Претражи овај блог

петак, 29. март 2013.

BREAD PUDDING

Ovo nije prvi put da pravim bread pudding, prvi put nisam bila zadovoljna. Našla sam neki recept na Coolinarci i prisjetila se kako je Najdžela to pravila, ali mi je bilo suvo i onako. Poslije sam malo krstarila internetom i vidjela da se hljeb može isjeći na kckice a ne kao prvi put, svaku krišku sam mazala maslacem (dobro, margarinoma) između njih posipala suvo grožđe i čokoladu, zalila mješavinom jaja i mlijeka.

Ovo nam se dopalo, kao užina, kao doručak, kao večera ili kao desert.
Djeca nisu htjeli ni da probaju: "To nije puding, ti si nas slagala".


RECEPT:
300 g dan, dva starog bijelog hljeba
6 dl mlijeka
4 jaja
50 g maslaca/margarina
150 g šećera (moglo je i 100 g, bilo je preslatko)
3 vanilin šećera
100 g suvog grožđa
pola kašičice cimeta


Hljeb isjeći na kockice. Jaja umutiti žicom, dodati šećer, cimet i dvije kesice vanilin šećera. Otopiti maslac, prohladiti ga i umiješati u smjesu jaja i mlijeka.
Polovinu kockica hljeba staviti u tepsiju,  zaliti polovinom smjese, posuti suvim grožđem, dodati ostatak hljeba i zaliti ostatkom jaja i mlijeka. Pritisniti spatulom da se sve kockice natope i ostaviti 20ak minuta da odstoji, taman da se zagrije rerna.


Prije pečenja posuti onom preostalom kesicom vanilin šećera.
Peći na 180 stepeni oko 35 minuta, ja sam pekla 30 minuta i ostavila u rerni jer sam morala da idem po sina u vrtić, ali gotovo je kad počne da se odvaja od zidova tepsije.

5 коментара:

  1. Nemreš djecu prevarit :))
    Radila sam jednom s cijelim šnitama, s voćem, svidjelo mi se.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ako se dobro sjećam Nejdžela je mazala maslacem kriške i redala ih uspravno a druga varijanta je bila i sa džemom. Između je posipala sjeckanu čokoladu i suvo grožđe. Ja sam stavljala šnite jednu na drugu, moguće je da nisam napravila dovoljno preliva.
      Nekako mi ova isjeckana verzija izgleda "urednije"

      Избриши
  2. Imam jedan recept u steku za bread puding i ceka vec neko vreme da ga probam... koliko sam ukapirala bilo bi idealno da se radi sa slatkim hlebom sa puno putera, pa cekam jednom da ostane briosa (od juce), i to cekam, ali nikako da se desi, jednom cu umesiti visak pa cemo probati i ovo... Meni deluje bas primamljivo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. U jednom od recepata piše da se pravi i od brioša, mogu misliti koliko je onda tek ukusno. Mogu se staviti i komadići čokolade ali je meni bilo mrsko da je lupam i sjeckam.

      Избриши
  3. Odlicno za iskoristiti stari hljeb; ja volim slanu verziju!

    ОдговориИзбриши