Претражи овај блог

петак, 29. новембар 2013.

KOKTEL KIFLICE SA BUNDEVOM

Prošle godine nisam znala šta ću od bundeva, pa sam jedan dobar dio ispekla, ispasirala i zamrzla. Onda sam par puta vadila kutijice iz zamrzivač i bacala. Imala sam ja namjeru da nešto od njih napravim, a kako nisam poznata po strpljenju, dok se masa odledi, mene volja prođe. I tako stoji par dana u frižideru i na kraju bacim.
Ove godine je situacija skroz drugačija, bundeve su minijaturne i nema ih baš mnogo. Skoro sam rovila po zamrzivaču i našla sam par kutija od prošle godine i riješila daih iskoristim, mada su stajale punih godinu dana. I živi smo, muž i ja, djeca naravno nisu jela.

Prošle godine sa pravila jedne kiflice sa Coolinarke, koje su bile mnogo popularne, ali mi se nisu dopale, bile su mi žilave. E sad, da li je do mene ili do recepta, ne znam. 
Ove godine sam našla bolji recept (po meni) pa sam odlučila da ga nadogradim. Imala sam nekog sira (onog za pitu, što nije za jelo) i stavila sam ga kao punjenje.



RECEPT:
500 g pirea od bundeve
900 g brašna
1 kesica kvasca
2 dl mlakog mlijeka
1 jaje (ili 2 žumanca)
120 g otopljene masti
3 kašičice soli (može i više, bundeva je slatkasta)
pola kašike šećera
1,5 kašičica praška za pecivo

Kupila sam sebi novu "igračku", kućnu pekaru i u njoj sve mjesim pa i ove kiflice.
Ko ima pekaru zna kako to ide, prvo se stave tečni i vlažni sastojci pa nakon toga suvi i na samom kraju kvasac.
Ko nema postupak je slijedeći: umijesiti glatko tijesto od svih sastojaka ali ne dodavati odmah svo brašno, možda će trebati više a možda manje, sve zavisi koliko je bundeva "vodena". Početi sa nekih 750 do 800 g pa polako dodavati ostatak (isto važi i za pekaru). Ostaviti da tijesto nadođe dok ne udvostruči volumen.
Nadošlo tijesto prebaciti na pobrašnjenu površinu i razvit na 0,5 cm u obliku četvorougla.
E sad bi ga trebalo premazati sa 120 g umućenog margarina ili maslaca ali ja sam ga narendala preko kore.
Tijesto složiti kao knjigu,


okrenuti i razviti u oblik pravougaonika, isjeći na šest traka a svaku traku na trougliće.
Sada bi se kiflice mogle samo zarolati i dobije se fino koktel pecivo ali ja sam dodala nadjev.

NADJEV:
400 g sitnog sira
40 g mljevenih sjemenki bundeve
40 g mljevenih sjemenki suncokreta
20 g mljevenog lana
malo soli

Sjemenke staviti u blender i grubo ih samljet. Sjediniti sa sirom, posoliti i puniti tijesto.

Kiflice staviti na pleh obložen pekarskim papirom (trebaće vam dva pleha), premazati umućenim jajetom (ili sa 2 bjelanca) i posuti susamom- Ostaviti da nadođu dok se rerna ugrije i peći na 180 stepeni dok ne porumene.

Ko ne koristi mast, u tijestu je može zamjeniti sa 170 ml ulja.

2 коментара:

  1. Interesantan recept; izgledaju odlicno- bundeva iskoristena na najbolji moguci nacin!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Stavljala sam je ja i u pitu, mislim u tijesto, kao dio tečnosti, Imala je neuobičajenu boju ali bila je slatka pita pa nije smetalo. To je bilo prije bloga.

      Избриши