Danas bi trebala da pišem o svetom Valentinu Danu zaljubljenih ili o svetom Trifunu zaštitniku vinogradara (neki kažu i zaštitnika bračne ljubavi, mada ne znam gdje sam to čula, možda sam i sanjala), ali ne znam šta da kažem o tome. Čini mi se da se taj praznik više uvukao u medije, nego među narod. Nešto ne znam da ga neko u mojoj okolini obilježava ili da kupuje poklone. Imam utisak da se za taj praznik kupuju simbolični pokloni, kao što je čokolada ili neka beskorisna plišana glupost.
Moj današnji recept nije u duhu Dana zaljubljenih, nego najobičnije kiflice punjene sirom. Pravila sam ih jedno veče i pred spavanje pojela osam komada. Ujutru kad sam se probudila imala sam osjećaj kao da sam upravo doručkovala.
Moj današnji recept nije u duhu Dana zaljubljenih, nego najobičnije kiflice punjene sirom. Pravila sam ih jedno veče i pred spavanje pojela osam komada. Ujutru kad sam se probudila imala sam osjećaj kao da sam upravo doručkovala.
RECEPT:
skoro 3 šolje brašna
1 šolja mlijeka
1 kesica suvog kvasca
1 cijelo jaje
1 žumance
100 g otopljene masti
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
Pomješati brašno, so, šećer i suvi kvasac, dodati ostale sastojke, zamijesiti srednje tvrdo tijesto i ostaviti na toplom da naraste. Premjesiti ga, podijeliti na četiri loptice, koju svaku posebno treba razviti u krug. Ako vam moj krug izgleda mnogo četvrtasto to je zbog toga što ja ne znam razvijati u krug, godinama sam se trudila da razvijam što približnije četvorouglu da mi je sada nemoguće razviti tijesto u krug.
Isjeći na osam dijelova.
Na kraj trougla staviti kašičicu nadjeva, urolati i staviti u pleh obložen pekarskim papirom. Svaku kiflicu premazati sa mlijekom, ostaviti da se dignu dok se rerna ne ugrije i peći na 160 srepeni (sa ventilatorom) pola sata.
Isjeći na osam dijelova.
Na kraj trougla staviti kašičicu nadjeva, urolati i staviti u pleh obložen pekarskim papirom. Svaku kiflicu premazati sa mlijekom, ostaviti da se dignu dok se rerna ne ugrije i peći na 160 srepeni (sa ventilatorom) pola sata.
FIL
180 do 200 g sira (onog za pite)
1 bjelance
Sve sastojke zajedno pomješati.
NAPOMENA: skoro 3 šolje brašna sam navela u receptu zato što sam u zdjelu prvo stavila 2,5 šolje brašna i dodala ostale sastojke, ali tijesto mi je bilo premekano, pa sam dodala još brašna. A i svako brašno nije isto, svako različito upija vodu.
NAPOMENA: skoro 3 šolje brašna sam navela u receptu zato što sam u zdjelu prvo stavila 2,5 šolje brašna i dodala ostale sastojke, ali tijesto mi je bilo premekano, pa sam dodala još brašna. A i svako brašno nije isto, svako različito upija vodu.
Ovo isprobavam prvom prilikom :)
ОдговориИзбришиbaš obožavam kiflice svih vrsta
ОдговориИзбришиObzirom da ljubav ide preko stomaka:))moj muž bi bio prespećan da ove kiflice zatekne na stolu 14.februara :))doduše isto kao i svakog drugog dana:))odlične su!
ОдговориИзбришиNisu bile 14. na meniju nego mnogo ranije, ali tek tad stigoh da objavim. I ja obožavam tijesto, osim pržene varijante, volim da jedem i da pravim.
ИзбришиMeni je drago da objavljujes ovo umeso nekog cokoladnog slatkisa. Ja obozavam kiflice! :)
ОдговориИзбришиPozdrav!!!
Bio i čokoladni slatkiš aki ću objaviti kasnije.
ОдговориИзбришиOvakve kifle su mi uvijek dobro došle ! Odlično izgledaju i bilježim recept !
ОдговориИзбриши