Претражи овај блог

среда, 14. мај 2014.

SPLITSKA TORTA

Ova torta je bila apsolotni hit na slavi i jedina se sva pojela, jeli su je čak i oni koji imaju probleme sa zubima i protezama.

Na Coolinarci nema mnogo recepata i svi su manje-više isti. Ja sam je malo prepravila ali ne puno da bi mogla da zadrži originalni naziv.

RECEPT

KORE:
10 bjelanaca 
10 kašika kristal šećera
165 g sjeckanih oraha
165 g sjeckanih suvih smokava
165 g suvog grožđa
5 kašika brašna


Smokve isjeckati i od onih 5 kašika brašna odvojiti jednu do dvije i pomiješati sa sa smokavama da bi se smokve obložile brašnom i time se spriječilo ljepljenje. Dodati orase, suvo grožđe i brašno i sve sjediniti.

Bjelanca umutiti u čvrst snijeg uz postepeno dodavanje šećera. Dodati suvo voće i brašno i izmješati sa varjačom pazeći da se bijelanci ne spuste.
Masu podijeliti na dva pleha, od rerne, obložena papirom i peći u prethodno zagrijanoj rerni. Kada kuhinja zamiriše provjeriti čačkalicom i ako izađe suva, gotovo je. Pečene kore prebaciti na rešetku i ostaviti da se ohlade.


FIL:
10 žumanaca
10 kašika šećera 
1 kašičica instant kafe
250 g maslaca/margarina

Umutiti pjenasto žumanca i šećer i staviti na paru da se kuvaju uz neprestno mješanje, varjača je dovoljna, nema potrebe za mikserom. Kad ostane trag (putić) kad povučete varjaču po dnu posude, fil je kuvan. Skinuti ga sa pare,  dodati instant kafu i promješati da se sjedini. U ohlađeno (ne mora skroz) dodati pjenasto umućen maslac/margarin i sve zajedno mutiti mikserom da se dobije fina glatka krema. Kod mene baš i nije bila, nije bilo grudvica ali se nešto razdvajala. Kad sam nafilovala tortu ništa se nije primjetilo.


Svaku koru prepoloviti i onda skinuti papir. Filovati koru po koru i na zadnju staviti tanak sloj fila preko kojeg sam stavila glazuru od bijele čokolade. Okolo nisam mazala jer torte poslužujem isječene i nekoliko na istom poslužavniku.

GLAZURA OD BIJELE ČOKOLADE:
150 g čokolade
75 g maslaca/margarina

Čokoladu i maslac/margarin zajedno otopiti na laganoj vatri uz neprestao miješanje. Kad se dobije glatka smjesa preliti preko torte. 
Nije baš pametno glazuru stavljati na kolač ili tortu koja je tek izvađena iz frižidera, odmah se stegne, i tako pet puta.


Kafu u fil stavljam jer mi se ne sviđa ukus samih žumanaca a sa kafom dobije ukus blagog karamela.


4 коментара:

  1. Izgleda veoma 'jedozovno'! Smokve sigurno daju interesantnu teksturu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja ih volim pa je meni sve sa smokvama nekoliko klasa bolje nego bez njih.

      Избриши
  2. Fino sočno izgleda. I meni su smokve omiljene u kolačima, i orasi, a i kava :)

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман16. јун 2014. 01:19

    E baš sam mislila šta d apravim od smokava..odlično!

    ОдговориИзбриши