Претражи овај блог

недеља, 7. април 2013.

PATIN PRAZILUK SA MLJEVENIM MESOM

Ivana sa bloga So i Biber zadala nam je zadatak da napravimo nešto iz Patinog Velikog narodnog kuvara i ja sam izabrala nekih osam jela koje bih mogla da napravim. Neke mi je nemoguće sada da ih spremim jer su zbog namirnica tipično ljetnja jela. Nije da sad nema patlidžana ili paprika ali kad ih gledam vidim na njima nevidljivi pečat GMO a i cijena im je pet puta skupla nego kad im je sezona.
Za ovo jelo sam se dugo dvoumila jer nisam znala da li volim praziluk, mislim, jela sam ja njega ali kao dodatak u supama ili sosovima, pa se tu i ne ističe.

Što se tiče ovog jela, odmah mogu reći da ga više neću praviti, ukusno je ali je priprema mnogo zapetljana. Pomislila sam da je ovo jedno od jela koje pata nikad nije spremila.
I koliko joj je, kog đavola, tri veze praziluka, sad se prodaje na kilogram?
Malo sam recept izmjenila, dodala sam mrkvu (bez nje ne može) i jelo mi se činilo kao idealan kandidat za malo sira od gore, čisto da dodam još stotinjak kalorija.


RECEPT:
4 praziluka (oko 1 kg)
1 srednja glavica luka
1 mrkva
500 g mljevenog mesa
so, biber, aleva paprika
mast ili ulje
oko 3 dl soka od paradajiza
100 do 150 g ribanog sira koji se topi

Praziluk očistiti i bijeli dio isjeći na komade dugačke 10 cm, staviti u vrelu vodu i kuvati dok ne omekša. Izvaditi iz vode, ocjediti i razdvojiti slojeve tako da ostane truba sa dva sloja listova, spoljnih.
Poželjno je prije toga da ste na masnoći izdinstali sjeckani luk i rendanu mrkvu i dodali mljeveno meso, pržeći dok sva voda ne ispari. Začiniti po ukusu, so, biber i aleva paprika (moj dodatak). 

 E sad idu muke:
 Onu sredinu praziluka treba sitno isjeckati i spojiti sa mesom i dinstati dok se praziluk ne istopi. Taj kuvani praziluk pruža toliki otpor, čudo jedno i još curi na sve strane a kao ocjeđen je.
Dinstala sam to ja, ne dok se nije istopio, nego dok mi nije dosadilo. Ostaviti da se malo prohladi.

Sad bi trebalo napuniti trubice sa smjesom od mesa, ostatak mesa staviti u tepsiju i po njemu poredati ih.
Nemojte biti naivni kao što sam ja, dok sam pokušavala da istopim praziluk u mesu, trubice su se slijepile i na moj pokušaj da ih prstom rastavim, pocijepale su se.
One koje su se pocjepale sam pokušala da urolam a bilo je i onih koje su se mogle puniti. Čime da ih punim? Sjetila sam se da imam par onih malih kašičica za kafu pa sam ih s tim punila. Osjećala sam se kao Šefika (iz serije Lud, zbunjen, normalan) kad puni bamije uz pomoć heklarice.
Epilog: 5 uspješnih, 5 poluuspješnih i 8 katastrofalnih.


Rekoh, poredati praziluk preko ostatka mesa, zaliti paradajiz sokom (kod mene Tomatino sa bosiljkom i origanom) i peći na 180 stepeni oko pola sata (zaboravila sam koliko).
Pred kraj pečenja posuti rendanim sirom i vratiti u rernu samo toliko da se sir istopi.


Jeste ukusno, čak je ukusnije kad se podgrije, ali praziluk se ne da sjeći običnim noževima, pa je malo neuredno na tanjiru dok se jede.

среда, 3. април 2013.

MAXIVIDINA UJININA ČOKOLADNA TORTA-NEUSPJEŠNA


 Za ovu tortu sam mislila da ne može da omane, ali kako to obično bude, sve što može da krene naopako, krenulo je.
 Originalni recept je više nego precizan i sve je detaljno objašnjeno.
Kad sam umutila koru, palo mi je na pamet da je možda bilo pametnije da sam odvojeno mutila dvije kore ali već je bilo kasno.
Pekla sam koliko je navedeno u receptu ali se na kraju širio miris izgorenog biskvita a nigdje nije bio izgoren!?
Nije da do sada nikad nisam rezala biskvit ali svi su bili sa brašnom a ovi bez brašna su krtiji i hoće da puknu.

Pa tek fil, možda sam jednom do sad kuvala fil na pari od cijelih jaja i bio mi je dobar ali sad, očigledno, nisam imala dovoljno strpljenja. Čak sam i probala Maxividin trik sa nožem i učinio mi se dovoljno čvrst. Dodala sam maslac poslije par minuta i kad je dostigao sobnu temperaturu stavila sam ga u frižider jer mi je bio još uvijek rijedak.
Kad sam krenula da filujem, stavila sam biskvit na tacnu i prerezala ga koncem. E sad, kako da skinem gornju koru a da se ne polomi? Nekao sam, na brzinu prenjela koru do stola i već je malo počela da puca. 
Onda sam izvadila fil iz frižidera i vidjela da se nije bogznakako stegao. Na pamet mi je pla "genijalna" ideja da ga umutim miksero i rezultat toga je da je samo posvijetlio a nije se nimalo zgusnuo.
Kako je ukrašavanje torte odbačeno u startu, na koru koja je bila na tacni izlila sam pola fila, pokušala da prenesem drugu koru koja se raspala na tri dijela i ostatak fila prelila preko torte i ekspresno stavila u frižider.
Sutradan smo je probala, mada je moj plan bio da je jedemo dva dana kasnije ali su ukućani bili nestrpljivi. Za ukus nemamo zamjerki, onakav je kao što smo i očekivali, samo vizuelno nije bila "za izložbu".


RECEPT:
KORA
8 jaja
250 g šećera
2 kašike omekšale masti
250 g mljevenih oraha
100 g čokolade

Razdvojiti bjelanca i žumanca i bjelanca umutiti u čvrst snijeg uz postepeno dodavanje šećera. Zatim dodati jedno po jedno žumance. Kad se sve to sjedinilo dodati otopljenu čokoladu i omekšalu mast.
Potom pažljivo, sa varjačom,  umiješati mljevene orase i istresti masu u kalup prečnika 26 cm koji je namazan masnoćom a samo na dno zaljepljen papir.
Peći na 175 stepeni 40 minuta, paničiti kad počne da se širi miris zagorenog, odahnuti kad shvatite da ništa nije izgorilo, ne razbijati glavu oko toga šta se desilo.


FIL
5 jaja
250 g šećera
100 g čokolade
250 g putera

Jaja i šećer dobro umutiti, najbolje u starinskoj vangli, onda može direktno na paru.
Kuvati fil na pari uz povremeno mješanje dok ne počne da se zgušnjava. Dodati čokoladu u kuvati nekih 15 minuta uz stalno mješanje dok se ne zgusne a to će te znati kad povučete varjačom po dnu ostane "putić".
Skinuti sa pare, mutiti minut dva i dodati isjeckan maslac. mješati dok se maslac skroz ne otopi i ne sjedini sa filom. Ostaviti da se ohladi.

Teoretski, biskvit presjeći na pola, filaovati trećinom fila, poklopiti drugom korom i premazati i ukrasiti ostatkom fila.

Moj muž i sestra su rekli: "Što se nas tiče, torta je uspjela".


Sad bih ovaj recept trebala poslati Maxividi za nagradnu igru ako budem znala kako.