Претражи овај блог

петак, 18. јул 2014.

TORTA MIA


 Ovo je ustvari trebalo da bude Bibi Bloksberg torta ali se slavljenica u zadnjem momentu predomislila i tražila Miu. Nisam imala ništa protiv jer Miu sliku mogu da kupim a Bibi bih morala da naručujem a bila sam u škripcu sa vremenom.
 Torta je nastala sasvim slučajno jer sam planirala da pravim nešto sasvim drugo ali mi je u tom receptu "nešto" falilo. Ovo je torta od badema, vanilije i malina koje su se sasvim fino uklopile jer je sama torta malo preslatka a kisele maline to izbalansiraju. 



RECEPT:

KORA:
8 jaja
8 kašika šećera
8 kašika mljevenih blanširanih badema
4 kašike brašna

Polupati jaja i razdvojiti bjelanca od žumanaca. Bjelanca pjenasto umutiti u čvrst snijeg uz postepeno dodavanje šećera. Dodavati jedno po jedno žumance uz stalno mućenje mikserom. Mljevene bademe i brašno pomješati i dodati u smjesu od jaja, pažljivo izmješati varjačom pazeći da jaja ne spadnu.
Izliti u pleh od rerne koji je obložen papirom za pečenje i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni. Kada se iz rerne počne širiti miris, probati čačkalicom da li je pečeno.
Napraviti još jednu ovakvu koru.


FIL:
6 žumanaca
300 g kristal šećera
1,4 l mlijeka
4 pudinga od vanilije
250 g putera/margarina

do 1 kg malina

Žumanca (bjelanca će trebati za šaum), šećer i puding pjenasto umutiti mikserom. Dodati 0,4 l mlijeka i izmješati. Preostalu litru mlijeka staviti na vatru (naravno u šerpi) i kad prokuva dodati smjesu od jaja i žumanaca i skuvati kao puding.
Kuvani fil ohladiti i dodati pjenasto umućena maslac/margarini umutiti da bude fina glatka smjesa.

Na tacnu staviti prvu koru, navlažiti je sokom od malina (ili višanja), staviti trćinu fila a po njemu poredati maline (oprane i ocjeđene na krpi). Preko druga trećina fila, kora koja se opet navlaži sokom i cijela torta se premaže ostatkom fila.
 ŠAUM:
6 bjelanaca
šećer
1 kašika soka od limuna ili bijelog sirćeta

Uzeti emajliranu ili vanglu od rosfraja. Bjelanca izvagati i dodati duplu količinu šećera (moram priznati da je to kod mene uvijek malo manje) i limunov sok. Vanglu staviti u sud sa kipućom vodom ali paziti da voda ne dodiruje dno posude. Žicom mutiti dok se šećer ne rastopi i smjesa ne postane vruća, ne vrela, ugodno vruća kada prst umočite u nju. Mućenje na pari bi trebalo da traje najviše 4 minuta, dobro bi bilo imati neku štopericu pri ruci. Ili za srećnike koji imaju kuhinjske termometre, dok smjesa ne postigne temperaturu od 65 stepeni.
Tada skinuti vanglu sa parne kupke i mikserom, na najvećoj brzini, mutiti dok se smjesa  skroz ne ohladi, minimalno 10 minuta.
Po želji dodati rozu (a koju bi drugu) prehrambenu boju i ukrasiti tortu.


Za fil birajte čvrste maline, one mekše pojedite a ostatak dajte svojim najdražim (slavljenica je pobjegla u sobu da slučajno ne unese neki vitamin u organizam).

Ako neko nije primjetio, ovo je dupla mjera.

3 коментара: