Претражи овај блог

петак, 20. септембар 2013.

NEŠTO KAO FRANCUSKA MARMELADA OD ŠLJIVA


Sa ovim postom skoro da sam sasvim zakasnila.
Ove godine šljive ne da su rodile, nego su grane pucale od tereta.
Pored ovog, pravila sam i još dva klasična džema od dva sastojka, šljive i šećer. Jedina razlika je što je jedan bio od mljevenih šljiva a drugi od cijelih.

Ovaj recept nisam dobro pročitala pa sam brzopleto zaključila da ne ide šećer i tako ga napravila. Dok sam ga kuvala planirala sam da stavim 100g šećera na kilogram voća ali sam potpuno zaboravila. I fali to malo šećera, ne mogu reći da nije sladak, ali fali.
Smokve su tu jer ih niko ne jede, pa da se ne bace.
Svo voće sam vagala očišćeno.


RECEPT:
3 kg očišćenih i oljuštenih šljiva
0,5 kg smokava
350 g suvog grožđa
50 g crne čokolade

Šljive sam ljuštila jer su bile baš, baš zrele i to je išlo lako, samo stisnem sa dva prsta i kožica sklizne. One koje nisam mogla da oljuštim sam pojela. Ljuštenje nije neophodno, ali eto, volim da komplikujem stvari.

Šljive i smokve ocistiti i oljuštiti poželji, samljeti na blender (ili šta ko koristi) i staviti u šerpu za džem i kuvati na umjerenoj vatri uz povremeno mješanje pazeći da ne zagori. Pred kraj dodati suvo grožđe (100 g na 1 kg mase) i kuvati još oko 20 minuta. Isključiti ringlu dodati čokoladu, promješati, sipati u sterilisane tegle, staviti u rernu na 50 stepeni oko sat vremena, da se uhvati korica,ostaviti u rerni dok se skroz ne ohladi, zatvoriti i odložiti za svaki slučaj u frižider.

Čokoladu sam dodala jer mi se nije baš dopao ukus a moglo je i 100 g. Ja sam u kući imala samo 50 g, ostatak djeca pojela.

Moram priznati da džem kuvam dok mi ne dosadi. Koristim ja metodu sa tanjirićem u frižideru ali mi se nikad ne učini dovoljno gust pa imam slučajeva da mi džem bude kao žele.

I da napomenem da se u drugoj polovini kuvanja mora skoro neprestano mješati da ne zagori.
Sve u svemu kavalo se oko tri i po sata.

Etiketa je malo nakrivo jer je lijepila moja trogodišnja kćerka.

4 коментара:

  1. Svi sastojci prirodni i bez dodatka secera: to se trazi!

    ОдговориИзбриши
  2. Odličan recept...iduće godine ću ga isprobati jer baš danas završih sa džemovima od šljiva za ovu godinu.

    ОдговориИзбриши
  3. Mislim da "ono šećera " što fali ja samo naša navika ili ovisnost o šećeru. Od mene preporuka ali ne bih se usudila od drugog voća tako da pravim.

    ОдговориИзбриши