ali ih jedem. Naravno, najdraže su mi pohovane ali izbjegavam da ih jedem.
ИзбришиU kolačima tikvice daju neku posebnu sočnost koju je teško postići nečim drugim.
kolači sa tikvicama su fini i sočni, uostalom meni je s tikvicom sve super
ОдговориИзбриши