Претражи овај блог

субота, 7. децембар 2013.

POGAČICE SA ČVARCIMA

Ne morate da mi vjerujete ali ove pogačice se tako fino listaju i krckaju a unutra su meke i nisu premasne.

Ovo je jedan od recepata sa Coolinarke koji nije potpun ili ga ja nisam dobro protumačila ali, bilo kako bilo, ispale su odlično. Jedino mi je žao što nisam imala više degustatora, ja ih ne ispuštam iz ruku a o posljedicama ću misliti poslije.


RECEPT:
700 g brašna
2 jaja
1 kesica kvasca
2 kašičice soli
1 kašika šećera
1 jogurt
2,5 dl vode
oko 500 g čvaraka 
malo bibera

Ako pravite u kućnoj pekari onda tekuće sastojke stavite prve pa nakon toga suve i na samom vrhu kvasac. I pritisnete dugme.
Ako ručno mijesite umijesite glatko tijesto i ostavite na toplom mjestu da naraste. Meni je otišlo tačno 700 g brašna ali sam morala da dodajem vodu. U originalnom receptu ide 3 dl tečnosti na 1 kg brašna. Krenula sam sa 1,8 dl jogurta i 1, 2 dl vode i 700 g brašna u namjeri da po potrebi dodam još. I jesam dodavala, vodu a ne brašno.

U međuvremenu čvarke samljeti. Tu ne mogu nikakav pametan svjet da dam jer sam ih mljela na sjeckalici za luk. Ne bi bilo loše svaki malo usitniti nožem da bi se i eventualno uklonili tvrdi dijelovi.

Nadošlo tijesto prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i razvijte do otprilike 5 mm debelo. Na jednu polovinu namažite čvarcima u koji se može dodati malo mljevenog bibera. Preklopiti nenamazanom polovinom tijesta pa opet do pola namazati čvarcima, ponovo preklopiti i opet do pola premazati ostatkom čvaraka i preklopiti.
Razviti na 5 mm i preklopiti kao kad se preklapaju kroasani: Gornju trećinu na pola, preko nje donju trećinu, pa lijevu stranu, trećinu preklopiti do polovine a preko nje desnu trećinu.
Ako nije jasno pogledajte originalni recept, imaju slike.
Okrenuti preklop dole i ostaviti da se odmori dok preipremite plehove, trebaće dva i jedna manja tepsija.
Razviti tijesto i sjeći pogačiće, mogu okrule a mogu i četvrtaste, kako ko hoće.
Poredati ih u pleh obložen pekarskim papirom, premazati umućenim jajetom i posuti kimom.
Ostaviti da naraste dok se rerna ne zagrije. 
Peći na 180 stepeni oko 20 minuta.
Vrijeme pečenja zavisi od debljine na koju se razviju pogačice, od temperature a i od same rerne.
Uglavnom peći dok ne porumene.

4 коментара:

  1. Mogu samo da mastam; cvarke je tesko pronaci u prodaji...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dok sam imala problema sa holesterolom na nekom forumu sam našla kako ispržen, djelimično samljeven i posoljen susam može da "glumi" čvarke u pogačicama. Nisam probala pa ne mogu da garantujem, mada grickam neke kupovne grisine obložene susamom i malo liče.

      Избриши