Претражи овај блог

среда, 12. новембар 2014.

ŠTRUDLA SA ORASIMA



 Ovo je recept od kog sam mnogo očekivala ali ipak nije ispalo tako. Očekivala sam da dominira ukus karamela, makar u tagovima ali ga nikako nije bilo. Bez obzira na sve recept je dobar, tijesto je jako fino i fila je taman koliko treba.

Kupila sam neke baš loše orase, bilo je i buđavih pa sam dodala malo prezli, mada to nikad ne radim.
Sva je sreća da sam kupila onoliko koliko mi je bilo potrebno po receptu.


RECEPT

TIJESTO
1/2 kg brašna
1 kesica suvog kvasca (7 g)
3 kašike šećera
3 dl mlijeka
1 dl ulja
2 žumanjka
1 kašika sirćeta
malo soli
1 vanilin šećer

Šećer staviti u manju šerpu i staviti na laganu vatru da se istopi. Ne bi trebalo miješati ali ako počne da zagara a nije se sav otopio treba ga miješati. Kada je sav šećer otopljen i postao je proziran zaliti ga sa mlijekom i vratiti na laganu vatru da kuva dok se sav šećer ne otopi. Ostaviti da se prohladi.

U brašno dodati kvasac, vanilin šećer i so, pomiješati i dodati ostale sastojke. Umijesiti glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke i ostaviti na toplom mijestu da udupla volumen.
Nadošlo tijesto premjesiti na brašnom posutoj površini i po želji podijeliti na dva dijela ili napraviti jednu veću i deblju štrudlu.
Razviti tijesto u kvadrat, namazati filom, ne do samog kraja, urolati kao rolat i staviti u tepsiju obloženu pakarskim papirom. Ostaviti štrudle da se dižu još nekih 30 minuta dok se rerna ne ugrije.


FIL
250 g mljevenih oraha
5 kašika šećera
1 dl mlijeka
1 rum šećer
snijeg od 2 bijelanca
Orase preliti sa vrelim mlijekom i ostaviti da se ohlade. dodati šećer, rum šećer i snijeg od bjelanaca. Sve sjediniti i mazati kore.
Ja sam odlučila da malo iskomplikujem sav proces.
Prvo sam istopila sav šećer i zalila mlijekom. Za tu količinu šećera bilo je premalo mlijeka ali nisam odustajala. Sa tom smjesom sam prelila orase , izmješala i dodala snijeg od bjelanaca umućen sa rum šećerom.
Mislim da mi je smjesa bila malo gušća od onog kako je trebalo da bude ali uspela sa da je namažem na koru.
Peći na 175 stepeni oko 25 do 30 minuta. Ako štrudla brzo porumeni prekriti je alumonijumskom folijom i nastaviti pečenje.
Pečenu štrudlu premazati malo vodom i prekriti krpom pa preko savijenim stoljnjakom i pustiti da se prohladi.




3 коментара:

  1. Neb znam po kom si receptu radila, originalni link ne radi.....ali hvala Bogu da si ipak dobila dobru štrudlu na kraju.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sad sam pokušala da popravim ali link i dalje ne radi pa ću probati poslije. Štrudla je odlična samo sam ja očekivala da baš ima ukus karamela.

      Избриши