Претражи овај блог

уторак, 19. јул 2016.

NAPOLEON TORTA



Skoro sam vidjela sliku ove ruske torte i učinila mi se zanimljivom. Malo sam istraživala i odlučila da se uhvatim u koštac sa njom. Potrebno je dosta strpljenja i rada ali vrijedi. Najlakše je umuljati keks u puding i to proglasiti za tortu ali gdje je tu izazov?
Ovo je "vulgaris" verzija, samo fil i kore a može se po filu posipati mljeveni lješnjaci ili bademi ili svaka treća kora premazati džemom od malina, ribizli ili nečim sličnim, uglavnom da je kiselo i crveno. Mislim da bi kiseo džem odlično pasao uz ovu kombinaciju pošto je fil dosta sladak.

Ime je dobila po Napoleonu, naravno, u čast pobjede nad njim.

RECEPT

KORE
2,5 dl vode
2 kašike votke ili konjaka
1 kašika bijelog sirćeta
prstohvat soli
2 jaja
250 g maslaca
650 g brašna

Btašno pomiješati sa solju, dodati hladan maslac isjeckan na kockice. i napraviti mrvice trljanjem između pretiju. Jaja ulupati viljuškom pa im dodati vodu, votku i sirće.

 Tečne sastojke dodati brašnu i maslacu i umijesiti tijesto. 
Podijeliti na 12 dijelova, pokriti krpom i ostaviti da se odmara najmanje pola sata.
Svaku lopticu tanko razvaljati, isjeći i peći oko 12 minuta na 180 do 200 stepeni.

Kako ćete sjeći prepuštam vašoj mašti, meni je poslužio poklopac od šerpe za prženje, čak ima i matalni rub pa sam tijesto rezala kao krofne. 
Kore sam razvijala na papiru za pečenje i tako prebacivala na pleh. Pečene kore najviše podsjećaju na lisnato tijesto, na pojedinim mijestima se naduva ali tako treba.
I da, dobro ste primjetili, ne ide šećer u kore.


FIL
6 žumanaca
400 g šećera 
2 kašike gustina
410 g kondezovanog mlijeka
4 dl mlijeka 
1/2 ampule ekstrata vanilije
250 g maslaca

Žumanca ulupati žicom, dodati šećer i gustin i lijepo sjediniti. U to umiješati kondezovano mlijeko.
Mlijeko ugrijati do vrenja pa ga u tankom mlazu sipati u jaja. Sada sve vratiti u šerpu i kuvati dok se ne zgusne, kao puding.
U hladan fil dodati pjenasto umućen maslac i ekstrat vanilije.


Tortu filovati, premazati od gore, sa strane nije neophodno jer je fila baš knap. Ukrasti kao medovik, ostatke kora izlomiti i izdrobiti i posuti po kolaču.


Tortu ostaviti da prenoći na sobnoj temperaturi a sutradan je staviti u frižider. Trebalo bi da prođe najmanje 48 sati prije konzumiranja.

Od alkohola sam koristila Štok jer mi votka i konjak nisu bili otvoreni, mada sam imala pravu rusku votku, donio mi muž iz Rusije, nije da se hvalim. 


Нема коментара:

Постави коментар