Претражи овај блог

понедељак, 2. децембар 2013.

DŽEM OD DUNJA

Znam da pišem o džemu kad mu vrijeme nije ali imala sam peh kad sam počela da ga pravim još prije dva mjeseca. sve sam lijepo uradila, obarila dunje, očistila, izrendala jedan dio a nešto isjeckala. Kako je bilo jako kasno odlučila sam da ih samo prelijem šećernim sirupom i sutradan skuvam. Ali nestalo mi je plina, a kako imam samo jednu ringlu i to onu malo veću od one za džezvu, kuvanje je trajalo prilično dugo.
Zalila sam dunje sirupom i sutradan ih stavila u zamrzivač jer mi je jača polovina bila odsutna par dana a sa sobom je "poveo" i auto.
I tako prođe više od dva mjeseca dok sam se natjerala da ga završim.


RECEPT:
dunje
šećer
malo vode

Dunje dobro oprati, staviti u veću šerpu, preliti vodom i staviti da se kuvaju. Kada voda proključa, dunje prebaciti u posudu sa hladnom vodom i ostaviti da se ohlade. Sada bi trebalo da se lako gule i čiste.
Nasjeckati ili narendati i izvagati. Prebaciti ih u šerpu u kojoj će se kuvati i preliti šećernim sirupom.
Za sirup uzeti polovinu težine očišćenih dunja (zati ih treba vagati), preliti vodom, otprilike da bude prst iznad šećera i kuvati dak se šećer ne otopi.
Džem kuvati na umjerenoj vatri i stalno ga miješati jer dunje za razliku od ostalog voća ne puštaju sok.

Kuvanje ne traje dugo, maksimalno sat vremena. Treba ih kuvati dok voće ne omekša i ne ostaje trag varjače u šerpi kad povučemo po dnu. Po želji, može se ispasirati štapnim mikserom, što sam ja ovaj put i uradila.
Sipati u tegle koje su se sterisale sat vremena u rerni na 100 stepeni.  Smanjiti temperaturu na 50 stepeni i ostaviti ih tako sat vremena. Ne vaditi ih iz rerne nego ih ostaviti da se postepeno ohlade (efekat babinog jorgana). Zatvoriti ih sterilisanim poklopcima i odložiti u špajiz (ko ima).


Dunje su prilično zgodne za pravljenje džemova i marmelada jer skoro da dobijete onoliko džema koliko voća i šećera stavite. Od 4,5 kg dunja i 2,25 kg šećera dobila sam 8 punih ali do ivice punih tegli i ješ jednu malu, neodređene zapremine.
Tegle su bile one standardne u kojim se kupuju džemovi, feferoni, ajvar....

2 коментара:

  1. Odlicno se isplatilo cekanje; dunje su jako bogate pektinom, pa zgusnjavanje traje brzo.

    ОдговориИзбриши
  2. Nisam znala to za dunje i pektin, mada ja obično pomješam, gdje ima a gdje nema.

    ОдговориИзбриши