Maxivida i Mamajac su krive za sve, u kratkom roku su obe objavile recept i od kako je neko spomenuo da bi se u fil mogle dodati mljevene mentol bombone ja više nisam imala mira. Samo sam tražila priliku da ih napravim, da isprobam tu genijalnu ideju. Na sreću, najavile su mi se tetke u goste tako da nisam morala da pogazim obećanje koje sa sama sebi dala (da ne pravim kolače mimo nekog zvaničnog događaja).
I ne, nisam mljela mentol bombone nego sam dodala ovo
RECEPT:
KORA
6 bjelanjaka
6 kašika šećera
6 žumanaca
4 kašike ulja
6 kašika brašna
malo praška za pecivo
Bjelanca pjenasto umutiti sa šećerom. Kada se dobije čvrst snijeg dodavati jedno po jedno žumance i mutiti neprestano mikserom.Dodati ulje i kratko mutiti. Sjediniti prosijano brašno, prosijan kakao i prašak za pecivo i dodati jajima ali ne mutiti nego spatulom prebacivati odozdo prema gore da se ne istisne vazduh iz jaja. Peći na 180 stepeni u tepsiji 37x20 cm koju ste podmazali uljem i posuli prezlama. Kora je pečena kada počne da se odvaja od ivica i kad čačkalica izađe suva (opet sam zaboravila da pogledam na sat koji se nalazi NA PEĆNICI).
PRELIV
300 g šećera
3 dl vode
Vodu i šećer staviti u šerpicu i kuvati dok se šećer ne otopi, nije potrebno praviti sirup, dovoljno je dva do tri minuta.
Preliti pečenu koru i sačekati da se ohladi i kora upije sav preliv.
FIL
1 l mlijeka
12 kašika brašna
10 kašika šećera
100 g Bronhi Ice bombona
1 margarin/maslac
U pola litre mlijeka staviti bombone (minus ona jedna koju sam pojela) i uz stalno mješanje otopiti ih na tihoj vatri. U drugoj polovini mlijeka razmutiti brašno i šećer i kad mlijeko provri dodati razmućeno brašno i kuvati kao puding.
Skuvan fil prekriti najlonskom folijom da se ne uhvati kora ili zaposliti nekog da miješa svakih pet minuta.
Pjenasto umutiti margarin/maslac i spojiti ga sa oglađenim filom.
Fil premazati preko kore i preliti glazurom.
GLAZURA
100 g čokolade za kuvanje ili crne
3 kašike vode
3 kašike prah šećera
70 g margarina/maslaca
Čokoladu izlomiti, dodati vodu i šećer i otopiti na pari ili slaboj vatri. Kada smjesa postane glatka dodati puter/margarin, skloniti sa vatre i mješati dok se ne istopi. Preliti preko kolača, sačekati da se ohladi i tek onda staviti u frižider.
Kada sam upoređivala recepte od Maxivide i Mamajac, vidjela sam da je moj skoro identičan onom od Maxivide. Odlučila sam da poduplam fil i mislim da je to prava mjera. Količinu šećera u filu nisam duplirala jer su bombone slatke i ovo je prava mjera.
Slijedeći put ću staviti manje brašna u fil, 10 kašika, jer se teško mješao i na ohlađenom kolaču kad sam ga isjekla, pnekad se odvajao od kore.
Ovo je savršen i jednostavan kolač za one koji vole mentol jer nije previše izražajan, osjeti se tek kad se guta. Od sada ga samo ovako pravim.
Joj extra, neynam ya te mamajic ali maxividine sam propratila, ona ima extra recepte!
ОдговориИзбришиMislim da su moj i Maxividin recept identični, samo što sam ja poduplala fil i dodala mentol bombone.
ИзбришиMoacu i ja sada praviti, veliki pozz od Astal Kuhinje!
ОдговориИзбришиOvo mi super izgleda, odlična ideja s Bronhićima! Moram to isprobati :)
ОдговориИзбришиJao, skora da sam zaboravila na njih...Odlican recept!
ОдговориИзбриши