Претражи овај блог

петак, 15. фебруар 2013.

LEDENO LEDENE KOCKE


Maxivida i Mamajac su krive za sve, u kratkom roku su obe objavile recept i od kako je neko spomenuo da bi se u fil mogle dodati mljevene mentol bombone ja više nisam imala mira. Samo sam tražila priliku da ih napravim, da isprobam tu genijalnu ideju. Na sreću, najavile su mi se tetke u goste tako da nisam morala da pogazim obećanje koje sa sama sebi dala (da ne pravim kolače mimo nekog zvaničnog događaja).
I ne, nisam mljela mentol bombone nego sam dodala ovo



RECEPT:
KORA
6 bjelanjaka
6 kašika šećera
6 žumanaca
4 kašike ulja
6 kašika brašna
malo praška za pecivo

Bjelanca pjenasto umutiti sa šećerom. Kada se dobije čvrst snijeg dodavati jedno po jedno žumance i mutiti neprestano mikserom.Dodati ulje i kratko mutiti. Sjediniti prosijano brašno, prosijan  kakao i prašak za pecivo i dodati jajima ali ne mutiti nego spatulom prebacivati odozdo prema gore da se ne istisne vazduh iz jaja. Peći na 180 stepeni u tepsiji 37x20 cm koju ste podmazali uljem i posuli prezlama. Kora je pečena kada počne da se odvaja od ivica i kad čačkalica izađe suva (opet sam zaboravila da pogledam na sat koji se nalazi NA PEĆNICI).

PRELIV
300 g šećera
3 dl vode

Vodu i šećer staviti u šerpicu i kuvati dok se šećer ne otopi, nije potrebno praviti sirup, dovoljno je dva do tri minuta.
Preliti pečenu koru i sačekati da se ohladi i kora upije sav preliv.

FIL
1 l mlijeka
12 kašika brašna
10 kašika šećera
100 g Bronhi Ice bombona
1 margarin/maslac

U pola litre mlijeka staviti bombone (minus ona jedna koju sam pojela) i uz stalno mješanje otopiti ih na tihoj vatri. U drugoj polovini mlijeka razmutiti brašno i šećer i kad mlijeko provri dodati razmućeno brašno i kuvati kao puding.
Skuvan fil prekriti najlonskom folijom da se ne uhvati kora ili zaposliti nekog da miješa svakih pet minuta.
Pjenasto umutiti margarin/maslac i spojiti ga sa oglađenim filom.
Fil premazati preko kore i preliti glazurom.

GLAZURA
100 g čokolade za kuvanje ili crne
3 kašike vode
3 kašike prah šećera
70 g margarina/maslaca

Čokoladu izlomiti, dodati vodu i šećer i otopiti na pari ili slaboj vatri. Kada smjesa postane glatka dodati puter/margarin, skloniti sa vatre i mješati dok se ne istopi. Preliti preko kolača, sačekati da se ohladi i tek onda staviti u frižider. 


Kada sam upoređivala recepte od Maxivide i Mamajac, vidjela sam da je moj skoro identičan onom od Maxivide. Odlučila sam da poduplam fil i mislim da je to prava mjera. Količinu šećera u filu nisam duplirala jer su bombone slatke i ovo je prava mjera.
Slijedeći put ću staviti manje brašna u fil, 10 kašika, jer se teško mješao i na ohlađenom kolaču kad sam ga isjekla, pnekad se odvajao od kore.

Ovo je savršen i jednostavan kolač za one koji vole mentol jer nije previše izražajan, osjeti se tek kad se guta. Od sada ga samo ovako pravim.

5 коментара:

  1. Joj extra, neynam ya te mamajic ali maxividine sam propratila, ona ima extra recepte!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mislim da su moj i Maxividin recept identični, samo što sam ja poduplala fil i dodala mentol bombone.

      Избриши
  2. Moacu i ja sada praviti, veliki pozz od Astal Kuhinje!

    ОдговориИзбриши
  3. Ovo mi super izgleda, odlična ideja s Bronhićima! Moram to isprobati :)

    ОдговориИзбриши
  4. Jao, skora da sam zaboravila na njih...Odlican recept!

    ОдговориИзбриши