Претражи овај блог

среда, 3. април 2013.

MAXIVIDINA UJININA ČOKOLADNA TORTA-NEUSPJEŠNA


 Za ovu tortu sam mislila da ne može da omane, ali kako to obično bude, sve što može da krene naopako, krenulo je.
 Originalni recept je više nego precizan i sve je detaljno objašnjeno.
Kad sam umutila koru, palo mi je na pamet da je možda bilo pametnije da sam odvojeno mutila dvije kore ali već je bilo kasno.
Pekla sam koliko je navedeno u receptu ali se na kraju širio miris izgorenog biskvita a nigdje nije bio izgoren!?
Nije da do sada nikad nisam rezala biskvit ali svi su bili sa brašnom a ovi bez brašna su krtiji i hoće da puknu.

Pa tek fil, možda sam jednom do sad kuvala fil na pari od cijelih jaja i bio mi je dobar ali sad, očigledno, nisam imala dovoljno strpljenja. Čak sam i probala Maxividin trik sa nožem i učinio mi se dovoljno čvrst. Dodala sam maslac poslije par minuta i kad je dostigao sobnu temperaturu stavila sam ga u frižider jer mi je bio još uvijek rijedak.
Kad sam krenula da filujem, stavila sam biskvit na tacnu i prerezala ga koncem. E sad, kako da skinem gornju koru a da se ne polomi? Nekao sam, na brzinu prenjela koru do stola i već je malo počela da puca. 
Onda sam izvadila fil iz frižidera i vidjela da se nije bogznakako stegao. Na pamet mi je pla "genijalna" ideja da ga umutim miksero i rezultat toga je da je samo posvijetlio a nije se nimalo zgusnuo.
Kako je ukrašavanje torte odbačeno u startu, na koru koja je bila na tacni izlila sam pola fila, pokušala da prenesem drugu koru koja se raspala na tri dijela i ostatak fila prelila preko torte i ekspresno stavila u frižider.
Sutradan smo je probala, mada je moj plan bio da je jedemo dva dana kasnije ali su ukućani bili nestrpljivi. Za ukus nemamo zamjerki, onakav je kao što smo i očekivali, samo vizuelno nije bila "za izložbu".


RECEPT:
KORA
8 jaja
250 g šećera
2 kašike omekšale masti
250 g mljevenih oraha
100 g čokolade

Razdvojiti bjelanca i žumanca i bjelanca umutiti u čvrst snijeg uz postepeno dodavanje šećera. Zatim dodati jedno po jedno žumance. Kad se sve to sjedinilo dodati otopljenu čokoladu i omekšalu mast.
Potom pažljivo, sa varjačom,  umiješati mljevene orase i istresti masu u kalup prečnika 26 cm koji je namazan masnoćom a samo na dno zaljepljen papir.
Peći na 175 stepeni 40 minuta, paničiti kad počne da se širi miris zagorenog, odahnuti kad shvatite da ništa nije izgorilo, ne razbijati glavu oko toga šta se desilo.


FIL
5 jaja
250 g šećera
100 g čokolade
250 g putera

Jaja i šećer dobro umutiti, najbolje u starinskoj vangli, onda može direktno na paru.
Kuvati fil na pari uz povremeno mješanje dok ne počne da se zgušnjava. Dodati čokoladu u kuvati nekih 15 minuta uz stalno mješanje dok se ne zgusne a to će te znati kad povučete varjačom po dnu ostane "putić".
Skinuti sa pare, mutiti minut dva i dodati isjeckan maslac. mješati dok se maslac skroz ne otopi i ne sjedini sa filom. Ostaviti da se ohladi.

Teoretski, biskvit presjeći na pola, filaovati trećinom fila, poklopiti drugom korom i premazati i ukrasiti ostatkom fila.

Moj muž i sestra su rekli: "Što se nas tiče, torta je uspjela".


Sad bih ovaj recept trebala poslati Maxividi za nagradnu igru ako budem znala kako.


4 коментара:

  1. Kladim se da je nisi bacila... Hvala na hrabrosti da pokazes neuspjeh; svima se nama moze desiti.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ima još jedan komad, čuvam za ujutru uz kafu ako mi kćerka ne otme.
      Kad se isječe ne vidi se kakva je bila a ukusom su svi oduševljeni.

      Избриши
  2. Jao, svaka ti cast, bas me je post nasmejao. Bitno da je jestivo, sto se mene tice.

    ОдговориИзбриши
  3. Mislim da se svi mi učimo na greškama...hvala bogu da se pojelo, jer bila bi šteta baciti toliki materijal, vreme i trud.Sledeći put će biti bolja.

    ОдговориИзбриши