четвртак, 12. јул 2012.

KREMASTA TORTA SA MALINAMA

Skoro smo proslavili kćerkin drugi rođendan i za tu priliku napravila sam tortu sa malinam po ovom receptu.
Kad sam tražila recept glavni uslov je bio da se maline ne kuvaju, nego da ostanu cijele, nekako mi je žao da ih uništavam sad kad im je sezona, za to će biti vremena na zimu kad budem koristila zamrznute.
Hrabro sam se upustila u ovaj projekat s obzirom da do sada nikad nisam koristila maskarpone sir, ali nekad se mora probati. 
Čini mi se da je mamajac jednom prilikom pravila domaću verziju i rekla da je ukus sliča Krem maslacu od subotičke mlekare. Kako se u meni krije megaloman, logično je bilo da napravim duplu mjeru, čim se jedna kora uzduž sječe na tri dijela to za mene nije torta, to je "za pod zub", što bi rekla moja mama.
Kupila sam jedno pakovanje maskarponea (500 g) i dva pakovanja krem maslaca (po 250 g), čisto da uporedim. Maskapone ima blagoputerast ukus dok je krem maslac blago kiseo.
Iskreno iznenadila me količina masnoće u maskarponeu, čak 82 %, kao u puteru.


RECEPT

KORE
4 jaja
3 kašike tople vode
100 g šećera
1 vanilin šećer
50 g tečnog meda
100 g brašna
1/2 kesice praška za pecivo
100 g mljevenih badema

Pjenasto umutiti bjelanca sa šećerom dok se ne dobije čvrst snijeg, dodati toplu vodu i jedano po jedano žumance.
Pomješajte brašno i prašak za pecivo, lagano spojite sa jajima, najbolje sa varjačom, i na kraju lagano umješajte bademe.
Peći u plehu od rerne, obložen papirom za pečenje, na 175 stepeni oko 10 minuta, probati čačkalicom.
Napraviti dvije takve kore.

U receptu piše da se peče na 200 stepeni oko 15 minuta, iz moje rerne bi izašla ugljenisana masa. Svaka rerna je drugačija, a ja se ne usuđujem peći biskvitne kore na temperatuti većoj od 180 stepeni,


FIL
1 kg malina
0,8 l slatke pavlake
1 kg maskarponea
200 g tečnog meda
2 vanilin šećera
malo mljevenog cimeta
300 g crne čokolade

Maline oprati tako da su potopljene u vodu koju mjenjamo onoliko puta koliko je potrebno da se paranoja zbog pesticida prepolovi. Ne prati ispod tekuće vode, mogla bi da zdrobi ionako osjetljive bobice.
Oprano voće prebaciti u cijediljku i nakon nekih pola sata prebaciti na raširenu krpu, raširiti da maline budu jedna do druge i ostaviti tako da se osuše. To bi bilo dobro uraditi još prije pečenje kora, tako imaju dovoljno vrenena da se skroz osuše.

Slatku pavlaku mutiti mikserom, ali ne previše čvrsto, nego kremasto.
Maskarpone umutiti sa medom i cimetom i lagano muteći dodati u umućenu pavlaku. Možda će vam se učiniti da nije dovoljno čvrsta krema, ali ne brinite, baš je kako treba.
 Odvojiti trećinu kreme a u ostatak lagano umiješati maline (osim onih 200 g koje ste dali djetetu da pojede).
Od svake kore osjeći trećinu i filovati tako da se prvo stavi veći dio osječene kore, filuje polovinom fila, preko toga oni osječeni manji dijelovi, pa opet fil i na kraju preostali veći dio osječene kore (ko razumije shvatiće).

Otopiti čokoladu na pari i spojiti je sa preostalim filom pa okolo premazati tortu. Ukrasiti po želji, naprimjer HelouKiti slikom.


Torta je bila odlična, blagog ukusa, samo mi je jedina zamjerka na biskvit koji se mrvi dok se sječe, probala sam sve noževe koje imam.
Nekako ne mogu da se otmem utisku da bi ovaj fil bio
mnogo bolji u kombinaciji sa nekim finim čokoladnim biskvitom, mogla bih jednom da probam dok još ima malina.

Bilo kako bilo, torta se sva pojela, čak je i moj sin jeo, on koji inače ne jede ništa od onog što ja napravim.

3 коментара:

  1. I meni je cesto zao 'termicki obradjivati' voce...puno zdravije je svjeze!

    ОдговориИзбриши
  2. Volim sve torte sa malinama! Mislim da sam bas kod tebe primetila jedan super recept koji vec dugo planiram spremiti...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. vjerovatno moskva šnit sa malinama, meni je bio dobar, pa se nadam da će i tebi.

      Избриши