Претражи овај блог

недеља, 23. децембар 2012.

TEODORA TORTA I TORTA OD KARTONA

Svaki, ali baš svaki decembar ja dobijem prehladu ili gripu koja me danima obori u krevet.
To i ne bi bio problem da moj dragi sin nije rođen u decembru i da moram da mu spremim rođendan.
Kako je baš na taj dan pao snijeg a slavljenik ostao zavejan u selu, morali smo da otkazujemo rođendan u igraonici a bile su spremljene dvije torte, jedna sa malo društvance a druga za babe i dede. 
Rođendan u igraonici je slavljen osam dana kasnije tako da sam morala da pravim još jednu tortu, znači, tri torte plus jedna kartonska za vrtić, ukupno četiri torte.
A još sam bolesna, danas dan 17ti.


Ovo je torta za igraonicu, negdje poznata pod nazivom Afrika torta a negdje kao Čokoladna torta.
Kako ne volimo slatku pavlaku umješala sam je u fil, umjesto da stavljam između fila i kora.
Kad se pavlakom ukrasi torta onda može lako da se skine i ne pojede.


RECEPT:
KORA
8 jaja
250 g putera/margarina
4 kašike brašna
200 g šećera
150 g mljevene plazme
200 g čokolade za kuvanje
50 g prah šećera

Na niskoj temperaturi otopiti maslac/margarin sa čokoladom i ostaviti da se ohladi ali da ostane tečno.
Umutiti žumanca sa šećerom, dodati brašno i plazmu. U sjedinjenu masu sipati otopljen maslac sa čokoladom i sjediniti, masa će biti malo gušća.
Umutiti snijeg od bjelanaca sa prah šećerom i dodavati postepeno u prethodnu masu, više prebacujući nego mješajući sa silikonskom spatulom.
Od ove mase ispeći tri kore na 180 stepeni, provjeriti čačkalicom. Koliko će se peći zavisi od veličine pleha u kom pečete, moj je bio 37x25, uglavnom kad zamiriše, počnite da bockate.
Ne moram da spominjem da pečete na papiru za pečenje.

FIL
8 žumanaca
150 g šećera
200 g čokolade za kuvanje (ili neke malo bolje)
250 g putera/margarina
150 g pečenog mljevenog lješnjaka
100 g mljevene plazme
0,5 l slatke pavlake

Umutiti žumanca i šećer i staviti da se kuva na pari. Smjesa je gotova kad ostavlja "putić" na dnu šerpe kad prođemo varjačom. U kuvan, vruć fil dodati izlomljrnu čokoladu (to ponekad zahtjeva snagu), promješati da se istopi i sjedini i ostaviti da se ohladi.
U ohlađeno dodati prethodno umućen puter, mljevene lješnjake i plazmu.
Umutiti čvrsto slatku pavlaku i polako je dodavati u fil, prebacujući je kao kad se radi sa bjelancima.

Svaku koru poškropiti čokoladnim mlijekom i filovati. Okolo premazati tankim slojem fila i ukrasiti sa slatkom pavlakom ili šaumom od bjelanaca.
Ako vam se čini da je moja torta plavkasta, to je zato što to jeste, dodala sam malo plave boje u šaum.

A sada malo o šaumu.
Šaum ili šlag mog djetinstva (drugi nismo priznavali) je moja fobija, zbog njega uvijek ujutru, čim ustanem provjeravam da li mi je torta iscurila.
Konačno sam mu "dohakala" kao što kažu u Bosni.
Stavila sam ga u ponedeljak a u petak, kad se pojeo zadnji komad, nije iscurio ni malo, ni splasnuo.

ŠAUM OD BJELANACA
8 bjelanaca
šećer 
sok od 2/3 limuna

Potrebno je prethodno izvagati bjelanaca i na osnovu te težine uzeti duplo više šećera. 
Kako sam ja imala 300 g bjelanaca, bilo mi je previše da stavim 600 g šećera, odlučila sam se na 500 g pa šta bude.
Bjelanca je potrebno mutiti u emajliranoj starinskoj vangli, nikako u plastici.
Ja sam svoju vanglu dobila, kao svadbeni poklon, od pokojne baba Irene i duboko sam joj zahvalna na tome jer mi ne bi palo na pamet da je sama sebi kupim.

U šerpu sipati malo vode i paziti da ne dodiruje dno vangle, znači klasično kuvanje na pari.
Bjelanca sipati u vanglu i prvo mutiti žicom uz postepeno dodavanje šećera. Sad uzeti mikser i mutiti dok se šećer ne istopi i bjelanca ne ugriju, ako imate termometar to je nekih 60 do 70 stepeni. 
Ja nemam, pa sam zato stavljala prst u bjelanca, trljala ih između prstiju i gledala da li se šećer istopio. 
Sve to traje nekih 3 do 4 minute, nemojte dugo, imaće miris i ukus kao pržena jaja.
Skloniti vanglu sa pare i mutiti mikserom, najvećom brzinom, dok se ne ohladi a to traje nekih 10tak minuta.
Šaum će biti gust i sjajan.


I na kraju kartonska torta. Ona me je pošteno namučila. 
Pola sam pravila u srijedu, a pola u ponedeljak, kad mi je spala temperatura.
Kod kuće imam samo dva trougla i to ista a za ovo mi je bio potreban šestar.
Ipak se nisam džaba 10 godina bavila konstrukcijama, uspjela sam i pored bolesti i malaksalosti.
U komade torte sam stavljala po jednu bananicu, pez bombone, malu kesicu gumenih bombona i dvije karamele. 
Slikano je u 2 sata poslije ponoći pa je slika malo "onako".

3 коментара:

  1. Teodoru tortu sam pravila, moj je recept drugačiji od tvog i oduševili smo se sa ukusom. Probaću jednom i na tvoj način..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Torta je baš velika a kad sabereš i oduzmeš, nije nimalo skupa, jedna od ekonomičnijih.

      Избриши
  2. Torte su ti lijepe, Teodoru nisam još do sad radila, a recept za šaum potvrđujem da je odličan. I ja ga tako radim već duže vrijeme i ne razočara me nikad. Jedino je važno da su jaja svježa. Znači ne može se raditi od onih bjelanjaka koji ostanu od nekog kolača, pa stoje par dana u frižideru. Svježi bjelanjci i ovaj postupak kako si ga ti opisala daje odličan rezultat.
    Tortu od kartonskih šnita sam i ja trebala raditi kćerki za proslavu rođendana u vrtiću, ali nisam uspjela nabaviti takav tvrđi papir, pa sam u zadnji čas morala odustati. Odlučila sam uljepšati običnu kartonsku kutiju od njenih čizmica. Na kraju je ispala stvarno lijepa da sam ju stavila i na blog.
    Svaka ti čast da si i pod bolesti mogla konstruirati, rezuckati, presavijati... ima tu posla koliko hoćeš!

    ОдговориИзбриши