Претражи овај блог

петак, 3. август 2012.

DŽEM I PEKMEZ OD ŠLJIVA

Nisam baš sigurna u čemu je razlika između marmelade, džema i pekmeza. Imama svoja dva mišljenja koja ne moraju da imaju nikakve veze sa istinom, to se i onako razlikuje od regije do regije, čak i od sela do sela.

MIŠLJENJE 1: To je ustvari sve isto, samo što riječ marmelada dolazi iz francuskog jezika, džem iz engleskog a pekmez iz turskog.

MIŠLJENJE 2: Marmelada je od skroz pasiranog voća i najrjeđa je od svih; džem je malo gušći, ali i on je od pasiranog voća; pekmez je od komadića voća i najgušći je od svih. 


Kako imam kćerku od 2 godine koja gura stolicu do kuhinje i šporeta da vidi šta tu ima, sjetila sam se da se džem može kuvati i u rerni, a i šljiva je jedina rodila pa da iskoristim ono što je priroda dala.

PEČENI DŽEM OD ŠLJIVA I TIKVICA

RECEPT
2,8 kg šljiva
680 g tikvica
1,5 limun
1,4 kg šećera
0,5 dl ruma

Šljive očistiti i samljeti u blenderu, tikvice takođe. Ako su tikvice malo tvrđe, ubaciti malo kaše od šljiva i onda ih samljeti. Mjerila sam  očišćene tikvice, kod mene su bile dvije "tikvice". Limun oguliti razdvojiti na kriškice i isjeći na kockice.
Sve izručiti u veliku, široku šerpu ali da može stati u rernu,dodati šećer i limun, izmješati i peći na 180 stepeni negdje oko 3 sata, zavisi koliku gustinu želite. Potrebni je i povremeno mješanje.
Gustinu džema isprobati na tanjiriću koji je ohlađen u frižideru.
 Pred sam kraj umiješati rum i pustiti da se još malo kuva.
Mislim da sam trebala izostaviti limun i staviti više ruma, ono 0,5 dl se uopšte ne osjeti. Ili ostaviti limun a ne stavljati rum.
Izvaditi šerpu iz rerne i premjestiti je na ringlu i nastaviti kuvanje na slaboj temperaturi. U rernu na 100 stepeni staviti staklene tegle da se sterilišu oko sat vremena.
Kad je džem gotov, vreo ga sipati u vruće tegle i vratiti u rernu na 50 stepeni sat vremena da se uhvati korica. Kad se rerna isključi ne vaditi tegle, već ostaviti da se u njoj postepeno ohlade. Sutradan grla obrisati alkoholom i zatvoriti poklopcama opranim u alkoholo. Nalijepiti etiketu i ostaviti u špaiz (ko im, ja nemam).


PEČENI PEKMEZ OD ŠLJIVA I ČOKOLADE

RECEPT:

1,6 kg šljiva
800 g šećera
50 g čokolade u prahu

Šljive očistiti i isjeckati, otprilike svaka šljiva na 4 komada, staviti u široku šerpu, dodati šećer i staviti da se peče u rerni na 175 stepeni, neka 3 sata, uz povremeno mješanje. Izvaditi iz rerne i staviti na ringlu, na slabu temperaturu da se dalje kuva, a za to vrijeme sterilisati tegle. Kad premještate šerpu na ringlu, tada dodati čokoladu, dobro promješati i nastaviti kuvanje.
Kao kod džema, sipati vruće u vruće i nazadu rernu da se uhvati korica.

Džema mi je ispalo 7 malih tegli, nejednake veličine, a pekmeza 2, 5 tegle.

I na kraju mi je sestra rekla:"Kuvaš džem na Ognjenu Mariju, nije ni čudo što ti svaki čas izbije neki požar".

6 коментара:

  1. Vau, džem/pekmez/marmelada od tikvica - e, za to još nisam čula!
    Inače, u srednjoj ekonomskoj školi smo imali predmet Poznavanje robe i jedna od lekcija je bila prerađevine od voća i tu smo učili razliku između ova tri proizvoda, ali sam ja to, naravno, zaboravila. Meni je sve džem, dok ne naučim razliku.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tikvice neće niko da jede, pa moram nekako da ih iskoristim a kako su one slatkaste, džem ne mogu da pokvare. Imam u zamrzivaču i pečenu bundevu i gledam da i nju kombinujem sa šljivama. Moja svekrva, kad joj paradajiz dobro rodi, pravi džem od njega i on je dobar.

      Избриши
  2. Obožavam pravi domaći džem i pekmez od domaćih šljiva! Super!

    ОдговориИзбриши
  3. odlična mi je ova kombinacija šljiva i tikvica, nisam još isprobala i sad si me zainteresirala, drugu kombinaciju sam isprobala i bez greške

    ОдговориИзбриши
  4. Šljive i tikvice... nisam ni ja probala zajedno... Dzem od paradajza je cool.
    Kakvog je ukusa to sa tikvicama, ne mogu ni da zamislim... mozda posebno, ali otkud ova ideja da se ove dve stvari vencaju?
    Inace za razlike odes na ministarstvo poljoprivrede sve pise, i zakon o deklarisanju dzema, pekmeza i marmelade. Mozda je to najbolje i najispravnije objasnjenje sta je sta!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Negdje na netu sam naletila na recept za džem od tikvica ali nisam imala hrabrosti da ga napravim. Kako su tikvice slatkaste same od sebe stavila sam ih u kombinaciji sa šljivama i ne osjete se uopšte. A ideju sam dobila samo zato što ne znam šta da radim sa tikvicama kojim me svekrva bombarduje svakog ljeta. Prvo sam ih dijelila po komšiluku, pa kad su prestali da otvaraju vrata kad zvonim odlučila sam da ih stavim u džem. Prošle godine sam pravila kombinacija kajsije tikvica i to je bilo mnogo dobro.

      Избриши