Претражи овај блог

субота, 18. јануар 2014.

MAĐARICA

Sedam dana nakon kolača sa ledenim kvascem pravila sam mađaricu, čisto da uporedim. Poređenje baš i nije bilo adekvatno pošto nisam pravila po istom receptu. Ovaj recept volim jer je mjera velika, za pleh od od baš velike rerne. Moja je ugradbena, sa ventilatorom i samim time malo manja. Ne mogu da ostavim link gdje sam uzela recept jer se ne sjećam tačno odakle je bilo, samo znam da je bio forum i to prije četiri do pet godina a možda i više.


RECEPT;

KORE
800 g brašna (600 g glatko+200 g oštro a može i samo glatko)
200 g margarina ili masti (ja stavila mast)
250 g šećera
3 jaja
1 prašak za pecivo
2 dl pavlake

Razmrviti brašno sa margarinom/maslacem ili masti da se naprave mrvice, dodati šećer i prosijan prašak za pecivo i promješati. Zatim dodati jaja i pavlaku, zamijesiti glatko, srednje tvrdo tijesto koje se ne lijepi za posudu a kod mene ni za sto..
Podijeliti tijesto na 5 ili 6 dijelova (ja ih vagam ali ne morate biti baš toliko precizni), oblikovati kugle i ostaviti bar pola sata u frižideru prekriveno najlonskom folijom.
Jednu po jednu kuglu razvijati na veličinu pleha i peći na poleđini pleha na masnom papiri. Ne mogu nikakav pametan savjet da dam oko razvijanja kora jer i ja još uvijek vježbam, siječem oble krajeve i lijepim tamo gdje fali. Iskustvo je tu presudno.
Peći od 8 do 10 minuta na 175 stepeni, sve zavisi od rerne. Kore treba da ostnu svijetle, ne treba da porumene, kada zamirišu iz rerne i kad zabodena čačklica ostane suva, tad su pečene.

KREMA
400 g šećera
1,5 l mlijeka
1 vanilin šećer
13 punih kašika brašna
1 margarin/maslac
200 g čokolade

Istopiti šećer na laganoj vatri pazeći da ne pregori. Skinuti sa vatre i zaliti sa 1 l mlijeka, vratiti na vatru i kuvati dok se šećer ne otopi. Poželjno je koristiti veliku šerpu (od 5 l) jer prska dok se zaliva mlijekom. U ostatku mlijeka razmutiti brašni i vanilin šećer i zakuvati u kipuće karamel mlijeko. Kuvati kao puding i u vruće dodati izlomljenu čokoladu. Ostaviti da se ohladi uz često mješanje da se ne uhvati korica ili pokriti najlonskom folijom.
Pjenasto umutiti margarin/maslac i spojiti sa filom.

Filovati kore, prekriti tacnom i opteretiti i tako ostaviti do sutra da kore omekšaju.
Nakon toga staviti čokoladnu glazuru i kad se skroz stegne sjeći kolač,

GLAZURA
150 g čokolade
4 kašike prah šećera
4 kašike vode
100 g margarina

Izlomiti čokoladu i staviti je u šerpicu koja može u drugu da se topi na pari. Dodati šećer i vodu i miješati dok se čokolada ne istopi i sve se ne sjedini. Na kraju dodati margarin/maslac izrezan na kockice i izmješati da bude glatko. Ostaviti da se prohladi i preliti preko kolača.

Često napravim i manju količinu glazure jer mi je jednom preuzela sav ukus u kolaču, tad je bila baš debela.

Tetka i ja nismo mogle da se usaglasimo, ona tvrdi da je kolač nedovoljno sladak a meni je bio taman, možda i mrvicu presladak.

3 коментара:

  1. Obožavam mađaricu, klasik koji uvijek prolazi. Najbolja kore su mi baš ovako s masti, puno bolje nego s margarinom. Kako su ukusi različiti, evo tetki je bio nedovoljno sladak, a ja bi se tu sigurno priklonila tebi :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tetke su mi čudo, svi kolači im imaju isti ukus, nenormalno slatki, vidi se da tu ima čokolade ili oraha ali se ne osjećaju.
      Moja rođaka pravi kore za mađaricu sa uljem i moram da iskamčim recept da i to probam. Ona tvrdi da se baš dobro i lako razvijaju.

      Избриши
  2. Favorit u mnogim porodicama...moj recept je nesto drugaciji - izgled je isti ;-)

    ОдговориИзбриши