Претражи овај блог

субота, 25. фебруар 2012.

PECIVO ZA ČAS


Ne znam šta me danas više iznenadilo, da li to što amerikanci snimaju rimejk "Mićki" ili to što mi je neko "ukrao" sliku? I ne znam da li da budem uvređena ili polaskana? Mislim, uvređena sam, jer ako ja mogu da "okonem" dvadesetak puta pored dva mala smetala, to mogu i drugi. A opet, u neku ruku sam i polaskana jer sam svjesna kvaliteta mojih slika, nikakav, u najboljem slučaju osrednji. Nisam ni pomišljala da svoje slike zaštitim vodenim pečatom (da li se to tako zove?) iz dva razloga: prvi je da nisam mislila da je to potrebno, a drugi i važniji, nemam pojima kako se to radi.


A sad o pecivu koje sam pravila za doručak i za koje je sin rekao da ništa ne valja, a kad kupim  nešto slično u pekari onda je odlično. Djeca! Ipak je jeo sa kajmakom, nije bilo hljeba.
Meni je bilo dobro i samo i kao dodatak kobasici umjesto hljeba. Kombinovala sam dva recepta, iz prvog sam uzela recept (ali dvije trećine za toliko sa imala sira), a iz drugog način motanja.


RECEPT:
300 g brašna
150 g sira za pitu (u mom slučaju 158 g sira, šteta da se baci)
1 dl mlijeka
1 dl ulja
oko pola praška za pecivo 
1 kašičica soli
susam (meni otišlo oko 50 g)

Prosijati brašno i dodati mu suve sasrojke i promješati ih. Dodati sir, mlijeko i ulje, promješati viljuškom, a zatim mikserom ili rukama da se formira tijesto. Ne mjesiti ga dugo, maksimalo pet minuta. Tijesto se ne lijepi za ruke i lako je raditi sa njim.
Istresti ga na pobrašnjenu dasku za mješenje, oblikovati i podjeliti na četiri dijela. Svaki dio oblikovati u kuglicu, razviti u krug i presjeći na četiri dijela, bilo bi idealno u šest, ali ja sam žurila.
Sada svaki taj trokutić premjestiti na dasku na kojoj je posut susam, oklagijom razviti tijesto preko susama, urolari staviti na pleh obložen papirom za pečenje.



Peći u prethodno zagrijanoj rerni (zaboravila koliko dugo, a gledala na sat) na 180 stepeni.
Po želji mogu se filovati, šunkom, sirom ili nekim aromatičnijim sirom.

8 коментара:

  1. Obrati se uredništvu Coolinarike i maknut će tvoju fotku. Peciva izgledaju super. Sviđa mi se valjanje tijesta na sezamu, jer tako pecivo stvarno bude bogato posuto sezamom, što nije moguće postići ako se na formirano pecivo stavlja sezam.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ipak malo susam spada, ali ga većina ostane na pecivu.
      Javila sam uredništvu, valjda nešto preduzmu, hvala na savjetu.

      Избриши
  2. Ah, ovdje ima sezama dovoljno što ja obožavam. Odlične su ti ove kiflice!

    ОдговориИзбриши
  3. I ja ga volim, posipam ga po pitama, tjestenini sa sirom. Volim i one vašarske lizalice od karamelisanog šećera i susama.

    ОдговориИзбриши
  4. Ja ne znam kako neko moze okaciti tudju sliku. Mene bi bilo sramota. Dobro je da si reagovala...
    Peciva su super. Ja volim takva... I jos sa puno susama... :)

    ОдговориИзбриши
  5. kiflice su odlične, jako volim sezam tako da bi mi ovo bilo jako fino

    ОдговориИзбриши