Претражи овај блог

уторак, 13. децембар 2011.

BRONHI TORTA by -VIOLET-LOVE-

Negdje na pola puta sam pomislila: "Mnogo lomatanja za osrednji rezultat". A sve mi je išlo kako treba, kore su se brzo i lako spremile, nisu se slomile, ali kad sam probala fil, nije mi ima ukus brohni svježine, više je bio brašnjav i lepljiv. Pouzdala sam se u moju drugu, alternativnu tortu, klasika ne može da omane.
Ali krajnji rezultat me je demantovao, bronhi bombone se itekako osjećaju, slatka taman koliko treba i veoma atraktivnog presjeka. Bijele korice malo jesu "pipave", ali ako se slijede detaljna upustva autorke recepta, ne može da se pogriješi (mnogo). Ja sam pravila 1,5 mjeru za pleh veličine 39x33cm (unutrašnje mjere).


RECEPT


BIJELE KORICE

6 komada XXL svježih bjelanaca (u mom slučaju, kakvih ima u marketu, ali bili su bar XL)
150g šećera
68g brašna
45g gustina
1,5 kašičica praška za pecivo
1,5 kašika sirćeta
1,5 kašike ruma
120ml ulja

Izlupati bjelanca sa malo soli i sirćetom i postepeno dodavati šećer dok se ne dobije baš čvrst snijeg. Brašno dva puta prosijati (ne znam zašto, ali tako piše pa nisam htjela da pametujem, nego sam uradila kako piše), pomiješati sa gustinom i praškom za pecivo (bilo bi dobro i njega prosijati) i izmješati sa žicom dok se ne spoji sa snijegom. Zatim laganim mlazom uliti ulje i rum i varjačom laganu umiješati i odmah masu sipati u pleh obložen papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 150 stepeni 12 minuta (mjerila vrijeme), ipak provjeriti čačkalicom, samo njoj vjerujem. Paziti da kore ostanu svijetle. Tako napraviti još jednu koru.

SMEĐA KORICA

6 komada XXL bjelanaca
150g šećera
68g brašna
30g gustina
45g extra tamnog gorkog kakaa (?)
1,5 kašičica praška za pecivo
1,5 kašika sirćeta
3 do 4 kašike ruma
120ml ulja

Koru napraviti kao i bijele, samo kakao pomješati sa brašnom i gustinom. Tijesto je malo gušće nego kod bijelih kora i kad se ispeče, kora je čvršća za razliku od bijelih koje su pjenaste.
Pitala sam se kako da nađem extra tamni gorki kakao, ali sam odlučila da ne razbijam glavi, pa sam uzela krašev i kad sam ga otvorila bio je smeđkast, ni blizu crnog, ali je dovoljno "pocrnio" u tijestu.

BRONHI KREMA

1,5 litar punomasnog mlijeka
150g bijele čokolade
350g Bronhi bonbona
3 kesice vanilijinog šećera (ja zaboravila da stavim)
150g brašna
150g gustina
225g omekšalog margarina (maslaca)
450ml slatke pavlake
6 listića želatina
i za trećinu kreme 110g čokolade za kuvanje

Pomješati brašno i gustin. Od mlijeka odvojiti, otprilike, 400 do 500ml i razmutiti brašno i gustin, paziti da ne ostane koja grudvica. U ostatak mlijeka dodati Bronhi bombone, izlomljenu bijelu čokoladu i vanilijin šećer.  Sve zajedno zagrijavati i miješati dok se ne istope bombone i u to zakuvati razmućeno brašno i gustin. Krema će biti poprilićno čvrsta, pa će vam trebati malo snage da je umutite u glatku smjesu bez grudvica. Kuvanu kremu prebacite u drugu posudu i pokrijte plastičnom folijom ali tako da se zalijepi za fil. Dobro ohladiti.
Margarin (maslac) pjenasto umutiti, a posebno umutiti slatku pavlaku. Sad i krem dobro umutiti mikserom, dodati margarin (maslac), sjediniti sa kremom pa dodati umućenu slatku pavlaku i sve dobro izmješati. Na kraju dodati otopljen želatin. Odvojiti trećinu kreme i dodati otopljenu čokoladu.
Dobro ste primjetili, u krem ne ide šećer, bombone i čokolada su dovoljno slatki.

PRELIV ZA BIJELE KORE


200g čokolade za kuvanje
115g margarina (maslaca)
4 do 5 kašika ulja

Sve zajedno istopiti na pari ili u mikrotalasnoj pećnici.

Skinuti papir za pečenje sa bijelih kora, pa jednu staviti na tacnu na kojoj ćete filovati a drugu na neku dasku ili na prevrnut pleh. Premazati ih obe sa čoko premazom i staviti da ohlade u frižideru ili u zamrzivaču.
U ovom momentu vam može pasti na pamet da sve pošaljete do đavola i da naručite tortu. Kada sam skidala papir sa korica, one su bile tako mekane, pahuljaste da sam pomislila kako nema šanse da onu drugu prebacim sa pleha na tacnu, ali hlađenje u frižideru se pokazalo kao spas.

Mazati polovinu bijele kreme na bijelu koru, staviti smeđu, lagano pritisnuti i na nju staviti crnu kremu. E sad nastupa komplikacija: sa najvećom skepsom i oprezom zavući
 ruke ispod druge bijele kore, lagano je podići i staviti na crnu kremu, sve vrijeme se čudeći kako ide lako i kako se kora učvrstila. Na sve to druga polovina bijele kreme i ponovo u frižider. Sutradan ili poslije dva sata preliti tortu čoko glazurom.


ZAVRŠNA ČOKOLADNA GLAZURA

230g čokolade za kuvnje
9 kašika ulja
2 kašike tečnog meda

Sve rastopiti na pari ili u mikrotalasnoj pećnici i preliti preko torte. Brzo ce se stegnuti jer je torta rashlađena.


Ovo je jedna odlična torta za one koji ne vole ili su alergični na orašaste plodove.
Autorka recepta je koristila maslac, ali ja sam se odlučila za margarin, jer ima manje izražen ukus. Tako sam jednom u Masaterine Milka kocke stavila maslac umjesto margarina i nije mi se svidio ukus krema, maslac je bio preizražen.

Nemjte da vas zavara dužina posta, nije ništa komplikovanija od bilo koje torte sa tri kore, ali je definitivno vrijedna truda.

A onih 18 preostalih žumanaca sam upotrijebila za alternatuvnu tortu. O tome drugi put.

5 коментара:

  1. Savršeno odrađeno. Ovu tortu imam u folderu i jednog dana ću je valjda i napraviti. Violet ima sjajne recepte, a šara na glazuri ti je odlična.

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala Jelena i Jasna, a šaru je jednostavno izvesti kad nađeš prava upustva.

    ОдговориИзбриши
  3. Vela. Pravim je za Esterhazi ali je nisam koristila na drugim poslasticama. Bitno je da se podloga ne stvrdne, tj. da j meka dok se šara. Ti si super izvela. Nisam pravila kombinaciju belog na crnom.

    ОдговориИзбриши
  4. Администратор блога је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши