Претражи овај блог

уторак, 12. фебруар 2013.

PILEĆE ŠNICLE PIZZAIOLA


Odmah da se ogradim, nemam pojima šta su Šnicle Pizzaiola.
Tražila sam po internetu ali tu je mnogo varijacija: sa šunkom, bez šunke; sa gljivama, bez gljiva; od teletine, od piletine, od junetine....
Pravila sam ih prije tri ili četiri godine ali taj recept nisam ponovo našla (naravno nisam zapisala nego sam naivno vjerovala, tu je na netu, mogu ga uvijek naći), sjećam se da se nisu pekle, cijela priprema je bila u tiganju.

Početna insipiracija je ovaj recept i kao svi "talijanski" recepti zahtjevaju puno prljavog suđa. 
Ali dobro, šta sad, kad ste poguzija, pardon gurman, ništa nije teško.


RECEPT:
1 veće pileće bijelo meso
2 jaja
brašno i prezle za pohovanje
sušeni peršun 
1 glavica luka, ne baš velika
0,5 l paradajiz sosa (tomatino sa bosiljkom i origanom)
0,5 dl slatke pavlake za kuvanje sa sniženim procentom masnoće
4 čena bijelog luka
oko 100 g ribanog sira
ulje, najbolje maslinovo
so, biber, slatka mljevena paprika


Pileće meso odvojiti od kosti i kože, isjeći na šnicle, posoliti i blago izlupati čekićom preko plastične folije. Ili jednostavnije kupite gotove pileće šnicle.
Jaja posoliti i umutiti a prezle pomješati sa peršunom. Pohovati klasično, brašno, jaja, prezle i ispržiti na ulju kratko, samo da se uhvati korica. Pržene šnicle redati u podmazan pleh u jednom sloju, posuti sitno sjeckanim bijelim lukom i preliti sosom od paradajiza. Peći na 180 stepeni nekih 15 minuta, izvaditi pa preko naribati sir i vratiti u rernu, peći dok se sir ne istopi.




Za paradajiz sos prvo na ulju ispržiti sitno sjeckani luk i dodati paradajiz sos. Kuvati dok se malo ne zgusne, dodati slatku pavlaku, još malo prokuvati, dotjerati ukus sa solju, biberom i slatkom paprikom. Ja sam se odlučila za polugotov sos koji u sebi ima i začine pa nisam dodavla bosiljak i origano jer je bio začinjen baš kako treba. Imala sam namjeru da u sos još stavim i sitno sjeckane zelene masline ali sam ih jednostavno zaboravila.

Šnicle služiti sa nekim pametnijim prilogom a nikako sa pomfritom. To je bio očajnički pokušaj ne bi li se mom sinu svidjelo ali dobila sam jedno veliko bljak. Napravili samo kompromis, sa mesa smo skinuli sve što se može skinuti i pojeo je koliko može (jedva pola) i krompiriće.

Jelo je ukusno ali se ne mogu oteti utisku da bi bilo mnogo ukusnije sa nekim crvenim mesom, svinjetinom ili junetinom

6 коментара:

  1. Eee, deca su genijalci. Po mom iskustvu, sto jednostavnija hrana i ukus i dopasce im se. Mogu fino da vas zamislim kako gulite snicle, da budu ko natur...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Šnocle nisu šnicle ako nisu pohovane, a natur šnocla je samo meso tako razmišlja šestogodišnjak.

      Избриши
  2. Dobro ti je ono: 'kad ste poguzija, pardon gurman, ništa nije teško'. :)

    ОдговориИзбриши
  3. Jao,pa to je moj recept sa coolinarike koji sam totalno zaboravila.Ti si ga bogme super unapredila.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da sa coolinarke je. Nekako mi ona izgleda najsređenija ili sam ja samo navikla na nju.

      Избриши
  4. Auuuuuuuuuuuuuuu, totalno sam slaba na rastopljeni sir!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ОдговориИзбриши