Претражи овај блог

субота, 3. август 2013.

DŽEM OD KAJSIJA

Skoro da sam zaboravila kada sam jela kajsije iz mog dvorišta. Imamo neku ranu sortu koja daje krupne i slatke plodove i ove godine smo ih imali dovljno da napravim i džem dok ih je prošle godine rodilo tek toliko da im ne zaboravim ukus.

Ne znam da li ih na pijaci još ima jer mi ove vrućine nikako ne prijaju i u kombinaciji sa mojom izraženom ljenošću, dovelo je do toga da stalno odlažem objavljivanje ovog posta (kao i desetine drugih).

Malo sam stavila i tikvica u džem samo zato što ne znam šta ću sa njima ali se može pripremati i bez njih.
Pretprošle godine ova kombinacija bila mi je mnogo ukusnija ali je bio i veći procenat tikvica u smjesi.



RECEPT:
5,5 kg očišćenih i izblendiranih kajsija
900 g izrendanih tikvica (ne mora)
3,6 kg šećera


Masu od kajsija, tikvica i šećer sipati u veliku široku šerpu, dobro izmješati i staviti na ringlu da se kuva. 
Malo će potrajati dok masa ne prokuva ali od momenta kad počne ujednačeno da ključa, kuvati uz neprestano mješanje pola sata, nakon toga skloniti sa vatre i mješati još nekih 15 minuta da bi se sačuvala boja. 
Sipati vruć džem u sterilisane tegle i vratiti u rernu, na 50 stepeni sat vremena (da se uhvati korica), isključiti rernu i ostaviti do sutradan da se postepeno ohlade u rerni . 
Poklopce prokuvati par minuta u vodi sa malo sode bikarbone. 
Svaki grlić tegle premazati alkoholom, tako učiniti i sa poklopcima i dobro zatvoriti.


Tegle se sterilišu tako što se oprane tegle stave na sat vreme na u rernu uključenu na 100 stepeni.

Ko nema blender, džem  može da napraviti tako što  neizmjenično reda voće i šećer i ostave  da prenoće u frižideru da bi voće pustilo sok.
Ja to ne radim zato jer mi nova šerpa ne može stati u frižider, a i nemam strpljenja da čekam.

Masu sam mjerila nakon čišćenje i blendiranja a koliko je to na početku bilo ne znam ali s obzirom da sam to radila u sitne sate razmišljala sam da ništa ne mjerim.
Kajsije moraju biti potpuno zrele i meke, kod mene su bile one koje su opale sa grane. Ako ih kupujete, moraju prsti blago da propadaju kroz meso. Obično se takvo voće mora upotrijebiti odmah inače do sutra će početi da trune.

3 коментара:

  1. Obozavam dzem od kajsija,pogotovu u kolacima.... domaci je naravno najbolji. Iz nekog razloga, u mom dvoristu nikada nisu htjele uspijevati kajsije(a tata se bas trudio da imamo jednu).
    Znaci priprema za sljedecu zimu nastupila ;-)

    ОдговориИзбриши
  2. Ne znam šta da kažem na pripreme za zimu s obzirom da smo džem od jagoda i od višanja skoro pojeli a i ovaj je na dobrom putu. Prošle godine ih nisam pravila (voće nije rodilo) pa smo sad navalili kao ludi.

    ОдговориИзбриши
  3. nominovala sam te za igricu http://ultimativnisastojak.blogspot.com/2013/08/blogeri-se-igraju-lepo-je-i-ostalima.html

    ОдговориИзбриши