Претражи овај блог

субота, 12. мај 2012.

KOKOS TORTA

U zaostatku sam veoma mnogo, ne samo sa pisanjem, nego i sa čitanjem ostalih blogova, sad se trudim da nadoknadim. Problem je što ja moram da pročitam i sve komentare, ništa ne smije da se propusti.

Za vrijeme dok me nije bilo desile su se dvoje vodene ospice i jedan šarlah koji na kraju i nije bio, nego neki alergijski osip, džaba mi dijete popi antibiotik. Uz sve to se primakla i slava pa sam prvo planirala šta da pavim, pa sam pravila i na kraju sam par dana odmarala. Mnogo toga sam isplanirala, ali nisam uspjela trećinu da napravim, mogu da kažem na svu sreću jer je i ovo što sam uspjela bilo previše, a imali smo duplo manje gostiju. 
U meni se krije megaloman koji misli da neće biti dovoljno, koliko god da napravim, povukla  sam na babu.
Sin mi nije išao u vrtić skoro mjesec dana a kako je zbog bolesti morao da bude zatvoren u kući gledao je crtane filmove i igrao video igrice. I na kraju, kad se ja dočepam računara, izgubim volju za sve, završim igrajući igrice, uglavnom razbijam loptice (moram da se skinem sa toga).

Za slavu sam pravila dvije torte, jedna od njih je KOKOS TORTA sa bloga IVANIN SVET SLATKIŠA.
Radila sam sve po njenom recepru, skoro, ali mi je vizuelno ispala skroz drugačija, njena je nekako crno-bijela, dok kod moje dominira žuta boja. Nisam je nikako ukrašavala, jer već isječena dolazi na sto.



RECEPT
KORA:
5 jaja
5 kašika šećera
2 kašike brašna
6 kašika kokosa

Odvojiti žumanca od bjelanca i bjelanca mutiti u čvrst snijeg uz postepeno dodavanje šećera. Dodati jedno po jedno žumance i na kraju brašno i kokos koje je potrebno prethodno promješati..Pažljivo izmješati varjačom i sipati u kalup obložen pekarskim papirom. peći na 180 stepeni dok čačkalica ne izađe suva, mjerila sam koliko vremena treba ali sam zaboravila. Autorka kaže da se peče na 225 stepeni oko 10 minuta. Ja to ni kom slučaju nisam htjela da probam, temperatura mi je bila isuviše visoka za biskvitnu koru.
Napraviti tri ovakve kore i svaku koru preliti čokoladnom glazurom.

FIL:
1 litar mlijeka
3 pudinga od vanile (ili ako nađete od kokosa)
200 g šećera
1 margarin/maslac
200 g koksa 

Mlijeko, puding i šećer skuvati na uobičajen način, pokriti najlonskom folijom (da dodiruje fil) da se ne uhvati korica. U vruće se može dodati kokos,a može i na kraju kad se dodaje margarin.
Margarin pjenasto umutiti i spojiti sa filom.
U originalnom receptu idu dva margarina, što je meni bilo užasno mnogo, kupila sam i pola litra saltke pavlake da stavim umjesto tog drugog margarina ali sam se predomislila, ionako sam imala punu činiju fila. Takođe je išlo i 200 g prah šećera koji se muti sa margarinom, ali po meni je višak pa nisam stavila i mislim da nisam pogriješila

GLAZURA:
300 g čokolade za kuvanje
6 kašika prah šećera
6 kašika vode 
200 g margarina

Izlomiti čokoladu, pa joj dodati šećer i vodu otopiti na laganoj vatri ili na pari. U vruće dodati margarin isjeckan na kockice, izmješati da se spoji , premazati svaku koru i ostaviti da se ohladi i stegne pa tek onda filovati.
U glazuri se krije šećer koji sam "uštedila" u filu.


Najbolje bi bilo koristiti fino mljeveni kokos, ne krcka pod zuboma.
Interesantno koliko ljudi ne voli kokos. Ja ga volim, ali samog, ne volim mješanje sa orasima, lješnjacima ili najveći užas (po meni) sa voćem.
A ko voli kokos ovo je jedna fina torta sa starinskim šmekom i diskretnim ukusom.

2 коментара: