Претражи овај блог

недеља, 14. август 2011.

SLAVSKA TORTA

Naravno da se nisam sjetila da slikam tortu dok je bila cijela, ili kad sam sjekla fine komade, ovo na slici je zadnji komad prije nego sam ga u slast pojela.
   

SLAVSKA TORTA

KORA:
10 bjelanaca
10 kašika šećera
10 kašika oraha
1 kašika brašna
Pjenasto umutiti bjelanca, dodati šećer i još malo mutiti. Izmješati orase i brašno, dodati bjelanca i varjačom sjediniti (kora je slična kao kora od reform torte). Masu izliti na pleh od rerne koji je obložen papirpm za pečenje i peći na 180 stepeni, a koliko dugo zavisi od rerne, nekih možda 10 minuta, nemam obicaj da mjerim vrijeme pecenja. probam čačkalicom, pa ako izađe suva, pečeno je. Tako napraviti tri kore.

ČOKOLADNI PREMAZ:
200g čokolade (ja koristim Menaž)
6 kašika vode
6 kašika šećera (može i prah šećer)
140g putera (margarina)
Izlomiti čokoladu, staviti je u šerpicu, dodati šećer i vodu i topiti na laganoj temperaturi. Kad se smjesa sjedini dodati maslac (margarin) i miješati da se dobije glatka masa i maslac istopi. Preliti preko dvije kore a treću ostaviti bez čokolade.

FIL 1:
300g oraha popariti sa 2 dl vrelog mlijeka i ostaviti da se ohladi. Pjenasto umutiti 250g putera i 200g prah šećera i sjediniti sa orasima. Premazati fil preko ohlađene čokolade.

FIL 2:
30 žumanaca, 30 kašika šećera pjenasto umutiti i kuvati na pari. U kuvanu vruću smjesu dodati 100g čokolade (opet Menaž) i 2 kašičice Nes kafe. Pjenasto umutiti 500g putera i sjediniti sa ohlađenim filom. Filovati tortu sa 2/3 fila a okolo premazati tortu sa 250ml umućene slatke pavlake u koju smo dodali trećinu fila od žumanaca.

Možda će te pomisliti, ma šta je ovo, kilogram putera, 30 jaja, ima holesterol da nas ubije, ali znajte ovo nije velika torta, ovo je OGROMNA torta, pola mjere je sasvim dovoljno. I još nešto, ukus joj daje puter, sa margarinom ne bi bila tako nezaboravna (skromnost nije vrlina koja me krasi).

5 коментара: