Претражи овај блог

субота, 19. мај 2012.

CARIGRADSKI PRUTIĆI

Ostali mi bjelanci od Žarbo pite pa sam morala da ih upotrebim, da li za Pavlovu sa jagodama ili nešto drugo. Ovaj recept me kopka od kada je objavljen. Ja sam od onih koji će uvijek između Šampite i Krempite odabrati Šampitu, pa sam zaključila da mi se i ovo mora svidjeti, tu je sve što volim: bjelanci, med,orasi i suvo grožđe.
Nije loše, čak šta više dobro je, ukusno je, ali ne mogu da objasnim, kolač kojem ništa ne fali, a fali mu ono nešto, ako možete da shvatite. 
Mislim da bi bilo bolje da sam napravila Pavlovu, ovi prutići su mi nekako zimski kolač (možda je to ono ali).
I još nešto, kad se počnu jesti ne može se prestati, bez obzira što su preslatki. Ako ih budem pravila opet, praviću ih u zimu, da vidim da li će mi utisak biti drugačiji.


Kada sam počela da pravim kolač, namjera mi je bila da se u strogo držim recepta ali se moja kćerka toliko rasplakala da sam morala na kraju sve da zbrzim i utješim je. Ima dana kada neće nikome, samo meni.

RECEPT:
4 bjelanca
250 g šećera
120 g meda
150 g sjeckanih oraha
100 g suvog grožđa (meni se omaklo, pa stavila 150)
oblande

Suvo grožđe, po mogućnosti svijetlo, natopiti u toploj vodi.
Bjelanca dobro umutiti sa mrvicom soli i staviti na paru. Kuvati i pomalo dodavati šećer a sve vrijeme mutiti mikserom. Kad se šećer otopi dodati tečni med (po potrebi ga zagrijati) i mutiti dok masa ne postane vruća i vrlo gusta, negdje oko 20 do 30 minuta. Smjesa mora ostati sniježno bijela.
Kad sam stavila med, plač je već počeo pa sam riješila da dodam želatin, mutila sam 10 minuta na pari, dodala želatin, ujednačila, dodala orase i suvo grožđe i sve izmješala varjačom.
Otpala je svaka ideja o filovanju više listova oblande, ja sam to samo između dva lista, želatin ionako sve stegne.
Nafilovane oblande opteretiti nečim težim i dan kasnije rezati na prutiće.

2 коментара:

  1. Анониман1. јун 2012. 09:23

    ovo je nešto kao mandulata samo što ovdje idu orasi i grožđice, a tamo samo bademi
    meni se mandulata dopala, mislim da i ova kombinacija dolazi u obzir, samo što se i ja slažem, možda je ovo više zimska poslastica

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pao mi je mandulat na pamet, mislim da se bademi više koriste u Turskoj, ali imala sam gomilu isjeckanih oraha, pa da se iskoristi.

      Избриши