Претражи овај блог

субота, 4. фебруар 2012.

FINI MUNCHMALLOW

Prođe cijeli januar jako brzo kao i svake godine. Čini mi se da sam samo hodala, što po slavam, što obavezni božićni posjeti kod baba i deda. Uz sve to se i računar pokvario, pa sam danima bila bez interneta, a kad smo ga popravili, ponovo smo instalirali operativni sistem i izgubila sam masu bukmarksa, koje sam poslije danima tražila.
Tu se negdje provukao i moj rođendan, odavno ga ne slavim, ali ga obilježim nekim kolačom ili tortom. Nisam htjela ništa jako pa sam napravila ovaj kolač. Solidan kolač za nedeljni ručak i slično, najviše će se dopasti ljubiteljima kremastih kolača, ali ja nisam od tih, ja sam ljubitelj pita tipa mađarica.


RECEPT

KORE:
6 jaja
8 kašika šećera
2 kašike vode
6 kašika ulja
6 kašika brašna
3 kašike kakaa
1 prašak za pecivo

Umutiti pjenasto žumanca i šećer, dodati vodu pa umutiti, zatim dodati ulje pa opet mutiti. Brašno izmješati sa kakaom i praškom za pecivo, dodati u žumanca, malo mutiti da se masa spoji i na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka, ne bi bilo loše da se dodaje iz par puta.
Peći na 180 stepeni u limu od rerne koji je obložen papirom za pečenje. Pečenu i ohlađenu koru prerezati na dva dijela, pa svaki dio natopiti sa malo čokoladnog mlijeka ili razređenog ruma ako neće djeca jesti.

FIL:
4 žumanca
6 kašika šećera
2 kašike gustina
1kašika brašna 
5 deci mlijeka
2 vanilin šećera 
1 kesica želatina u prahu
2 deci slatke pavlaku

Umutiti žumanca sa gustinom, brašnom i šećerom u 1 deci mlijeka. Preostalo mlijeko skuvati , pa kad provri dodati smjesu od žumanjaka i kuvati par minuta uz neprestano mješanje, na tihoj vatri, dok se ne zgusne kao puding. U kuvano dadati vanilin šećer i želatin spremljen prema upustvu sa kesice. Dok se krema hladi mješati je s vremena na vrijeme da se ne uhvati korica. U hladnu kremu umiješati umućenu slatku pavlaku.

ŠAUM:
4 bjelanca
250 g šećera
par kašika vode

Za šaum, od šećera odvojiti 4 kašike šećera, a ostatak preliti sa malo vode i staviti da se kuva. Za to vrijeme ulupati bjelanca pa postepeno dodati one odvojene 4 kašike šećere.  Sirup postepeno sipati u tankom mlazu i mutiti šaum dok se ne ohladi.
U orginalnom receptu piše da se šećer kuva 10 minuta ali to je mnogo, meni se pretvorio u karamel. Kako mi je to bio zadnji bijeli šećer, šaum sam pravila sa smeđim šećerom, zato mi je te čudne boje. Šećer se treba kuvati dok masa ne postane bistra i zapjeni, to je po mom iskustvu.

Polovinu kore filovati kremom, poklopiti drugom polovinom kore i premazati šlagom. Preko šlaga staviti glazuru od čokolade. Glazura koju sam stavila, dobra je za mađaricu i žarbo pitu, ali nije dobra kad se stavlja na šlag, pa ću napisati onu koju je autorka napisala uz napomenu da je ja nisam pravila.

GLAZURA:
1 deci slatke pavlake
100 g čokolade
30 g maslaca

Ugrijati slatku pavlaku, dodati izlomljenu čokoladu, miješati dok se ne istopi, pa dodati maslac izrezan na listiće. Promješati da se sve sjedini i preliti preko šlaga.

5 коментара:

  1. Odlično izgleda,ja sam iz grupe ljubitelja kremastih kolača:))prepisujem,baš mi se sviđa:))

    ОдговориИзбриши
  2. Kolac stvarno prelepo izgleda! Mi volimo ovakve kremaste. Mada, volimo i kolace kao sto je Madjarica. :)

    ОдговориИзбриши
  3. Svima nam se dopao a zaista se lako pravi, samo treba malo kvalitetniji kakao, moj je bio neki bledunjav. Drago mi je da se i vama sviđa

    ОдговориИзбриши
  4. ja sam ljubitelj kremača tako da je ovo za mene kolač

    ОдговориИзбриши