Претражи овај блог

среда, 28. август 2013.

KNEDLE OD SIRA SA ŠLJIVAMA

Kad neko kaže knedle sa šljivama, prva pomisao mi je knedle od krompirovog tijesta.
Onda mi je bivša koleginica, prije nekih 15 godina, dala recept za knedle koje se prave od tijesta kao za Princes krofne. Nije mi se dopalo.
U principu sam prilično lijena osoba pa mi za  pravljenje knedli treba posebna psihička priprema. A volim da ih jedem, pa kad se lijenost i proždljivost sudare, najčešće pobjedi ovo drugo.
Postoji jedan problem kod pravljenja krompir tijesta; ni za živu glavu ne bih kuvala krompir u ljusci pa ga poslije gulila. Nema šanse ni da stavim cijelu šljivu sa košpicom, a šta ako je tu crv?

Za knedle od sira sam prvi put čula kad me ja nazvala pokojna baba Irena (dok je bila živa, ne sa "one" strane, da ne bude zabune) i izdiktirala mi recept jer me je nazvala u trenutku kad sam pravila knedle. 
Zapisala sam recept, više iz pristojnosti ali sam ga izgubila, od tada sam se selila četiri puta.

I prije par godina proradi mi neki crv, mogla bih da probam. I nađem na internetu recept, napravim, pola skuvam a pola zamrznem. Opet mi se nije dopalo, mnogo gnjecavo. Poslije nekog vremena skuvam one iz zamrzivača ali ih pustim da kuvaju 10 minuta nakon što isplivaju na površinu. I oduševim se, najbolje koje sam jela.

Ne mogu da stavim link odakle sam skinula recept, prosto nemam pojima, zaboravila sam. Probala sam da nađem, ali to je zaludan posao.


RECEPT:
500 sira za pite
350 g brašna (mada piše 250) 
60 do 100 g maslaca
2 jaja
1 vanilin šećer
so, prstohvat
ribana korica limuna 

Sve sastojke, osim brašna umutiti mikserom u glatku masu. Dodati brašno i umijesiti tijesto, koje može biti malo lepljivo. Bilo mi je premekano sa 250 g brašna pa sam dodala još 100 g i dalje je bilo mekano ali sam se bojala da bi bilo prežilavo ako dodam još. Uglavnom, moglo je se sa njim raditi. Pobrašnjaviti ruke, otkidati komade, rastanjiti na dlanu i staviti šljivu iz koje je izvađena košpica. Oblikaovati lopticu i stavljati u ključalu vodu da se skuvaju. Moje šljive su bile sitne, otprilike kao polovine jedne ozbiljne šljive, pa mi je izašlo 24 knedle a ako su šljive veće ja stavljam samo polovine. 
Kad knedle isplivaju na površinu kuvati ih još 10 minuta, vaditi rešetkastom kajsijom i uvaljati u prezle.

POSIP
185 g prezli
100g oraha 
150 g šećera
50 g maslaca

Otopiti maslac (može i margarin) na njemu prepržiti prezle uz stalno mješanje. Kad prezle porumene, skloniti sa vatre, dodati šećer i mljevene orase, izmješati i vruće i vlažne knedle uvaljati u smjesu.

Orase sam stavila zato što sam mislila da će mi biti malo prezli, čak sam išla u prodavnicu da prvi put nakon pet godina kupim prezle, a kad ono, nemaju ih.

8 коментара:

  1. Heheh obično kad se na nešto namjerimo ode u krivom smjeru, ali mislim da je kod tebe ovo s orasima ispao pun pogodak!
    Baš su ti slatke knedlice. Obožavam ih, svih vrsta i punjenja. Niti ja ne kuham krumpir u ljusci, zbog pesticida.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nisam mogla da se sjetim zbog čega ih ne kuvam sa ljuskom a znam da imam neki čvrst razlog, to je zbog pesticida.

      Избриши
  2. Oh, kod vas je sada sezona sljiva...Obozavam knedle!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Šljive rodile "kao lude" a nisam pojela džem od prošle godine. Na sreću džem ili pekmez od šljiva se ne kvari, može stajati i po pet godina (provjereno).

      Избриши
  3. Knedle sa sirom sam pravila sa trešnjama i mogu ti reći da su fantastične!!! Uživaj a ja jedva čekam da šljive sazre u Kanadi.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pravila sam ja i sa višnjama i sa kajsijama ali su mi ipak najbolje sa šljivama. Zimi može da ih zamjeni malo tvrđi pekmez od cijelih šljiva, pa ih više ne ostavljam u zamrzivač. Čini mi se da u Kanadi sve kasnije sazrjeva nego kod nas, samo vam zima ranije dođe.

      Избриши
  4. Već dugo imam plan probati knedle sa testom od sira. Baš me zanima ukus...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ukus je, bar po meni, najbolji od tijesta sa sirom. Treba koristiti blaži sir, ja sam Moju kravicu, kod nas je proizvodi mljekara iz Kozarske Dubice i među najpovoljniji su sa cijenama.

      Избриши