Претражи овај блог

среда, 7. август 2013.

DŽEM OD TIKVICA ILI MOŽDA SLATKO

Dugo sam skupljala hrabrost da napravim džem od tikvica. Niko ih u mojoj kući ne voli, muž i ja ih jedemo ali ostatak bježi od stola na samu pomen istih.
Velikodušno sam ih dijelila po komšiluku.
 Otkrila sam da tikvice odlično idu u kolačima, daju im sočnost. 
Mješala sam ih sa šljivama ili kajsijama kad sam pravila džemove.
I sad je došao trenutak da napravim džem samo od tikvica. Nisam imala predstave šta mogu da očekujem ali sam morala da probam, radoznalost mi nije dala mira.

Izabrala sam ovaj recept i čitajući komentare odlučila sam da limun stavim zajedno sa tikvicama da ne bi bio žilav. Ne znam da li zbog toga ili nečeg drugog više mi liči na slatko, ima i malo sirupa a tikvice se nisu raskuvale kao što sam  očekivala.
Od ukusa preovladava limun ali blago kiseo, jedino mi smeta korica limuna, ona se osjeti pod zubima, mada ostalim ne smeta (pod ostale, to je moj muž).


RECEPT:
oko 2 kg tikvica, očišćenih i izrendanih (kod mene 2,3 kg)
2 kg šećera
4 limuna


Tikvice oguliti, očistiti od sjemenki i izrendati. Meni je to bilo naporno pa sam ih mljela u sjeckalici za luk.
U idealnim uslovima uzeti neprskane limune a u ostalim ih dobro oprati, uzduž presjeći na četiri dijela i nakon toga na bolesno tanke listiće.
Pomješati tikvice, limun i šećer i staviti da se kuva na umjerenoj temperaturi. Od trenutka kad počne da ključa kuvati ih 50 minuta uz stalno mješanje. Poslije tog vremena trebalo bi da ostane trag na dnu šerpe kad se povuče varjačom.
Sipati u sterilisane tegle (sat vremena na 100 stepeni u rerni), ostaviti da se ohladi i sutradan zatvoriti. Naravno prije toga obrisati grlić tegla i poklopce alkoholam.
Od ove količine izašlo mi je sedam teglica od Linolade (400 g).



3 коментара: