Ko me poznaje dobro, zna da rijetko pržim hranu u dubokoj masnoći, mada ponekad nešto pohujem. Kad god mi treba veća količina masnoće za spremanje hrane prednost dajem svinjskoj masti. Nije u pitanju ekonomski faktor, imam domaću mast, nego ne znam šta da radim sa upotrebljenim uljem. Kad mi ostane masti, u činijicu stavim foliju, pa tu sipam mast i onda sve u frižider. Sutradan kad se stegne, bez problema bacim u smeće. Najgore što moćete učiniti je da višak ulja bacite u WC šolju. Ako već imate iskorišteno ulje sipajte ga u male flašice od vode (često se desi da je nemam), pa onda bacite u smeće. Znam da ni ove moje metode nisu nimalo ekološke, ali od dva zla izabrala sam manje.
Sanjam o danu kada će reciklaža biti zakonska obaveza i da će se plaćati velike kazne za kršenje istog.
Kad god u smeće bacim ljuske od povrća, talog od kafe, papir za pečenje "duša me boli" što ne pravim kompost. Na žalost u mom dvorištu to nije moguće, jako je malo i sa svih strana okruženo je komšijskim prozorima, a iza je šupa u kojoj stoji ogrev i sve ono što nismo znali gdje da stavimo a žao nam da bacimo.
Po originalnom receptu ove kuglice je trebalo pohovati ali je to meni bilo previše, i ovako samo pržene su dobre. Dobre su i hladne i tople, prosto vuku na stalno grickanje.
Kad god u smeće bacim ljuske od povrća, talog od kafe, papir za pečenje "duša me boli" što ne pravim kompost. Na žalost u mom dvorištu to nije moguće, jako je malo i sa svih strana okruženo je komšijskim prozorima, a iza je šupa u kojoj stoji ogrev i sve ono što nismo znali gdje da stavimo a žao nam da bacimo.
Po originalnom receptu ove kuglice je trebalo pohovati ali je to meni bilo previše, i ovako samo pržene su dobre. Dobre su i hladne i tople, prosto vuku na stalno grickanje.
RECEPT:
1 bijelo pileće meso (oko 370g)
1 srednja konzerva manirinarih šampinjona
1 glavica luka
1 jaje
6 kašika prezli
so i biber
Pileće meso odvojiti od kostiju i samljeti, Luk sitno isjeckati i prodistanti ga na malo ulja. Šampinjone ocijediti i sitno isjeckati. Luk i šampinjone dodati mesu, zatim dodati jaje, prezle, so i biber. Umijesiti masu i praviti male koglice veličine malo većeg oraha. Staviti ih u teflonsku tepsiju i peći na 200 stepeni. Pečene malo prohladiti, obložiti ih krompirovim tijestom i pržiti u dubokoj masnoći sa obe strane, dok ne porumeni. Pržene kuglice vaditi na kuhinjski papir da upije višak masnoće.
KROMPIR TIJESTO (zaobilazan način):
120 g pirea iz kesice
4 deci hladne vode
2 kašike ulja
1 jaje
200 g brašna
malo soli
Sastojke stavljati u činiju onim redosljedom kako je navedeno na spisku, rukom zamjesiti srednje tvrdo tijesti i formirati valjak, isjeći ga oštrim nožem na onoliko dijelova koliko ima mesnih loptica i svaki dio malo spljoštiti u ruci, na sredinu staviti lopticu i obložiti tijestom.
mjerila sam metrom približno jednake komade |
Sos je iz jednog sličnog recepta koji ne mogu da nađem a tražila sam ga skoro sat vremena.
Odmah da kažem da sos i nije nešto, ne znam da li je do mene ili do recepta.
SOS:
100g maslaca
1 kašika senfa
2 deci slatke pavlake
2 kašike milerama
1 deci bijelog vina
so, biber
2 kašičice gustina
Otopiti maslac, dodati senf i sve lijepo sjediniti Dodati pavlaku, mileram, vino, so i biber i kad prokuva dodati gustin i kuvati još malo.
Otopiti maslac, dodati senf i sve lijepo sjediniti Dodati pavlaku, mileram, vino, so i biber i kad prokuva dodati gustin i kuvati još malo.
Ovo mi zvuči predobro! Hvala na receptu! :)
ОдговориИзбришиNe volim ohlađeno bijelo meso, ali u ovim okruglicama je dobro. Moram još sa nađem bolji sos.
Избриши