Maline su jedno od rijetkih voćki koje moj sin voli, toliko ih voli da jede i kolače sa njima, a inače ne jede ništa od slatkiša što nije kupljeno.
Kćerka ne jede nikakvo voće, ali ovako sam uspjela da joj podvalim poneku malinu.
A i imala sam neke mnogo fine maline koje su stajale već par dana u frižideru u istom stanju u kojem sam ih i kupila. Kako je sin bio "prezauzet" da ih pojede odlučila da napravim nešto sa njima, a ovo je nastalo iz čiste lijenosti, nije mi se prtljalo po kuhinji.
RECEPT
KORA
3 jaja
3 kašike šećera
3 kašike tople vode
1 kesica ciobar tople čokolade
3 kašike griza
1/3 kesice praška za pecivo
Razdvojiti bjelanca i žumanca i bjelanca pjenasto umutiti postepeno dodavajući šećer. Kad se dobije čvrst snijeg dodati toplu vodu i dalje mutiti dodajući jedno po jedno žumance. Griz, Ciobar čokoladu i prašak za pecivo sjediniti i dodati jajima, lagano mješajući varjačom. Sipati u pleh obložen papirom za pečenje i peći na 175 stepeni dok čačkalica ne izađe suva, oko 8 minuta. Ohlađenu koru premjestiti na poslužavnik.
KREM
0,4 l slatke pavlake
400 g mljevenog keksa
500 g malina
Pavlaku umutiti mikserom, dodati mljeveni keks, izmješati pa dodati oprane i ocjeđene maline. Izmješati da masa bude ujednačena i nanjeti je preko kore.
Preko kreme staviti šlag, kremu od čokolade i pavlake ili već ko šta voli.
Ja sam stavila mješavinu od jedne šlag kreme sa ukusom čokolade i šlag kreme, našlo se u kući, a i istekao im je rok trajanja, pa da se iskoristi.
Torta uopšte nije slatka, kremu nisam sladila jer su svi keksi i onako preslatki.
Ko voli slađe može dodati šećer u kremu, ja nisam, meni je ovako taman kako treba.
Meni je ova torta odlična ! I ne izgleda mi kao da je nastala iz čiste lijenosti :), baš mi jako dobro i fino izgleda !
ОдговориИзбришиI jeste dobra s obzirom kako je prosta. Najviše vremena treba da se biskvit ohladi, a moglo bi i bez njega.
ОдговориИзбриши