Претражи овај блог

недеља, 12. август 2012.

UVIJENA MUSAKA OD PATLIDŽANA

Moj muž ne voli kad započinjem rečenicu sa riječima: "Za ovih šest godina braka, ja nikad nisam...". 
Kada sam prvi put to rekla, izgledao je tako zatečeno i na kraju mi je rekao: "Premro sam, šta ćeš sad da kažeš", a prvi put se rečenica završila sa "Dobila mjericu u deterdžentu za veš", a drugi put "Spremala patlidžan". 
Ne znam zašto sam zaboravila na patlidžan, zaboravila sam koliko je ukusan.
Ova musaka nije grčki tip koji je uobičajen kod nas, volim da mislim da je mediteranski.


RECEPT
3 srednja patlidžana (800 g)
250 g mljevenog mesa
1baš mala glavica luka
2 do 3 čena bijelog luka
150 do 200 g sira (gouda, edamer, kačkavalj..)
ulje
so i biber
paradajiz sos

Patlidžane oljuštiti, isjeći uzduž na ploške dedljine 5 mm, svaku posoliti i redati u cjediljku. Staviti preko patlidžana tanjir i opteriti nečim težim i ostaviti tako pola sata ili sat vremena da izađe gorčina. Nakon toga svaku plošku obrisati papirnim ubrusom i poredati u pleh obložen papirom za pečenje, svaku kistom premazati sa malo ulja, najbolje maslinovog, i staviti u rernu na 175 stepeni nekih 10 minuta, potrebno je da patlidžan porumeni. Može se isto tako svaka ploška prepržiti na teflon tiganju bez ulja.

Za to vrijeme napraviti fil:
Na malo ulja ispežiti sitno sjeckanu glavicu luka, dodati mljeveno meso i dinstati dok tečnost ne ispari. Dodati so, biber i sitno sjeckan bijeli luk.
Na svaku plošku patlidžana staviti kašičicu fila, urolati i redati u tepsiju na čije dno je stavljeno malo paradajiz sosa. 

Peliti paradajiz sosom, posuti rendanim sirom i peći na 175 stepeni oko pola sata dok se sir ne otopi i sos se ne ukrčka.


PARADAJIZ SOS
1 veća glavica luka
4 do 5 većih paradajiza
ulje
so
šećer
sjeckani bosiljak ili peršun

Luk sitno isjeckati i na malo ulja ga izdinstati da postane staklast i mek, po potredi podlivati vodom. Odmah na početku dodati kašičicu soli, luk će pustiti vodu. 
Za to vrijeme paradajiz oguliti i isjeckati. Ako paradajiz nije baš zreo moraćete ga blanširati u vreloj vodi, a to se radi tako što se na dnu ploda nožem zareže krstić i spusti se u vrelu vodu par minuta. Nakon toga se premjesti u hladnu vodu, da se ohladi i nakon toga se bez problema gili, osim ako niste neki baksuz pa naletite na tvrdoglav paradajiz. 
Isjeckan paradajiz dodati luku i dinstati dok ne postane mekan i počne se raspadati kad ga dotaknete varjačom. Probati da li je slano, a kiselost dotjerati šećerom. Dodati peršun ili bosiljak i isključiti vatru.
Ovaj paradajiz sos je dobar i za picu i za ćufte, ustvari za sve gdje ide paradajiz sos.


Ovaj tip musake je mnogo ukusniji hladan nego topao, što smo se lično uvjerili, jeli smo je odmah poslije pečenja i sutradan iz frižidera i razlika je neuporediva.
Takođe se može redati, ne mora se uvijati (ovako je fotogeničnija), ali u tom slučaju je potrebno duplo više fila, koji sam ja spremila a upotrebila samo pola, ostatak sam pretvorila u sos za špagete bolonjez za sina (ljubi ga majka) koji nije htio ni da proba musaku

4 коментара:

  1. Одговори
    1. Samo sam zaboravila da napomenem da je ovo mala mjera, za četvoro odlaslih i gladnih trebalo bi duplo više.

      Избриши
  2. Jako dobro! Patlidjane obozavam, a i sve sastojke koje si navela, tako da će ovo biti ubrzo isprobano.
    "Premro sam, što ces sad da kazes" hahahah baš me nasmijalo :)
    Istini za volju znamo mi zenske ponekad imat baš bisernih izjava :) , al imaju ih i muski :)

    ОдговориИзбриши
  3. Odlična musaka, odlična ideja za ručak! Ovako uvijene rolnice su jako dekorativne, jako mi se dopada!

    ОдговориИзбриши