Претражи овај блог

недеља, 27. јануар 2013.

LESKOVAČKA TORTA

 Ovo je moja rođendanska torta, starinskog ukusa i ima šta da se žvaće a ne da samo sklizne niz grlo bez imalo truda. I nema šta da drhturi u vidu šlaga i fila sa želatinom. 
Ovaj recept imam preko dvadeset godina a kako sam ga dobila od tetke Mire morala sam da smanjim količinu šećera, naime njeni svi kolači imaju isti ukus, ubitačno slatki, nema razlike da li su sa čokoladom, orasima, lješnjacima ili voćni.


RECEPT:
KORA
10 bjelanaca
200 g šećera
250 g sjeckanih oraha (ja stavila krupno mljevene)
250 g suvog grožđa
3 kašike brašna

Orase prethodno propeći u rerni dok ne počnu da mirišu i koliko je moguće skinuti im kožicu ali odmah a ne čekati da popijete kafu i usput pogledati Njuz.net. Ako vam nije mrsko sitno ih isjeckati a ja sam ih samljela u sjeckalici za luk.
Pjenasto umutiti bjelanca uz postepeno dodavanje šećera. 
Orase, suvo grožđe i brašno pomješati, dodati u bjelanca i spatulom lagano izmješati pazeći da bjelanca ne spadnu.
Izliti u pleh od rerne obložen papirom za pečenje i peći na 160 stepeni nekih 20 minuta, provjeriti čačkalicom.
Pečenu i ohlađenu koru podjeliti u tri trake i filovati.


FIL
10 žumanaca
150 g šećera
4 rebra čokolade (ja sam to shvatila kao 100 g)
250 g putera/margarina

Žumanca umutiti sa šećerom i kuvati na pari dok se ne zgusne. 
U vruće dodati izlomljenu čokoladu i mješati dok se ne istopi. 
Maslac pjenasto umutiti i dodati u fil pa sve sjediniti da se dobije glatka krema.
Filovati trake i premazati okolo tortu.
Ukrasiti po želji, ja stavila ganaš od crne čokolade. Gumeni medvjedići su posljedica toga da dozvolite šestogodišnjaku da ukrašava tortu. Ionako je bila samo za nas "po kući".

8 коментара: