Претражи овај блог

среда, 18. децембар 2013.

TORTA OD ORAHA

Ovo je jedna starinska torta koju sam vidjela u emisiji Hrana i Vino dok sam je još gledala. Kako je to bilo prije tri ili četiri godine morala sam malo da prepravljam recept. Pravila sam mjeru i po jer mi je trebala baš velika torta. U originalnom receptu od 8 jaja se peku četiri kore koje se zalivaju čokoladnim prelivom koji je poprilično tečan. Kad sam ispekla kore, svaka od četiri jaja, bile su tanke kao krpe, prosto sam se bojala da ih zalijem. Znam da sam dobro zapisala recept jer se sjećam da sam ganjala i reprizu  da budem sigurna.


RECEPT  
(kako sam ja pravila):

KORE
za jednu koru a potrebne su tri
4 jaja
4 kašike šećera
2 ravne kašike brašna
2 kašike mljevenih oraha
2 kašike prezli
1 kafena kašičica praška za pecivo 
(ona najmanja što se stalno gubi u ladici sa escajgom)

 Umutiti pjenasto jaja sa šećerom. U zdjeli prosijati brašno sa praškom za pecivo, dodati prezle i orase, sjediniti sa brašnom i dodati u jaja. Lagano varjačom izmješati da pjena ne spadne i izliti u pleh od rerne obložen pekarskim papirom. Peći na 175 stepeni nekih 10 do 12 minuta. Kad kuća zamiriše bocnuti čačkalicom i ako je suva kora je pečena. Prebaciti na rešetku da se ohladi.
Tako napraviti i ostale dvije kore.


PRELIV
400 g crne čokolade
10 do 12 kašika šećera 
0,5 l mlijeka
150 g margarina/maslaca

Na pari ili niskoj temperaturi otopiti sve sastojke i kad masa postane glatka malo je prohladite i ravnomjerno prelijte preko sve tri kore. Ostaviti da se potpuno ohladi i čokolada stegne prije filovanja.


FIL
450 g mljevenih oraha
375 g putera
300 ml mlijeka
300 g prah šećera

Mlijeko staviti da provri i ključalim mlijekom preliti orase. Izmiješati da se svi navlaže i ostaviti da se ohladi.
Umutiti pjenasto puter i prah šećer i spojiti sa ohlađenim orasima .

Svaku koru premazati trećinom fila, preliti mekom glazurom od čokolade i ukrasiti poželji.

MEKA GLAZURA
200 g čokolade
200 ml slatke pavlake

Zagrijati slatku pavlaku skoro do ključanja ali da ne proključa i preliti preko izlomljene čokolade i miješati dok se čokolada ne istopi. Preliti preko torte i dok se još nije stegnula posuti šarene mrvice.


Ovo sam pravila za sinov rođendan pa je malo kičasta. To nam je bila torta za dio rođendana kad dođu babe i dede a za društvance je bila druga, sa slikom.

субота, 7. децембар 2013.

POGAČICE SA ČVARCIMA

Ne morate da mi vjerujete ali ove pogačice se tako fino listaju i krckaju a unutra su meke i nisu premasne.

Ovo je jedan od recepata sa Coolinarke koji nije potpun ili ga ja nisam dobro protumačila ali, bilo kako bilo, ispale su odlično. Jedino mi je žao što nisam imala više degustatora, ja ih ne ispuštam iz ruku a o posljedicama ću misliti poslije.


RECEPT:
700 g brašna
2 jaja
1 kesica kvasca
2 kašičice soli
1 kašika šećera
1 jogurt
2,5 dl vode
oko 500 g čvaraka 
malo bibera

Ako pravite u kućnoj pekari onda tekuće sastojke stavite prve pa nakon toga suve i na samom vrhu kvasac. I pritisnete dugme.
Ako ručno mijesite umijesite glatko tijesto i ostavite na toplom mjestu da naraste. Meni je otišlo tačno 700 g brašna ali sam morala da dodajem vodu. U originalnom receptu ide 3 dl tečnosti na 1 kg brašna. Krenula sam sa 1,8 dl jogurta i 1, 2 dl vode i 700 g brašna u namjeri da po potrebi dodam još. I jesam dodavala, vodu a ne brašno.

U međuvremenu čvarke samljeti. Tu ne mogu nikakav pametan svjet da dam jer sam ih mljela na sjeckalici za luk. Ne bi bilo loše svaki malo usitniti nožem da bi se i eventualno uklonili tvrdi dijelovi.

Nadošlo tijesto prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i razvijte do otprilike 5 mm debelo. Na jednu polovinu namažite čvarcima u koji se može dodati malo mljevenog bibera. Preklopiti nenamazanom polovinom tijesta pa opet do pola namazati čvarcima, ponovo preklopiti i opet do pola premazati ostatkom čvaraka i preklopiti.
Razviti na 5 mm i preklopiti kao kad se preklapaju kroasani: Gornju trećinu na pola, preko nje donju trećinu, pa lijevu stranu, trećinu preklopiti do polovine a preko nje desnu trećinu.
Ako nije jasno pogledajte originalni recept, imaju slike.
Okrenuti preklop dole i ostaviti da se odmori dok preipremite plehove, trebaće dva i jedna manja tepsija.
Razviti tijesto i sjeći pogačiće, mogu okrule a mogu i četvrtaste, kako ko hoće.
Poredati ih u pleh obložen pekarskim papirom, premazati umućenim jajetom i posuti kimom.
Ostaviti da naraste dok se rerna ne zagrije. 
Peći na 180 stepeni oko 20 minuta.
Vrijeme pečenja zavisi od debljine na koju se razviju pogačice, od temperature a i od same rerne.
Uglavnom peći dok ne porumene.

понедељак, 2. децембар 2013.

DŽEM OD DUNJA

Znam da pišem o džemu kad mu vrijeme nije ali imala sam peh kad sam počela da ga pravim još prije dva mjeseca. sve sam lijepo uradila, obarila dunje, očistila, izrendala jedan dio a nešto isjeckala. Kako je bilo jako kasno odlučila sam da ih samo prelijem šećernim sirupom i sutradan skuvam. Ali nestalo mi je plina, a kako imam samo jednu ringlu i to onu malo veću od one za džezvu, kuvanje je trajalo prilično dugo.
Zalila sam dunje sirupom i sutradan ih stavila u zamrzivač jer mi je jača polovina bila odsutna par dana a sa sobom je "poveo" i auto.
I tako prođe više od dva mjeseca dok sam se natjerala da ga završim.


RECEPT:
dunje
šećer
malo vode

Dunje dobro oprati, staviti u veću šerpu, preliti vodom i staviti da se kuvaju. Kada voda proključa, dunje prebaciti u posudu sa hladnom vodom i ostaviti da se ohlade. Sada bi trebalo da se lako gule i čiste.
Nasjeckati ili narendati i izvagati. Prebaciti ih u šerpu u kojoj će se kuvati i preliti šećernim sirupom.
Za sirup uzeti polovinu težine očišćenih dunja (zati ih treba vagati), preliti vodom, otprilike da bude prst iznad šećera i kuvati dak se šećer ne otopi.
Džem kuvati na umjerenoj vatri i stalno ga miješati jer dunje za razliku od ostalog voća ne puštaju sok.

Kuvanje ne traje dugo, maksimalno sat vremena. Treba ih kuvati dok voće ne omekša i ne ostaje trag varjače u šerpi kad povučemo po dnu. Po želji, može se ispasirati štapnim mikserom, što sam ja ovaj put i uradila.
Sipati u tegle koje su se sterisale sat vremena u rerni na 100 stepeni.  Smanjiti temperaturu na 50 stepeni i ostaviti ih tako sat vremena. Ne vaditi ih iz rerne nego ih ostaviti da se postepeno ohlade (efekat babinog jorgana). Zatvoriti ih sterilisanim poklopcima i odložiti u špajiz (ko ima).


Dunje su prilično zgodne za pravljenje džemova i marmelada jer skoro da dobijete onoliko džema koliko voća i šećera stavite. Od 4,5 kg dunja i 2,25 kg šećera dobila sam 8 punih ali do ivice punih tegli i ješ jednu malu, neodređene zapremine.
Tegle su bile one standardne u kojim se kupuju džemovi, feferoni, ajvar....

петак, 29. новембар 2013.

KOKTEL KIFLICE SA BUNDEVOM

Prošle godine nisam znala šta ću od bundeva, pa sam jedan dobar dio ispekla, ispasirala i zamrzla. Onda sam par puta vadila kutijice iz zamrzivač i bacala. Imala sam ja namjeru da nešto od njih napravim, a kako nisam poznata po strpljenju, dok se masa odledi, mene volja prođe. I tako stoji par dana u frižideru i na kraju bacim.
Ove godine je situacija skroz drugačija, bundeve su minijaturne i nema ih baš mnogo. Skoro sam rovila po zamrzivaču i našla sam par kutija od prošle godine i riješila daih iskoristim, mada su stajale punih godinu dana. I živi smo, muž i ja, djeca naravno nisu jela.

Prošle godine sa pravila jedne kiflice sa Coolinarke, koje su bile mnogo popularne, ali mi se nisu dopale, bile su mi žilave. E sad, da li je do mene ili do recepta, ne znam. 
Ove godine sam našla bolji recept (po meni) pa sam odlučila da ga nadogradim. Imala sam nekog sira (onog za pitu, što nije za jelo) i stavila sam ga kao punjenje.



RECEPT:
500 g pirea od bundeve
900 g brašna
1 kesica kvasca
2 dl mlakog mlijeka
1 jaje (ili 2 žumanca)
120 g otopljene masti
3 kašičice soli (može i više, bundeva je slatkasta)
pola kašike šećera
1,5 kašičica praška za pecivo

Kupila sam sebi novu "igračku", kućnu pekaru i u njoj sve mjesim pa i ove kiflice.
Ko ima pekaru zna kako to ide, prvo se stave tečni i vlažni sastojci pa nakon toga suvi i na samom kraju kvasac.
Ko nema postupak je slijedeći: umijesiti glatko tijesto od svih sastojaka ali ne dodavati odmah svo brašno, možda će trebati više a možda manje, sve zavisi koliko je bundeva "vodena". Početi sa nekih 750 do 800 g pa polako dodavati ostatak (isto važi i za pekaru). Ostaviti da tijesto nadođe dok ne udvostruči volumen.
Nadošlo tijesto prebaciti na pobrašnjenu površinu i razvit na 0,5 cm u obliku četvorougla.
E sad bi ga trebalo premazati sa 120 g umućenog margarina ili maslaca ali ja sam ga narendala preko kore.
Tijesto složiti kao knjigu,


okrenuti i razviti u oblik pravougaonika, isjeći na šest traka a svaku traku na trougliće.
Sada bi se kiflice mogle samo zarolati i dobije se fino koktel pecivo ali ja sam dodala nadjev.

NADJEV:
400 g sitnog sira
40 g mljevenih sjemenki bundeve
40 g mljevenih sjemenki suncokreta
20 g mljevenog lana
malo soli

Sjemenke staviti u blender i grubo ih samljet. Sjediniti sa sirom, posoliti i puniti tijesto.

Kiflice staviti na pleh obložen pekarskim papirom (trebaće vam dva pleha), premazati umućenim jajetom (ili sa 2 bjelanca) i posuti susamom- Ostaviti da nadođu dok se rerna ugrije i peći na 180 stepeni dok ne porumene.

Ko ne koristi mast, u tijestu je može zamjeniti sa 170 ml ulja.

среда, 9. октобар 2013.

BAKLAVA OD DUNJA

Za mene je baklava samo od oraha, *ajd može i od lješnjaka ili badema i to samo ona, takozvana turska, kore, orasi, maslac i šećerni sirup. Grčki tip sa filom od jaja, jogurta, itd nisu po mom ukusu. 
Kad me neko ponudi baklavom od višanja ili jabuka samo se ironično nasmijem, za mene je to voćna pita, vlažna i slatka, ali pita.

Palo mi je na pamet, ako može od višanja i jabuka, može i od dunja. Dobila sam jako fine neprskane dunje pa sam pravila džem i slatko, mafine pa zašto ne i "baklavu".
Od svih recepata uzela sam Pomoravkin recept za baklavu od višanja. Nisam ga stoprocentno slijedila jer nisam imala dovoljno griza, ali to je to.

Kako sam očistila preko 40 dunja i od toga "štrcnula" za baklavu ne mogu reći koliko je to komada, ali recimo 6 ili 7.
Dunje su jako "nezgodne" za saradnju, tvrde su i ne daju se ni sjeći a ni gulti. Ali ako ih malo obarite u vreloj vodi sav njihov otpor popusti.

RECEPT:
6 do 7 većih dunja (treba biti 600 g očiščene mase)

Dunje dobro oprati da spadnu dlačice, staviti u šerpu i preliti vodom da ogreznu. Staviti da se kuvaju dok voda ne proključa, nakon toga ih izvaditi i staviti u hladnu vodu. Kad se ohlade očistiti ih i narendati zajedno sa korom. 
Kad se ovo odradi, dunje neće potamniti nego će ostati bijele, mada su meni draže kad postanu narandžaste.

FIL:
12 kora za baklavu
2 jaja
100 g šećera
2 kesice vanilinog šečera
125 ml ulja
150 g kisele pavlake
100 g griza
1 prašak za pecivo

SIRUP:
500 g šećera
0,5 l vode
2 kesice vanilinog šećera
1 limun

Prvo napraviti sirup: u šerpu staviti vodu i obe vrste šećera i stavit da se kuva. Kad prokuva dodati oljušten limun isječen na tanke kolutove, kuvati još pet minuta i ostaviti da se prohladi.

Jaja umutiti pjenasto sa šećerom i vanilin šećerom i kad masa pobjeli dodati ulje i pavlaku i sjediniti masu. Pomješati griz i prašak za pecivo i dodati masi, sjediniti i filovati kore. 

Na sto staviti prvu koru, premazati je sa dvije do tri kašike fila, na nju staviti drugu koru i isto tako je premazati filom. Staviti treću koru ali je namazati filom samo na onaj dio na koji se stavljaju dunje i na kraju da se zalijepi. Dunje poredati uz rub, zaviti roladu i staviti u nepodmazanu tepsiju. Tako uraditi i sa ostalim korama, dobićete četiri rolade. Isjeći ih oštrim nožem osam dijelova svaku i peći u prethodno zagrijanoj rerni 30 minuta (dok ne porumeni).
Izvaditi iz rerne, ostaviti 5 minuta (za to vrijeme povaditi košpice iz sirupa) i polako zaliti baklavu.
Možda će vam se na početku učiniti da je previše sirupa ali za par minuta upiće sve.

Ne dirati do sutra.

U pakovanju kora od 500 g bilo je 16 kora ali ja sam potrošila 12. Ne vjerujem da sam fil mogla razvući na sve kore, za ovo je bilo knap.
Pavlaku sam vagala jer je bila gusta pa nisam mogla da izmjerim 125 ml.

петак, 20. септембар 2013.

NEŠTO KAO FRANCUSKA MARMELADA OD ŠLJIVA


Sa ovim postom skoro da sam sasvim zakasnila.
Ove godine šljive ne da su rodile, nego su grane pucale od tereta.
Pored ovog, pravila sam i još dva klasična džema od dva sastojka, šljive i šećer. Jedina razlika je što je jedan bio od mljevenih šljiva a drugi od cijelih.

Ovaj recept nisam dobro pročitala pa sam brzopleto zaključila da ne ide šećer i tako ga napravila. Dok sam ga kuvala planirala sam da stavim 100g šećera na kilogram voća ali sam potpuno zaboravila. I fali to malo šećera, ne mogu reći da nije sladak, ali fali.
Smokve su tu jer ih niko ne jede, pa da se ne bace.
Svo voće sam vagala očišćeno.


RECEPT:
3 kg očišćenih i oljuštenih šljiva
0,5 kg smokava
350 g suvog grožđa
50 g crne čokolade

Šljive sam ljuštila jer su bile baš, baš zrele i to je išlo lako, samo stisnem sa dva prsta i kožica sklizne. One koje nisam mogla da oljuštim sam pojela. Ljuštenje nije neophodno, ali eto, volim da komplikujem stvari.

Šljive i smokve ocistiti i oljuštiti poželji, samljeti na blender (ili šta ko koristi) i staviti u šerpu za džem i kuvati na umjerenoj vatri uz povremeno mješanje pazeći da ne zagori. Pred kraj dodati suvo grožđe (100 g na 1 kg mase) i kuvati još oko 20 minuta. Isključiti ringlu dodati čokoladu, promješati, sipati u sterilisane tegle, staviti u rernu na 50 stepeni oko sat vremena, da se uhvati korica,ostaviti u rerni dok se skroz ne ohladi, zatvoriti i odložiti za svaki slučaj u frižider.

Čokoladu sam dodala jer mi se nije baš dopao ukus a moglo je i 100 g. Ja sam u kući imala samo 50 g, ostatak djeca pojela.

Moram priznati da džem kuvam dok mi ne dosadi. Koristim ja metodu sa tanjirićem u frižideru ali mi se nikad ne učini dovoljno gust pa imam slučajeva da mi džem bude kao žele.

I da napomenem da se u drugoj polovini kuvanja mora skoro neprestano mješati da ne zagori.
Sve u svemu kavalo se oko tri i po sata.

Etiketa je malo nakrivo jer je lijepila moja trogodišnja kćerka.

среда, 28. август 2013.

KNEDLE OD SIRA SA ŠLJIVAMA

Kad neko kaže knedle sa šljivama, prva pomisao mi je knedle od krompirovog tijesta.
Onda mi je bivša koleginica, prije nekih 15 godina, dala recept za knedle koje se prave od tijesta kao za Princes krofne. Nije mi se dopalo.
U principu sam prilično lijena osoba pa mi za  pravljenje knedli treba posebna psihička priprema. A volim da ih jedem, pa kad se lijenost i proždljivost sudare, najčešće pobjedi ovo drugo.
Postoji jedan problem kod pravljenja krompir tijesta; ni za živu glavu ne bih kuvala krompir u ljusci pa ga poslije gulila. Nema šanse ni da stavim cijelu šljivu sa košpicom, a šta ako je tu crv?

Za knedle od sira sam prvi put čula kad me ja nazvala pokojna baba Irena (dok je bila živa, ne sa "one" strane, da ne bude zabune) i izdiktirala mi recept jer me je nazvala u trenutku kad sam pravila knedle. 
Zapisala sam recept, više iz pristojnosti ali sam ga izgubila, od tada sam se selila četiri puta.

I prije par godina proradi mi neki crv, mogla bih da probam. I nađem na internetu recept, napravim, pola skuvam a pola zamrznem. Opet mi se nije dopalo, mnogo gnjecavo. Poslije nekog vremena skuvam one iz zamrzivača ali ih pustim da kuvaju 10 minuta nakon što isplivaju na površinu. I oduševim se, najbolje koje sam jela.

Ne mogu da stavim link odakle sam skinula recept, prosto nemam pojima, zaboravila sam. Probala sam da nađem, ali to je zaludan posao.


RECEPT:
500 sira za pite
350 g brašna (mada piše 250) 
60 do 100 g maslaca
2 jaja
1 vanilin šećer
so, prstohvat
ribana korica limuna 

Sve sastojke, osim brašna umutiti mikserom u glatku masu. Dodati brašno i umijesiti tijesto, koje može biti malo lepljivo. Bilo mi je premekano sa 250 g brašna pa sam dodala još 100 g i dalje je bilo mekano ali sam se bojala da bi bilo prežilavo ako dodam još. Uglavnom, moglo je se sa njim raditi. Pobrašnjaviti ruke, otkidati komade, rastanjiti na dlanu i staviti šljivu iz koje je izvađena košpica. Oblikaovati lopticu i stavljati u ključalu vodu da se skuvaju. Moje šljive su bile sitne, otprilike kao polovine jedne ozbiljne šljive, pa mi je izašlo 24 knedle a ako su šljive veće ja stavljam samo polovine. 
Kad knedle isplivaju na površinu kuvati ih još 10 minuta, vaditi rešetkastom kajsijom i uvaljati u prezle.

POSIP
185 g prezli
100g oraha 
150 g šećera
50 g maslaca

Otopiti maslac (može i margarin) na njemu prepržiti prezle uz stalno mješanje. Kad prezle porumene, skloniti sa vatre, dodati šećer i mljevene orase, izmješati i vruće i vlažne knedle uvaljati u smjesu.

Orase sam stavila zato što sam mislila da će mi biti malo prezli, čak sam išla u prodavnicu da prvi put nakon pet godina kupim prezle, a kad ono, nemaju ih.

понедељак, 26. август 2013.

POHOVANA PILETINA SA MEDOM ALI IZ RERNE

Da li sam spominjala da smo mijenjali računar i naravno hard disk smo prebacili u novi?
 I na kraju se taj novi pokvari i sve slike sa hard diska nestanu. Nije mi žao slika jela, uvijek ih mogu ponovo napraviti ali mi je žao slika moje djece. Ali šta je tu je, sad ćemo biti pametniji pa slike prebacivati na USB ili da ih odmah izrađujemo.

Slika ovog jela je ostala na aparatu a recept je bio već napisan.


3 kašike majoneza
1 kašika senfa
2 kašičice meda
so
prezle
pileće bijelo meso, od jednog pileta


Meso odvojiti od kostiju i isjeći na šnicle. Pomješati majonez, senf, med i so i u tu marinadu umiješati meso tako da svo meso bude obloženo. Ostaviti sat vremena da odleži. 
Pleh od rerne premazati uljem, ali ne škrtariti a ni pretjerivati, i uzimati komad po komad mesa, uvaljati ga u prezle i staviti na pleh jedno do drugog. 
Ko ima ulje u spreju, naprskati malo i sa gornje strane a ko nema, onda negdje na polovini pečenja prevrnuti mesao inače prezle budu suve.
Peći u dobro zagrijanoj rerni, a bocnuti viljuškom da vidite je li pečeno (opet sam zaboravila da pogledam koliko se peče).

недеља, 11. август 2013.

BLOGERI SE IGRAJU

 Kada sam počela da pišem blog sama sebi sam obećala da neću igrati nikakve igrice ali iskušenje je bilo preveliko. I kako odbiti kad vas neko ljubazno pozove.
Sanja 9 sa bloga Ultimativni sastojak mi je poslala zahtjev za igricu. Cilj je odgovoriti na jedanaest pitanja, zatim odabrati 11 blogova sa manje od 200 čitalaca i njima postaviti drugih 11 pitanja.
Moram priznati da sam se uplašila kad sam vidjela šta mi je zadatak, izgledalo mi je kao neki obiman seminarski rad.
Najteže mi se čini, naći 11 blogova, pa neka se neko ne ljuti ako dobije više zahtjeva (od mene i od još nekog).


 Da odgovorim na pitanja.

1. Da li učestvujete u humanitarnim akcijama i kojim?
Sa velikim stidom moram priznati da to slabo radim. Oko Nove Godine kupujem slatkiše za djecu bez roditeljskog staranja, odjeću iz koje smo izrasli, djeca i ja, damo nekome na korištenje.

2. Da li imate prave prijatelje i šta cijenite kod njih?
Ovo je pitanje na koje mi je najteže da odgovorim. Mislim da se pravi prijatelji prepoznaju onda kad nas snađu neke nevolje i teškoće a ja tih situacija, na sreću, još nisam imala, sigurno je da će me snaći nekad.

3.Najdraža knjiga recepata?
Nikad nisam kupovala kuvare, časopise jesam, ali sam rijetko kuvala iz njih.
Mada volim da ih čitam i listam, posebno ako imaju mnogo slika.
Mogla bih da izdvojim Burdin kuvar, mada nije moj.

4. Kulinarska katastrofa koju bi ste rado zaboravili?
Ne zaboravljam ih, prepričavam ih kao anegdote, posebno one sa početka moje kulinarske karijere.
Princes krofne koje nisu narasle a fil je bio rijedak kao krem supa pa smo ih udrobili i tako jeli.
Jafa torta kojoj su kore popucale dok sam je filovala pa su počele da klize a ja sam je bukvalno zagrlila da se ne razlije po stolu. Ne sjećam se kako sam je na kraju spasila, samo se sjećam da smo je na kraju jeli.
Kolač od sira, onaj njemački, kojem sam onako vrućem skinula obruč pa je i on iscurio na sto.

5. Koja vam je omiljena kulinarska emisija?
Ranije sam ih gledala redovno ali sad samo ako naletim.
Bila mi je zanimljiva "Kuvati srcem" (koju nisam gledala jer je išla dok sam na poslu) ali je moja mama redovno gledala i pravila jela po njihovim receptima, ili barem do detalja prepričavala recept.

6. Omiljena torta?
Mogla bih da kažem da su mi to Vasina ili Reform torta, ali nemam neku omiljenu.Volim one starinske, gdje je ukus u korama a ne u pudingastim filovima.
Jednom na salvi sam jela tortu i to kupovnu i bila sam oduševljena. Čokolada, marcipan, pistaći... ma čista fantazija. Našla sam recept ali kad sam izračunala cijenu gotovog proizvoda bila sam sigurna da je neću u skorije vrijeme praviti.

7. Koliko često koristite fondan?
Nikad. Za dječije rođendane nalijepim sliku, okolo zamažem šlagom i to je to. Nemam ni nekih ambicija za fonadan.

8. Šta je presudno za dobrog kulinara-genetika, talenat ili iskustvo?
Tvrdoglavost i znatiželja u kombinaciji sa jednim od ova tri.

9. Vaši prvi kulinarski počeci i prvo jelo?
Kajgana, pa jaja na oko, prženi krompir (koji sam ambiciozno zvala pomfrit), pica koja sa današnje tačke izglada kao tanji hljeb sa parizerom, bijelim sirom, droginim kečapom (sad ga ne proizvode) i obavezno jaje na oko. To su ipak bile 80e.

10. Da li vaša okolina odobrava i prati vaš hobi-blog i kulinarstvo?
Malo ko i zna da se time bavim. 

11. Koliko vodite računa o zdravoj ishrani, koji vam se pravac više sviđa i koliki je uticaj tradicije?
Trudim se da vodim računa ali ko nema svoju baštu i ne gaji svoje životinje to ne može da postigne.
Moji su se prije par godina odselili na selo a muževljevi cijeli život žive na selu i u razgovorima sa seljanima sam vidjela da oni i hranu za svoju upotrebu, često, prskaju, životinje hrane koncetratima, piliće nekim granulama zbog kojih su poslije četiri nedelje spremni za klanje i imaju preko 3 kg.
Ne razumijem se baš ali to mi ne izgleda kao zdrava, prirodna i organska hrana. 

Dok nisam počela da čitam blogove i da pišem svoj blog mislila sam da sam otvorena za nove stvari i ukuse i onda sam shvatila da sam veoma konzervativna. Volim da probam nove stvari ali ne volim neke kombinacije, tipa slatkasto meso.



A sad mojih 11 pitanja.

1. Kada ste počeli sa pisanjem bloga da li ste mislili da je to ipak zahtjevan posao?

2. Da li imate neki blog koji vam je uzor, po receptima, stilu pisanja ili nekim duhom koji izvire iz njega?

3. Imate li neki omiljeni kolač iz djetinjstva koji vam je sad, da ne kažem smiješan (svi znamo da nam se ukusi sa godinama mijenjaju)?

4. Koliko vam je bitno da je sve napisano gramatički tačno?

5. Da li čitate knjige tipa "Recepti za savršen brak" od Kejt Karigan (romani u kojim se pojavljuju recepti) i da li ste ikad napravili nešto po tim receptima?

6. I koji roman tog tipa mi preporučujete? 

7. Da li ima nešto što svi vole i oduševljavaju se a vi to ne možete da podnesete?

8. O kom kuhinjskom aparatu ili priboru maštate?

9. Kada pogledate svoju kuhinju da li bi je iznjeli napolje, isjekli sjekirom pa zapalili ili bi samo nešto promjenili?
Ovo je šaljivo pitanje, pravo je da li ste zadovoljni veličinom kuhinje i imte li špajiz?

10. Da li volite cno-bijele filmove? 

11. Da li  vjerujete u alternativnu medicinu ili ste pobornik isključivo zvanične medicine (ne znam da li je ovo adekvatan izraz)?



Blogovi koje sam ja izabrala:

http://hlebiso.blogspot.com/
http://soibiber.blogspot.com/
http://pippi-u-kuhinji.blogspot.com/
http://imehrane.blogspot.com/
http://www.natanjiru.com/
http://blog-chef.blogspot.com/
http://homemadebyb.blogspot.com/
.mypansandpots.com
http://a-sada-olja-kuva.blogspot.com/
http://www.bjanka.net/
http://cook-and-play.blogspot.com/

среда, 7. август 2013.

DŽEM OD TIKVICA ILI MOŽDA SLATKO

Dugo sam skupljala hrabrost da napravim džem od tikvica. Niko ih u mojoj kući ne voli, muž i ja ih jedemo ali ostatak bježi od stola na samu pomen istih.
Velikodušno sam ih dijelila po komšiluku.
 Otkrila sam da tikvice odlično idu u kolačima, daju im sočnost. 
Mješala sam ih sa šljivama ili kajsijama kad sam pravila džemove.
I sad je došao trenutak da napravim džem samo od tikvica. Nisam imala predstave šta mogu da očekujem ali sam morala da probam, radoznalost mi nije dala mira.

Izabrala sam ovaj recept i čitajući komentare odlučila sam da limun stavim zajedno sa tikvicama da ne bi bio žilav. Ne znam da li zbog toga ili nečeg drugog više mi liči na slatko, ima i malo sirupa a tikvice se nisu raskuvale kao što sam  očekivala.
Od ukusa preovladava limun ali blago kiseo, jedino mi smeta korica limuna, ona se osjeti pod zubima, mada ostalim ne smeta (pod ostale, to je moj muž).


RECEPT:
oko 2 kg tikvica, očišćenih i izrendanih (kod mene 2,3 kg)
2 kg šećera
4 limuna


Tikvice oguliti, očistiti od sjemenki i izrendati. Meni je to bilo naporno pa sam ih mljela u sjeckalici za luk.
U idealnim uslovima uzeti neprskane limune a u ostalim ih dobro oprati, uzduž presjeći na četiri dijela i nakon toga na bolesno tanke listiće.
Pomješati tikvice, limun i šećer i staviti da se kuva na umjerenoj temperaturi. Od trenutka kad počne da ključa kuvati ih 50 minuta uz stalno mješanje. Poslije tog vremena trebalo bi da ostane trag na dnu šerpe kad se povuče varjačom.
Sipati u sterilisane tegle (sat vremena na 100 stepeni u rerni), ostaviti da se ohladi i sutradan zatvoriti. Naravno prije toga obrisati grlić tegla i poklopce alkoholam.
Od ove količine izašlo mi je sedam teglica od Linolade (400 g).



субота, 3. август 2013.

DŽEM OD KAJSIJA

Skoro da sam zaboravila kada sam jela kajsije iz mog dvorišta. Imamo neku ranu sortu koja daje krupne i slatke plodove i ove godine smo ih imali dovljno da napravim i džem dok ih je prošle godine rodilo tek toliko da im ne zaboravim ukus.

Ne znam da li ih na pijaci još ima jer mi ove vrućine nikako ne prijaju i u kombinaciji sa mojom izraženom ljenošću, dovelo je do toga da stalno odlažem objavljivanje ovog posta (kao i desetine drugih).

Malo sam stavila i tikvica u džem samo zato što ne znam šta ću sa njima ali se može pripremati i bez njih.
Pretprošle godine ova kombinacija bila mi je mnogo ukusnija ali je bio i veći procenat tikvica u smjesi.



RECEPT:
5,5 kg očišćenih i izblendiranih kajsija
900 g izrendanih tikvica (ne mora)
3,6 kg šećera


Masu od kajsija, tikvica i šećer sipati u veliku široku šerpu, dobro izmješati i staviti na ringlu da se kuva. 
Malo će potrajati dok masa ne prokuva ali od momenta kad počne ujednačeno da ključa, kuvati uz neprestano mješanje pola sata, nakon toga skloniti sa vatre i mješati još nekih 15 minuta da bi se sačuvala boja. 
Sipati vruć džem u sterilisane tegle i vratiti u rernu, na 50 stepeni sat vremena (da se uhvati korica), isključiti rernu i ostaviti do sutradan da se postepeno ohlade u rerni . 
Poklopce prokuvati par minuta u vodi sa malo sode bikarbone. 
Svaki grlić tegle premazati alkoholom, tako učiniti i sa poklopcima i dobro zatvoriti.


Tegle se sterilišu tako što se oprane tegle stave na sat vreme na u rernu uključenu na 100 stepeni.

Ko nema blender, džem  može da napraviti tako što  neizmjenično reda voće i šećer i ostave  da prenoće u frižideru da bi voće pustilo sok.
Ja to ne radim zato jer mi nova šerpa ne može stati u frižider, a i nemam strpljenja da čekam.

Masu sam mjerila nakon čišćenje i blendiranja a koliko je to na početku bilo ne znam ali s obzirom da sam to radila u sitne sate razmišljala sam da ništa ne mjerim.
Kajsije moraju biti potpuno zrele i meke, kod mene su bile one koje su opale sa grane. Ako ih kupujete, moraju prsti blago da propadaju kroz meso. Obično se takvo voće mora upotrijebiti odmah inače do sutra će početi da trune.

четвртак, 18. јул 2013.

PAPRIKE PUNJENE PATLIDŽANOM ILI PUNJENE PAPRIKE NA ULJU

 Ovaj recept iz Patinog kuvara mjerkam već dugo. Ovo jelo je u kategoriji "varena jela na ulju" što bi u prevodu značilo posna jela ali na ulju jer kao .što znate postoji i post na vodi. 
Ne postim nikako, malo mi je zamorno da razmišljam šta mogu a šta ne mogu da jedem. 
Ovaj recept mi je poslužio kao ideja, prilagodila sam ga našem ukusu.

RECEPT:
850 g plavog patlidžana
5 paprika
4 kašike riže
1 glavica luka
3 čena bijelog luka
list peršuna
so 
biber
ulje/mast

Patlidžan oguliti, isjeći na kockice, posoliti i promješati. Ja ga stavim u cijediljku pa preko tanjir a na tanjir neko opterećenje i tako ostaviti sat vremena.
U međuvremenu isjeckati luk i ispržiti ga na ulju dok ne postane staklast. Dodati patlidžan i dinstati dok ne omekša. Začiniti sa biberom (vjerovatno neće trebati još soli), dodati rižu i još malo propržiti.
Skloniti sa ringle i dodati isjeckan list peršuna i sitno sjeckan bijeli luk.
Paprike izdubiti za punjenje, napuniti ih ali ih ne nabijati da se ne bi raspale kad riža nabubri.
Tepsiju podmazati uljem, poredati paprike i svaku sa četkicom malo nauljiti, naliti oko 1 dl vode i staviti u zagrijanu rernu. 
Nakon 20 minuta između paprika dodati sos od paradajiza.

PARADAJIZ SOS
3 veća paradajiza
1 glavica luka
so
šećer
list peršuna (po želji)

Na dnu paradajiza nožem zasjeći u obliku krsta (ili X-a), preliti ih ključalom vodom i otaviti tako par minuta. 
Izvaditi ih i premjestiti u hladnu vodu na munut dva. Nakon ovog paradajiz se ljušti bez ikakvih problema.
Oljušten paradajiz isjeći na kockice i dodati u luk koji je prethodno izdinstan na malo ulja. Ostaviri da se krčka 10tak minuta, posoliti i kiselost regulisati sa šećerom. Po želji dodati sjeckan list peršuna.
Sos ne treba mnogo krčkati jer će se sve to završiti u rerni.
Sipati sos između paprika i ostaviti da se peče sve ukupno sat vremena.



Kupila sam neke minijaturne patlidžane pa mi je smjese bilo dovoljno za 5 paprika a ostalih pet sam napunila klasičnim filom od mljevenog mesa.
Za ovo jelo bi bio idealan zemljani pekač ili neke od ovoih modernih skalamerija tipa krčko. Ne reklamiram ih, bloga mi.

Pekla sam paprike na 175 stepeni jer mi se rerna automatski pali na tu temperaturu kad je uključim.
Dužina pečenja je okvitna, sve zavisi od tipa rerne, temperature, itd.
Uglavnom, malo fila zagrabiti viljuškom, pa ako je riža kuvana onda je gotovo.

Ako svi koji jedu ovo jele vole da papriku poliju sosom onda treba povećati količinu sosa. Kod mene je to pola-pola pa je ovo dovoljno.

четвртак, 20. јун 2013.

ŽARBO PITA ili ŽERBO KOCKE

Ovo je jedan jako veliki recept, mislim kolač, recept je na pola stranice.
Pravila sam 2/3 mjere, nisam imala dovoljno masti, inače cijela mjera ide u pleh od rerne.
Ovo sam prvi put pravila kad sam bila u srednjoj školi 87. ili 88. godine (eto sad znate koliko odprilike imam godina) i sjećam se da se recept malo razlikovao, u kore je išao suvi kvasac i koristile su se dvije vrste džema, od višanja i od kajsija. I naravno nije išla mast, nego margarin. Kao i mnogi i taj recept se vremenom izgubio.

RECEPT.

KORE
300 g masti
300 g šećera
3 žumanceta
3 dl mlakog mlijeka
700 g brašna
1 prašak za pecivo

Od navedenih sastojaka zamjesiti tijesto, podijeliti na 3 dijela, razvaljati na veličinu tepsije i prvu koru staviti na dno. Nisam podmazivala tepsiju jer u tijestu ima dovoljno masti a vi kako hoćete, može i papir za pečenje.

FIL
300 g mljevenih oraha
300 g šećera
300 g marmelade ili džema od kajsije
rum po želji

U receptu piše da se sve pomješa i tako maže preko kora. Ja sam to uradila prošle godine i jedva sam premazala preko kore, autorki recepta sam se sjetila cijele familije. 
Ove godine sam koru premazala marmeladom, posula  izmješanim orasima i šećerom, preklopila drugom korom , ponoviti postupak sa marmeladom, šećerom i orasima. Preklopiti trećom korom i peći na 180 stepeni dok ne porumeni, zaboravila sam koliko vremena.
Na pečen i ohlađen kolač staviti glazuru od čokolade.

GLAZURA

150 g čokolade
4,5 kašike vode
4,5 kašike prah šećera
100 g maslaca/margarina

Čokoladu, prah šećer i vodu otopiti na pari, dodati margarin/maslac isjeckan na kockice i izmješati da se ujednači. Preliti preko kolača, ostavitida se stegne i tek sutradan rezati.  


Kolač je izuzetno ukusan samo mu je jedina mana što je preprhak (ha, izgovorite to), mrvi se, ne pretjerano ali se mrvi. 
Možda sam ga samo prepekla?

уторак, 18. јун 2013.

MEDENA KATA I MEDENA PITA

Naastavljam sa mojim slavskim kolačima, ovog puta su to medene pite.
Možda se neko pita šta se kog vraga zezam sa kolačima kojim se kore razvijaju, svaka pojedinačno i peku na poleđini tepsije? Moram da naglasim da ti i nije tako strašan posao jer se kore mogu ispeći i sedam dana ranije i onda dva dana pred slavu nafilovati. Ja sam ih pekla četvrtkom a filovala u nedelju, u ponedeljak sjekla.


MEDENA KATA
original recept

RECEPT:

KORE
3 jaja
30 g masti
3 kašike meda
5 do 6 kašika mlijeka
150 g šećera
1 kašičica sode bikarbone
600 g brašna

1 jaje, mast, med, mlijeko i šećer prokuvati kratko da ne potamni. Skinuti sa vatre, dodati ostale sastojke i umijesiti glatko tijesto, po potrebi dodati mlijeka.
Podijeliti na četiri dijela, razviti na pekarskom papiru i peći na poleđini pleha od rerne na 180 stepeni.
Kore trebaju da ostanu svijetle, čim rubovi počnu da tamne izvaditi iz rerne.


KREMA
5 dl mlijeka
5 kašika brašna
1 vanilin šećer
200 g šećera
200 g maslaca/margarina

Brašno, šećer i 1 dl mlijeka umutiti da bude glatka smjesa bez grudvica. Ostatak mlijeka staviti da se zagrije i kad prokuva  sipati smjesu od brašna u tankom mlazu, miješajući neprestano žicom (ili šta vam je već zgodnije). Kuvati dok ne bude kao puding, onaj industrijski iz kesice.
Ostaviti da se ohladi uz povremeno mješanje da se ne uhvati korica ili pokriti najlonskom folijom tako da se skroz prilijepi uz kremu.
U hladnu kremu dodati pjenasto umućen maslac/margarin i vanilin šećer. Mutiti mikserom da sedobije sjajna i glatka krema.

ŽELE
pola velike tegle marmelade od šipka
1 kesica želatina
malo vode
1 kašika šećera

Pomješati želatin, šećeri vodu (ili po upustvu) i otopiti na laganoj temperaturi dok se želatin ne istopi, bude veoma brzo. Dodati želatin u zagrijanu marmeladu i miježati da se sjedini.
Nemojte biti "pametni" kao ja pa dodati želatin u hladnu marmeladu, dobila sam nekakve krpe od želea.

Filovati tako što se prva  kora premaže polovinom kreme, preko druga kora na koju se stavi topao žele, pa opet kora preko koje ide ostatak kreme i na kraju zadnja kora koja se prelije glazurom od bijele čokolade.


GLAZURA
150 g bijele čokolade
3 do 4 kašike ulja

 Na laganoj vatri otopiti čokoladu uz stalno mješanje, bijela čokolada je nezgodna, hoća za čas da zagori.
U otopljeno dodati ulje, izmješati da se sjedini, premazati preko kolača i ukrasiti poželji.



MEDENA PITA
original recept

RECEPT:

KORE
1 jaje
100 g šećera
2 pune kašike meda
5 kašika mlijeka
40 g masti
450 g brašna
1 prašak za pecivo
2 kašike kakaa

Jaje šećer, med i mlijeko staviti u šerpu pa na vatri mješati dok ne počne da ključa.
Ohladiti i u HLADNO dodati 400 g bršana
pomješanog sa praškom za pecivo i kakaom. Mijesiti i dodavati ostatak brašna ako se lijepi za ruke, ako se mrvi dodati 1 do 2 kašike mlijeka (pazite da ne upadnete u zamku neizmjenično dodavajući brašno pa mlijeko, meni se jednom desilo).
Podijeliti na 4 kore i peći na poleđini pleha 4 do 5 minuta na 180 stepeni. Kada počnu da mirišu, kore su pečene.

KREMA
1 l mlijeka
10 kašika brašna
150 g šećera
250 g maslaca/margarina
2 vanilin šećera

Brašno, šećer i 2 dl mlijeka umutiti da bude glatka smjesa bez grudvica. Ostatak mlijeka staviti da se zagrije i kad prokuva  sipati smjesu od brašna u tankom mlazu, miješajući neprestano žicom (ili šta vam je već zgodnije). Kuvati dok ne bude kao puding, onaj industrijski iz kesice.
Ostaviti da se ohladi uz povremeno mješanje da se ne uhvati korica ili pokriti najlonskom folijom tako da se skroz prilijepi uz kremu.
U hladnu kremu dodati pjenasto umućen maslac/margarin i vanilin šećer. Mutiti mikserom da sedobije sjajna i glatka krema.

Kremu podijeliti na približno četiri jednaka dijela. Svaku koru premazati kremom, isto učiniti i sa zadnjom korom po kojoj trba narendati čokoldu ili posuti čokoladom u pragu.
Ostaviti u frižider i tek sutradan sjeći.


Prije ovih kora sam razvijala kore za Mađaricu i za razliku od njih mnogo se teže razvijaju, potrebno je malo snage. Mislim da je to zbog meda, da ih on čini krućim. Nemam pojima, samo nagađam, možda je do mene.

субота, 1. јун 2013.

ŠAUM OD JAGODA ILI POTEZ OČAJNIKA

Moja draga kćerka ne jede voće i ne možemo nikako da je nagovorimo da proba bilo šta. Nudimo i nudimo, probali smo i silom da strpamo komadić u usta da osjeti ukus ali ne ide, ispljune i kaže bljak.
Onda sam se sjetila  Maxividinog recepta  pa sam odlučila da joj "podvalim". Čak sam i dio jagoda umočila u čokoladu, prve dvije su bile sa peteljkom a ostatak skroz obložen, kao bombone.
Mnogo se obradovala kad sam joj dala zdjelicu: "Sladoled!" ali kad je probala počela je da brljavi. Pojela je, možda, dvije čokoladne jagode i par kašičica šauma. Ni sin nije bio oduševljen ali on ne voli nikakav šlag a ni šaum ali zato jede voće.
Muž i ja smo "morali" sve da pojedemo pa je meni na kraju bilo muka ali nisam odustala.


RECEPT:
2 bjelanca
250 g prah šećera
250 g jagoda (isjeckanih)

Sve staviti u odgovarajuću posudu i mutiti mikserom dok masa ne bude čvrsta. 
Sipati u zdjelice, po želji dodati još malo isjeckanog voća.

Ovo je jedna brzinska, instant poslastica.


Čokoladne jagode, u slučaju da koga zanima, se umoče u glazuru (kako ko voli da pravi) i stave se na pekarski papir da se čokolada stegne.
U teoriji se može koristiti samo otopljena čokolada ali ja nikad nisam postigla da bude tako meka.

понедељак, 27. мај 2013.

SLADOLED OD JAGODA



Rijetko pravim sladoled jer u kući namam  komoru u frižideru a zamrzivač je u šupi. A i pun je i uz sve to na izdisaju, radi stenjući.
Aparat za sladoled se nalazi na spisku za kupovinu ali kad god se popne za jedno mjesto, nešto se nepredviđeno desi pa padne za dva.
Onda sam se sjetila da kod sestre ima kombinovani frižider i da je zamrzivač uglavnom prazan, a pri ruci mi je viljuška za mješanje, pa rekoh da iskoristim.


RECEPT:
300 g jagoda
5 žumanaca
1 kašika šećera
4 kašike meda
100 g pavlake
2,5 dl slatke pavlake
1 kašika ekstrakta od vanilije


Žumanca pjenasto umutiti sa šećerom i skuvati na pari. Gotovo je otprilike kad se vidi trag varjače kad se povuče po dnu. Ostaviti da ohladi i dodati pavlaku (vjerujem da bi bio bolji krem sir ali ga nisam imala), med i ekstakt vanilije. Dodati blendirane jagode, sve promješati, smjesa će biti dosta rijetka.
Pavlaku umutiti da bude čvrsta, dodati smjesu od jaja i jagoda i lagano spatulom promješati, više prebacujući, kao kad se bjelanci dodaju u biskvit.
Prebaciti u plastičnu kutiju sa poklopcem. staviti u zamrzivač i na svaki sat vremena promješati viljuškom da se razbiju kristali leda.


Kada se stavi med umjesto šećera, manje se stvaraju kristali leda, tako je rekao Džejmi Oliver.

недеља, 26. мај 2013.

PILEĆA PAŠTETA by JELENA

Moj sin obožava da jede paštete, ali samo "onu" sa patkicom na ambalaži. Ovo je bio moj pokušaj da mu dam nešto domaće i zdravo ali zauzvrat sam dobila jedno veliko BLJAK. 
Nama odraslima se dopalo iako ni malo ne liči na kupovne paštete, više je neki fini namaz.
Za prvi put sam uzela Jelenin recept jer mi se učinio najjednostavniji ali sam drastično korigovala mjere, za svaki slučaj, nisam se bojala da nam se neće svidjeti, već sam po receptu vidjela da je izađe baš puno a kako je piletina prethodno bila zamrznuta ponovno zamrzavanje nije dolazilo u obzir.


RECEPT:
200 g prethodno skuvane piletine (bijelo meso)
90 g slanine
90 g krem sira
65 g pavlake
53 g majoneza
1/3 kašičice senfa
mali prstohvat mljevene paprike

Recept sam proporcionalno prilagodila za količinu od 250 g mesa a u stvarnosti sam odvojila nešto više od 200 g , pa me je mrzilo da ostale sastojke ponovo preračunavam.
Kuvano meso isjeći na komade i samljeti u sjeckalici za luk. Isto to uraditi sa salninom.       
                 Dodati ostale sastojke, promješati, prebaciti u blender i pasirati dok ne bude kremasto ili dok vam ne dosadi ili dok ne crkne blender (meni zamalo).

Služiti sa integralnim, crnim hljebom ili tostom.
Ako baš hoćete da zgriješite, može i kreker.

Slijedeći put probam kombinaciju sa džigericom.

уторак, 14. мај 2013.

KOLAČ SA SUVIM GROŽĐEM

Bila sam lijepo krenula u aprilu i nadala sam se da ću tako nastaviti cijelog mjeseca. ali....
Najgore je što nisam imala volju ni da čitam ostale blogove. Na kraju sam bila kao student, od sutra počinjem da učim, u mom salučaju istražujem blogove.
I poslije puno vremena došlo je to "sutra".


Počeću da prestavljam moje slavske kolače. Nakupovala sam brdo materijala i riješila praviću kolače dok imam od čega, imala sam neki okvirni plan šta da napravim. Na nesreću ili ovog puta na sreću, u sred pripreme sam se razboljela pa sam se morala zustaviti na osam vrsta sitnih kolača i jednoj torti. I to se pokazalo više nego dovoljno, dobar dio je završio u zamrzivaču.


 Ovaj kolač bi se, komotno, mogao nazvati Sve po četvrt kile jer skoro svi sastojci su otprilike iste težine.
A muči me on par godina, bude tvrd kad se reže, drobi se pa mu je presjek nikakav. Za sve je kriv recept. 

Šta bi ste vi pomislili kad bi pročitali:
4 jaja, 250 g šećera, 250 g sjeckanih oraha, 250 g suvog grožđa, 1 kašika kakaa i 4 kašike brašna. Preliti glazurom.

Naravno da sam jaja sa šećerom prethodno pjenasto umutila, dodala brašno i kakao i na kraju orase i suvo grožđe. E upravo to ne treba.
Žalila sam se izvoru recepta i reče mi postupak, smuti pa prospi.


RECEPT:
4 jaja
250 g šećera
250 g sjeckanih oraha
250 g suvog grožđa
1 kašika kakaa
4 kašike brašna

Sve sastojke staviti u činiju, izmješati varjačom, istresti u pleh i peći.
Kako nije moglo sve da bude kako treba, pekla sam u prevelikom plehu pa mi je ispalo poprilično tanko, mnogo tanje od ostalih kolača. To sam riješila tako što sam presjekla na pola, prelila čokoladnom glazurom, preko toga stavila drugu polovinu i prelila ostatkom glazure.

GLAZURA:
100 g čokolade
3 kašike prah šećera
3 kašike vode
70 g maslaca/margarina

Čokoladu izlomiti, dodati šećer i vodu i topiti na laganoj vatri ili na pari. Kad se dobije glatka masa dodati maslac isjeckan na kockice i mješati dok se ne sjedini.

Moram da budem iskrena da ne znam koliko mi je glazre bilo potrebno, jer sam pravila za četiri ili pet kolača odjednom, ali mislim da bi mjera i po bila sasvim dovoljna.

I na kraju, malo teže se sječe u odnosu na biskvit ali se ne drobi.

Kako u receptu baš ništa ne piše, pekla sam ga na 175 stepeni, zaboravila sam koliko dugo.
Odgovarajući pleh bi bio neki manji, prošle godine sam ga pekla u okrugloj tepsiji prečnika 24 cm i bila je sasvim odgovarajuća.

Nikad ne napisah konfuzniji recept od ovog.

недеља, 7. април 2013.

PATIN PRAZILUK SA MLJEVENIM MESOM

Ivana sa bloga So i Biber zadala nam je zadatak da napravimo nešto iz Patinog Velikog narodnog kuvara i ja sam izabrala nekih osam jela koje bih mogla da napravim. Neke mi je nemoguće sada da ih spremim jer su zbog namirnica tipično ljetnja jela. Nije da sad nema patlidžana ili paprika ali kad ih gledam vidim na njima nevidljivi pečat GMO a i cijena im je pet puta skupla nego kad im je sezona.
Za ovo jelo sam se dugo dvoumila jer nisam znala da li volim praziluk, mislim, jela sam ja njega ali kao dodatak u supama ili sosovima, pa se tu i ne ističe.

Što se tiče ovog jela, odmah mogu reći da ga više neću praviti, ukusno je ali je priprema mnogo zapetljana. Pomislila sam da je ovo jedno od jela koje pata nikad nije spremila.
I koliko joj je, kog đavola, tri veze praziluka, sad se prodaje na kilogram?
Malo sam recept izmjenila, dodala sam mrkvu (bez nje ne može) i jelo mi se činilo kao idealan kandidat za malo sira od gore, čisto da dodam još stotinjak kalorija.


RECEPT:
4 praziluka (oko 1 kg)
1 srednja glavica luka
1 mrkva
500 g mljevenog mesa
so, biber, aleva paprika
mast ili ulje
oko 3 dl soka od paradajiza
100 do 150 g ribanog sira koji se topi

Praziluk očistiti i bijeli dio isjeći na komade dugačke 10 cm, staviti u vrelu vodu i kuvati dok ne omekša. Izvaditi iz vode, ocjediti i razdvojiti slojeve tako da ostane truba sa dva sloja listova, spoljnih.
Poželjno je prije toga da ste na masnoći izdinstali sjeckani luk i rendanu mrkvu i dodali mljeveno meso, pržeći dok sva voda ne ispari. Začiniti po ukusu, so, biber i aleva paprika (moj dodatak). 

 E sad idu muke:
 Onu sredinu praziluka treba sitno isjeckati i spojiti sa mesom i dinstati dok se praziluk ne istopi. Taj kuvani praziluk pruža toliki otpor, čudo jedno i još curi na sve strane a kao ocjeđen je.
Dinstala sam to ja, ne dok se nije istopio, nego dok mi nije dosadilo. Ostaviti da se malo prohladi.

Sad bi trebalo napuniti trubice sa smjesom od mesa, ostatak mesa staviti u tepsiju i po njemu poredati ih.
Nemojte biti naivni kao što sam ja, dok sam pokušavala da istopim praziluk u mesu, trubice su se slijepile i na moj pokušaj da ih prstom rastavim, pocijepale su se.
One koje su se pocjepale sam pokušala da urolam a bilo je i onih koje su se mogle puniti. Čime da ih punim? Sjetila sam se da imam par onih malih kašičica za kafu pa sam ih s tim punila. Osjećala sam se kao Šefika (iz serije Lud, zbunjen, normalan) kad puni bamije uz pomoć heklarice.
Epilog: 5 uspješnih, 5 poluuspješnih i 8 katastrofalnih.


Rekoh, poredati praziluk preko ostatka mesa, zaliti paradajiz sokom (kod mene Tomatino sa bosiljkom i origanom) i peći na 180 stepeni oko pola sata (zaboravila sam koliko).
Pred kraj pečenja posuti rendanim sirom i vratiti u rernu samo toliko da se sir istopi.


Jeste ukusno, čak je ukusnije kad se podgrije, ali praziluk se ne da sjeći običnim noževima, pa je malo neuredno na tanjiru dok se jede.

среда, 3. април 2013.

MAXIVIDINA UJININA ČOKOLADNA TORTA-NEUSPJEŠNA


 Za ovu tortu sam mislila da ne može da omane, ali kako to obično bude, sve što može da krene naopako, krenulo je.
 Originalni recept je više nego precizan i sve je detaljno objašnjeno.
Kad sam umutila koru, palo mi je na pamet da je možda bilo pametnije da sam odvojeno mutila dvije kore ali već je bilo kasno.
Pekla sam koliko je navedeno u receptu ali se na kraju širio miris izgorenog biskvita a nigdje nije bio izgoren!?
Nije da do sada nikad nisam rezala biskvit ali svi su bili sa brašnom a ovi bez brašna su krtiji i hoće da puknu.

Pa tek fil, možda sam jednom do sad kuvala fil na pari od cijelih jaja i bio mi je dobar ali sad, očigledno, nisam imala dovoljno strpljenja. Čak sam i probala Maxividin trik sa nožem i učinio mi se dovoljno čvrst. Dodala sam maslac poslije par minuta i kad je dostigao sobnu temperaturu stavila sam ga u frižider jer mi je bio još uvijek rijedak.
Kad sam krenula da filujem, stavila sam biskvit na tacnu i prerezala ga koncem. E sad, kako da skinem gornju koru a da se ne polomi? Nekao sam, na brzinu prenjela koru do stola i već je malo počela da puca. 
Onda sam izvadila fil iz frižidera i vidjela da se nije bogznakako stegao. Na pamet mi je pla "genijalna" ideja da ga umutim miksero i rezultat toga je da je samo posvijetlio a nije se nimalo zgusnuo.
Kako je ukrašavanje torte odbačeno u startu, na koru koja je bila na tacni izlila sam pola fila, pokušala da prenesem drugu koru koja se raspala na tri dijela i ostatak fila prelila preko torte i ekspresno stavila u frižider.
Sutradan smo je probala, mada je moj plan bio da je jedemo dva dana kasnije ali su ukućani bili nestrpljivi. Za ukus nemamo zamjerki, onakav je kao što smo i očekivali, samo vizuelno nije bila "za izložbu".


RECEPT:
KORA
8 jaja
250 g šećera
2 kašike omekšale masti
250 g mljevenih oraha
100 g čokolade

Razdvojiti bjelanca i žumanca i bjelanca umutiti u čvrst snijeg uz postepeno dodavanje šećera. Zatim dodati jedno po jedno žumance. Kad se sve to sjedinilo dodati otopljenu čokoladu i omekšalu mast.
Potom pažljivo, sa varjačom,  umiješati mljevene orase i istresti masu u kalup prečnika 26 cm koji je namazan masnoćom a samo na dno zaljepljen papir.
Peći na 175 stepeni 40 minuta, paničiti kad počne da se širi miris zagorenog, odahnuti kad shvatite da ništa nije izgorilo, ne razbijati glavu oko toga šta se desilo.


FIL
5 jaja
250 g šećera
100 g čokolade
250 g putera

Jaja i šećer dobro umutiti, najbolje u starinskoj vangli, onda može direktno na paru.
Kuvati fil na pari uz povremeno mješanje dok ne počne da se zgušnjava. Dodati čokoladu u kuvati nekih 15 minuta uz stalno mješanje dok se ne zgusne a to će te znati kad povučete varjačom po dnu ostane "putić".
Skinuti sa pare, mutiti minut dva i dodati isjeckan maslac. mješati dok se maslac skroz ne otopi i ne sjedini sa filom. Ostaviti da se ohladi.

Teoretski, biskvit presjeći na pola, filaovati trećinom fila, poklopiti drugom korom i premazati i ukrasiti ostatkom fila.

Moj muž i sestra su rekli: "Što se nas tiče, torta je uspjela".


Sad bih ovaj recept trebala poslati Maxividi za nagradnu igru ako budem znala kako.


петак, 29. март 2013.

BREAD PUDDING

Ovo nije prvi put da pravim bread pudding, prvi put nisam bila zadovoljna. Našla sam neki recept na Coolinarci i prisjetila se kako je Najdžela to pravila, ali mi je bilo suvo i onako. Poslije sam malo krstarila internetom i vidjela da se hljeb može isjeći na kckice a ne kao prvi put, svaku krišku sam mazala maslacem (dobro, margarinoma) između njih posipala suvo grožđe i čokoladu, zalila mješavinom jaja i mlijeka.

Ovo nam se dopalo, kao užina, kao doručak, kao večera ili kao desert.
Djeca nisu htjeli ni da probaju: "To nije puding, ti si nas slagala".


RECEPT:
300 g dan, dva starog bijelog hljeba
6 dl mlijeka
4 jaja
50 g maslaca/margarina
150 g šećera (moglo je i 100 g, bilo je preslatko)
3 vanilin šećera
100 g suvog grožđa
pola kašičice cimeta


Hljeb isjeći na kockice. Jaja umutiti žicom, dodati šećer, cimet i dvije kesice vanilin šećera. Otopiti maslac, prohladiti ga i umiješati u smjesu jaja i mlijeka.
Polovinu kockica hljeba staviti u tepsiju,  zaliti polovinom smjese, posuti suvim grožđem, dodati ostatak hljeba i zaliti ostatkom jaja i mlijeka. Pritisniti spatulom da se sve kockice natope i ostaviti 20ak minuta da odstoji, taman da se zagrije rerna.


Prije pečenja posuti onom preostalom kesicom vanilin šećera.
Peći na 180 stepeni oko 35 minuta, ja sam pekla 30 minuta i ostavila u rerni jer sam morala da idem po sina u vrtić, ali gotovo je kad počne da se odvaja od zidova tepsije.