Претражи овај блог

понедељак, 12. новембар 2012.

PEČENO PILE BEZ KOSTIJU

Ovaj recept objavljujem da podsjetim sebe da ga više nikada ne spremim.
Ne žalim se na ukus, on je OK, ali spremanje je čisto maltretiranje. Naivno sam povjerovala autorki recepta da nije nimalo teško skinutu kožu sa pileta. 
Piletinu, uglavnom, u zamrzivač spremam isječenu na komade a nekim čudom se našlo i cijelo pile.
Kako su mi roditelji došli u goste odlučila sam da ih počastim malo neobičnijim pilećim pečenjem.
Ono što sam mislila da ću obaviti za 15tak minuta oduzelo mi je više od sat vremena.



RECEPT:
1 pile
zelen za supu
so i biber
ulje

Piletu skinuti kožu pazeći da ostane u komadu ili bar da nema mnogo velikih rupa.
Meni to nije nikako uspjelo pa sam izgubila dodatno vrijeme zašivajući rupe najobičnijim koncem i iglom.
Koža treba da ostane raširena dok ne skuvate meso.
Isječeno meso skuvati sa povrćem kao za supu. Prohlađeno meso odkoštiti (dodatno maltretiranje), poredati na rašienu kožu, dodati kuvanu mrkvu, posoliti i malo poškropiti uljem, zamotati kožu i ušiti.
Namazati kožu uljem i staviti u vrelu rernu da se zapeče da bi bila koža hrskava.
U teoriji unutrašnjost bi morala biti čvrsta da se lijepo sječe na šnite a u praksi sve se raspada.

Na kraju mi je mama rekla: "Vesna, što si se džaba maltretirala a ovo ti nije nešto, bolje bi ti bilo da si ga samo pekla u rerni ".

I za kraj da citiram mog bivšeg kolegu Žiku: ovo sam pravila tri puta, jednom, zadnji put i nikad više!

5 коментара:

  1. Svaka ti čast, ja se ne bih uhvatila u koštac sa tim poslom, ma ne bih imala živaca za to, ako bih to trebala da radim, onda bih to dala mužu da radi, on voli te pipljive poslove i ima živce debele ko stablo.

    ОдговориИзбриши
  2. Ajooooj, ova procedura stvarno zvuči kao prava gnjavaža, a meni nema boljego okusa od klasično pečene piletine u pećnici. Svaka ti čast što si probala i što si s nama podlijelila svoja razmišljanja.

    ОдговориИзбриши
  3. Ma ne bi mi bilo žao svog tog posla da je ukus nešto posebno ali nije, klasično pečeno pile u rerni je mnogo bolje.

    ОдговориИзбриши
  4. ah i ja se znam "nagovoriti" na ovakvu gnjavažu jer izgleda jednostavno i drugačije, pa na kraju ne ispadne ništa bolje
    zapamtit ću ova tvoja upozorenja pa se neću gnjaviti s ovim isprobavanjem

    ОдговориИзбриши