Ivana sa bloga So i Biber zadala nam je zadatak da napravimo nešto iz Patinog Velikog narodnog kuvara i ja sam izabrala nekih osam jela koje bih mogla da napravim. Neke mi je nemoguće sada da ih spremim jer su zbog namirnica tipično ljetnja jela. Nije da sad nema patlidžana ili paprika ali kad ih gledam vidim na njima nevidljivi pečat GMO a i cijena im je pet puta skupla nego kad im je sezona.
Za ovo jelo sam se dugo dvoumila jer nisam znala da li volim praziluk, mislim, jela sam ja njega ali kao dodatak u supama ili sosovima, pa se tu i ne ističe.
Što se tiče ovog jela, odmah mogu reći da ga više neću praviti, ukusno je ali je priprema mnogo zapetljana. Pomislila sam da je ovo jedno od jela koje pata nikad nije spremila.
I koliko joj je, kog đavola, tri veze praziluka, sad se prodaje na kilogram?
Malo sam recept izmjenila, dodala sam mrkvu (bez nje ne može) i jelo mi se činilo kao idealan kandidat za malo sira od gore, čisto da dodam još stotinjak kalorija.
RECEPT:
4 praziluka (oko 1 kg)
1 srednja glavica luka
1 mrkva
500 g mljevenog mesa
so, biber, aleva paprika
mast ili ulje
oko 3 dl soka od paradajiza
100 do 150 g ribanog sira koji se topi
Praziluk očistiti i bijeli dio isjeći na komade dugačke 10 cm, staviti u vrelu vodu i kuvati dok ne omekša. Izvaditi iz vode, ocjediti i razdvojiti slojeve tako da ostane truba sa dva sloja listova, spoljnih.
Poželjno je prije toga da ste na masnoći izdinstali sjeckani luk i rendanu mrkvu i dodali mljeveno meso, pržeći dok sva voda ne ispari. Začiniti po ukusu, so, biber i aleva paprika (moj dodatak).
E sad idu muke:
Onu sredinu praziluka treba sitno isjeckati i spojiti sa mesom i dinstati dok se praziluk ne istopi. Taj kuvani praziluk pruža toliki otpor, čudo jedno i još curi na sve strane a kao ocjeđen je.
Dinstala sam to ja, ne dok se nije istopio, nego dok mi nije dosadilo. Ostaviti da se malo prohladi.
Sad bi trebalo napuniti trubice sa smjesom od mesa, ostatak mesa staviti u tepsiju i po njemu poredati ih.
Nemojte biti naivni kao što sam ja, dok sam pokušavala da istopim praziluk u mesu, trubice su se slijepile i na moj pokušaj da ih prstom rastavim, pocijepale su se.
One koje su se pocjepale sam pokušala da urolam a bilo je i onih koje su se mogle puniti. Čime da ih punim? Sjetila sam se da imam par onih malih kašičica za kafu pa sam ih s tim punila. Osjećala sam se kao Šefika (iz serije Lud, zbunjen, normalan) kad puni bamije uz pomoć heklarice.
Epilog: 5 uspješnih, 5 poluuspješnih i 8 katastrofalnih.
Rekoh, poredati praziluk preko ostatka mesa, zaliti paradajiz sokom (kod mene Tomatino sa bosiljkom i origanom) i peći na 180 stepeni oko pola sata (zaboravila sam koliko).
Pred kraj pečenja posuti rendanim sirom i vratiti u rernu samo toliko da se sir istopi.
Jeste ukusno, čak je ukusnije kad se podgrije, ali praziluk se ne da sjeći običnim noževima, pa je malo neuredno na tanjiru dok se jede.
Super da utrosis vrijeme...Pravim slicno, samo sve isjeckam i pomijesam ;-)
ОдговориИзбришиJeee sta je ovo? Ja volim da slazem jela i rolam! Dobro je jako!
ОдговориИзбришиIzgleda mi jako fino, otvorilo mi apetit i prvo sam pomislila: odlično, jedva čekam isprobat! Onda sam išla čitati tekst i osim tvog duhovitog pisanja koje me uvijek nasmije, shvatih ni meni se ne bi dalo petljat s tim.
ОдговориИзбришиAli, možda se jednog dana ipak odlučim jer mi stvarno primamljivo izgleda!
Naoružaj se živcima i strpljenjem a ako ne ide proglasi da je jedan od onih dana kad ništa ne polazi za rukom.
ИзбришиMislim d je Jasnina varijanta bolja, isti ukus sa mnogo manje truda.
Slatka si "Ivana nam zadala zadatak..." Ma ne, ja sam samo htela da motivisem svojim tekstom ljude da malo prelistiju Patin kuvar.
ОдговориИзбришиSad si I sama iskusila sta znaci drzati se Patinih recepata... njeni recepti su privlacni vise kao ideja, a onda moras sam da provalis kako da dodjes do zeljenog rezultata.
A luda si... punila bamije heklaricom...hahahahhaa
Nije samo heklarica u pitanju, bila je tu i ona kozmetička lampa sa lupom.
ИзбришиPlaniram još ponešto da isprobam, valjda u toj "knjižurini" ima za svakog ponešto.
Znas sta, toliko me nasmejes svojim nacinom pisanja...sjajno...hi, hi...i ovaj tag...nikad vise...Carica si...
ОдговориИзбриши