Претражи овај блог

петак, 18. јануар 2013.

POGAČICE SA ČVARCIMA

Zbog mog tvrdoglavog odbijanja da odem kod doktora moja prehlada je prerasla u upalu pluća. Poslije terapije antibioticima svi simptomi su se vratili pa sam za Novu Godinu išla u hitnu pomoć. Nakon novog specijalističkog pregleda i nove terapije sam dobro, još mi preostaje da uradim alergotest, jer hoće da mi natovare i alergijsku asmu. E to ćemo da vidimo.

Nikad mi Božić nije prošao ovako, napravila sam samo česnicu a kolače kupila, za drugo nisam bila u stanju.
Sad sam malo živnula i našla sam neke čvarke u frižideru pa da napravim ove pogačice.
Nisu mi ispale baš kako sam se nadala, čvarci mi nisu baš neki, malo su tvrđe, ne listaju se i nisu masne, više su kao neki slani krekeri. To me nije spriječilo da ih non-stop grickam iako ne bih smjela (holesterol).



RECEPT:
TIJESTO
350 g brašna
150 g kukuruznog brašna
1 kesica suvog kvasca
1 jogurt (čaša od 0,18 l)
2 dl vode
1 jaje
1 kašičica soli
1 kašičica šećera

Prosijati i pomješati obe vrste brašna, dodati so, šećer i suvi kvasac i izmješati viljuškom.
U sredini napraviti udubljenje, dodati jogurt i jaje i početi mješati uz postepeno dodavanje tople vode.
Vodu dodavati postepeno jer ne upija svako brašno isto, može se desiti da će vam biti potrebno više ili manje vode.
Tijesto dobro umjesiti i ostaviti na toplom mjestu da naraste.


NADJEV:
100 g mljevenih čvaraka (kod mene bilo 110 g)
50 g svinjske masti
pola kašičice soli (ako čvarci nisu baš slani)
1/3 kašičice bibera

Samljeti čvarke i dodati mast sobne temperature.
Ako su čvarci manje slani dodati malo soli i biber (po želji), smjesa treba da nalikuje kremi, da bude lako maziva.


Nadošlo tijesto premjesiti i podjeliti na pet loptica. Svaku lopticu razviti na veličinu tanjira za kolače i premazati četvrtinom nadjeva. Stavljati koru jednu na drugu, zadnju petu ne premazivati nadjevom.
 Sad sve to zajedno razviti u jedan veliki kvadrat i preklopiti tri puta, pa sve na pola (kao kad se pravi lisnato tijesto).

Ponovo razviti u veći pravougaonik, isjeći na kvadrate ili vaditi okruglim kalupom.
Peći na 180 stepeni na plehu obloženog pekarskim papirom dok blago ne porumene.

6 коментара:

  1. Zvuci fenomenalno, ali cvarke mi je jako tesko nabaviti ovdje...

    ОдговориИзбриши
  2. U jednoj mesnici kod nas koja ima jako veliki promet prvo nestanu čvarci i mast, nekad moraš da dolaziš par puta da naletiš na to. Ja sam imala domaće čvarke ali ove godine su ih zbrzili i nisu bili baš nešto.

    ОдговориИзбриши
  3. A joj Vela, tebe baš gadno uhvatilo...nadam se da će bit bolje, želim ti brz oporavak.
    Pogačice od čvaraka jako volim, ali nemam domaće čvarke, a u dućanu su skupi skoro ko pršut. Preostaje mi uživati u pogledu na ove tvoje.
    Što se tiče kolesterola, prije su doktori govorili da je mast štetna, danas su okrenuli priču pa kažu da i nije toliko štetna mast...pa sad ti znaj... Meni se čini da je ipak stres najveći uzrok mnogim bolestima.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da stres je glavni razlog, ali mene "ubiše" slatkiši. Nikad nisam ni kuvala neku kaloričnu hranu ali samo gledam da smažem nešto slatko, to moram pod hitno da izbacim.
      U pravu si za mast, ujedno i hrana je mnogo ukusnija. Za 10 godina ko zna šta će pronaći da je zdravo a šta nije.

      Избриши
  4. Obozavam pogacice sa cvarcima (cvaraka doduse ni ja nemam gde da pazarim na zalost). Angazovacu mamu da mi potrazi neke cvarke tamo po "selu", uz jogurt, nema boljeg dorucka. Recept mi deluje smisleno. Probacemo! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mislim da sam možda trebala da ostavim tijesto da se odmara kad sam ga preklapala, ali ja sve radim u zadnji čas i nisam baš poznata po strpljenju. Kupovne pogačice su mi promjenjivog kvaliteta i mnogo su masne.
      Ove pogačice sam prvi put pravila a imam jedan recept koji stalno pravim ali nemam više čvaraka.

      Избриши