Претражи овај блог

уторак, 14. мај 2013.

KOLAČ SA SUVIM GROŽĐEM

Bila sam lijepo krenula u aprilu i nadala sam se da ću tako nastaviti cijelog mjeseca. ali....
Najgore je što nisam imala volju ni da čitam ostale blogove. Na kraju sam bila kao student, od sutra počinjem da učim, u mom salučaju istražujem blogove.
I poslije puno vremena došlo je to "sutra".


Počeću da prestavljam moje slavske kolače. Nakupovala sam brdo materijala i riješila praviću kolače dok imam od čega, imala sam neki okvirni plan šta da napravim. Na nesreću ili ovog puta na sreću, u sred pripreme sam se razboljela pa sam se morala zustaviti na osam vrsta sitnih kolača i jednoj torti. I to se pokazalo više nego dovoljno, dobar dio je završio u zamrzivaču.


 Ovaj kolač bi se, komotno, mogao nazvati Sve po četvrt kile jer skoro svi sastojci su otprilike iste težine.
A muči me on par godina, bude tvrd kad se reže, drobi se pa mu je presjek nikakav. Za sve je kriv recept. 

Šta bi ste vi pomislili kad bi pročitali:
4 jaja, 250 g šećera, 250 g sjeckanih oraha, 250 g suvog grožđa, 1 kašika kakaa i 4 kašike brašna. Preliti glazurom.

Naravno da sam jaja sa šećerom prethodno pjenasto umutila, dodala brašno i kakao i na kraju orase i suvo grožđe. E upravo to ne treba.
Žalila sam se izvoru recepta i reče mi postupak, smuti pa prospi.


RECEPT:
4 jaja
250 g šećera
250 g sjeckanih oraha
250 g suvog grožđa
1 kašika kakaa
4 kašike brašna

Sve sastojke staviti u činiju, izmješati varjačom, istresti u pleh i peći.
Kako nije moglo sve da bude kako treba, pekla sam u prevelikom plehu pa mi je ispalo poprilično tanko, mnogo tanje od ostalih kolača. To sam riješila tako što sam presjekla na pola, prelila čokoladnom glazurom, preko toga stavila drugu polovinu i prelila ostatkom glazure.

GLAZURA:
100 g čokolade
3 kašike prah šećera
3 kašike vode
70 g maslaca/margarina

Čokoladu izlomiti, dodati šećer i vodu i topiti na laganoj vatri ili na pari. Kad se dobije glatka masa dodati maslac isjeckan na kockice i mješati dok se ne sjedini.

Moram da budem iskrena da ne znam koliko mi je glazre bilo potrebno, jer sam pravila za četiri ili pet kolača odjednom, ali mislim da bi mjera i po bila sasvim dovoljna.

I na kraju, malo teže se sječe u odnosu na biskvit ali se ne drobi.

Kako u receptu baš ništa ne piše, pekla sam ga na 175 stepeni, zaboravila sam koliko dugo.
Odgovarajući pleh bi bio neki manji, prošle godine sam ga pekla u okrugloj tepsiji prečnika 24 cm i bila je sasvim odgovarajuća.

Nikad ne napisah konfuzniji recept od ovog.

1 коментар:

  1. Znam kak je to kad zapnemo za nešto. :)
    Kolač izgleda odlično, i sigurno je jako fin. Meni su to odlični kolači gdje ima oraha i grožđica, i još čokolada...njam! Dobro si se snašla s ova dva reda.

    ОдговориИзбриши