Претражи овај блог

субота, 9. фебруар 2013.

SARMA IZ RERNE

Znam da većina zna napraviti dobru sarmu i za svakog je najbolja baš ona koju pravi.
Ovaj post pišem kao podsjetnik sebi da ne bih opet zvala mamu da mi kaže kako se pravi (mamina je ipak najbolja) ili lutala internetom i još više se zbunjivala.
Kada sam prvi put pravila sarmu u većim količinama niko mi nije mogao dati precizan odgovor koliko mesa da kupim, svi počnu od sjeckanog luka pa na dalje. Tu mi je opet mama dala pravu informaciju a još bolju  sam našla na Jeleninom blogu, tu su sve moguće nedoumice objašnjene, čak i one koje bih zaboravila da pitam.
Za sarmu ne koristim ni Fant a ni "vegetu" (u narodu sve mješavine začina se zovu vegeta), ništa što ima pojačivač ukusa i ništa joj ne fali. Takođe ne stavljam ni jaje, a ni malo paradajiz koncetrata, jednostavno uvijek zaboravim a i desi se da potrošim sva jaja.


Imam neke svoje zaključke o sarmi sa kojima ne morate da se složite, to je ipak samo moje mišljenje:
1. sarma ne može da bude "laka", to je ipak kalorično, zimsko jelo
2. nije važno kako se mota, važno je da se ne raspadne (mojoj tetki nekim čudum uvijek budu okrugle)
3. nema potrebe da se zapržava, to su samo dodatne kalorije
4. to je jelo koje ne može da se radi nabrzinu, za nju ipak treba vremena
5. najbolje je 1/4 mesa zamjeniti smjesom za kobasice (ko može), naravno svježe
6. za fil dinstano ili svježe meso, to je već stvar ukusa, ja sam za dinstano
7. kupus je jako važan, bez dobrog kupusa ne može biti ni dobra sarma
8. svinjetina, junetina ili mješano, isto stvar ukusa, meni je sve dobro



RECEPT
FIL:
2 srednje glavice sitno sjeckanog crnog luka, oko 200 g
2 srednje sitno sjeckane mrkve, oko 150 g 
oko 1 kg mljevenog mesa, kod mene je bilo 925 g
150 g sitno sjeckanih suvomesnatih proizvoda (pečenica, slanina i kobasica)
150 g riže, okruglo zrno (iskreno moglo je biti i više, ne bi smetalo)
1 kašičica soli
2 kašičice mljevene paprike, može pola ljuta, pola slatka
pola kašičice mlevenog bibera
3 kašičica suvog peršuna
4 čena sitno sjeckanog bijelog luka
2 kašike masti

Luk i mrkvu je potrebno sitno isjeckati, najbolje u sjeckalici ili u multipraktiku.
Na ugrijanoj masnoći pržiti luk i nakon par minuta dodati mrkvu (može i zajedno).
Kad je povrće omekšalo dodati meso i dinstati dok ne promjeni boju. Kad je promjenilo boju a ima još tečnosti, dodati rižu i sjeckane suvomsnate proizvode i dinstati dok riža ne popije vodu. Dodati so i začine, probati da li je dovoljno slano. Jelena je fino objasnila da smjesa mora biti malo preslana jer riža popije višak soli, ali ako je kupus preslan, onda je poželjno da bude normalno slano.
Na samom kraju dodati suvi peršun (svjež je još bolji) i sitno sjeckani bijeli luk. Dobro izmješati,  skloniti sa vatre i ostaviti da se prohladi.


Za ovu količinu fila potrebno je oko 2,5 kg kiselog kupusa..
Moja "jača polovina" kad kiseli kupus izvadi korjen pa se listovi sami odvajaju, ako kiselite sa korjenom, onda ga nekako izdubite i odvojite listove. Poželjno je listove kupusa oprati u nekoliko voda da se eliminiše višak kiselosti ili soli a i ne mora ako volite baš kiseo kupus.
Sa listova bi trebalo skinuti korjenasto zadebljanje i podijeliti ih prema klasama. Ja volim manje sarme i velike listove uvijek prepolovim, a da budem iskrena kupus mi je takav da je većina listova za manje sarme.
Pekač ili šerpu koja može u rernu premazati uljem ili mašću i na dno poredati listove koji nisu prošli nikakvu klasu, ili su premali ili su pukli.

Sarma se mota onako kako je ko naučio, viđala sam žene koje list drže u ruci i tako stavljaju fil i zavijaju, to je za mene čista akrobacija.
Ja radim ovako: list kupusa stavljam na dasku ili tanjir, stavim kašiku fila, preklopim strane i urolam je. Obavijem je prstima i blago je stisnem. Sarme uspravno redam u posudu i zbijem ih da se ne raspadnu. 
Od ove količine, ispalo mi je 50 manjih sarmi. 
Na poredane sarme staviti siva rebra ili nešto suvomesnato, ako nije posuda skroz puna može i između sarmica.
Nasuti vodu do vrha sarmi, poklopiti i staviti u rernu zagrijanu na 200 stepeni da se krčka 1 sat. Nakon toga smanjiti na 180 stepeni i krčkati još 1 sat. Na kraju smanjiti temperaturu na 150 stepeni i peći još 1 sat. Poslije toga bi trebale biti gotove, to ne možete znati dok ne probate, ali tri sata u rerni mora biti dovoljno.

5 коментара:

  1. Sarma moze uvijek...Bas bih jednu sada - nisam duuugo!

    ОдговориИзбриши
  2. Obožavam sarmu! Ni ja ne stavljam jaja, niti paradajz.
    Imam doma još jednu glavicu kiselog zelja, pa cu ju ovih dana napraviti,
    baš će pasati sad dok još pada snijeg. (nemoj reć da ga kod tebe opet nema :))
    E da, ako mi ostane, isto zamrznem. :)

    ОдговориИзбриши
  3. Neki dan stidljivo pao pa se sada skoro otopio, danas najavljuju 10 stepeni.

    ОдговориИзбриши
  4. Администратор блога је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши