Kod nas se to nije jelo (srednja Bosna), nisam ni čula da je to iko spremao. Negdje sam čitala da ima recept za podvarak sa ćuretinom, i to kao neki specijalitet, nije me mnogo zanimalo, jer ja ustvari ne volim kiseli kupus. Prvi put sam jela, a da znam da je podvarak, kod svekrve, oni to tradicionalno spremaju za svinjokolju. Probala sam i dopalo mi se, nije da sam pala u nesvjest od oduševljenja, ali bilo je jestivo. Dok sam radila, u menzi smo ponekad dobijali podvarak bez mesa sa pljeskavicom, ja sam to zvala"sarma na drugi nači".
I šta je krenulo naopako? Kao što rekoh, ne znam kako se sprema pa sam konsultovala coolinarku i tu, u moru recepata, vidjela da će mi za pripremu trebati dosta vremena. Uradila sam neke pripreme, veče prije sam izvadila ćureći batak (kao omanja praseća butkica) iz zamrzivača i stavila ga u frižider da se odledi. Ujutru, oko 10 sati, sam ga izvadila na sobnu temperaturu jer u frižideru se skoro nikako nije odmrzao. Oko 1 sat sam naivno pomislila da se odmrzao i krenula, onako u komadu da ga pržim. Kada sam ga stavila na vrelu mast počela je nevolja broj jedan, počelo je da prska na sve strane. Ja, koja sve osim jaja i palačinaka pržim u šerpi, ovaj put sam uzela tiganj. Kada sam poslije 10tak minuta uspješno isprskala šporet, pločice, blender koji je stjao u blizini i zaradila par nimalo naivnih opekotina, palo mi je na pamet da sve prebacim u rernu. E sad, to ne bi bilo strašno da sam stavila u pekač i pokrila, ali ne, stavila sam u teflonsku tepsiju, zalila sa mašću iz tiganja i u rernu. To je tek prava katastrofa, u rerni je preskalo mnogo više nego na ringli, da sam morala rernu da ribam poslije toga.
Mislim, rerna je i bila za temeljno čišćenje, ali posli ovog to je bilo neophodno. U jednom momentu sam se osjećala ka onaj tip sa Discovery chanal-a koji vodi emisiju "Prljavi poslovi".
RECEPT
1kg kupusa ribanca
pola šolje (od Grand kafe) riže
2 srednje glavice luka
2x1 kašika masti (ili ulje)
ćureći batak
Nisam znala da se prije pečenja trebaju izvršiti neke pripreme, mislila sam da se sve to složi u tepsiju pa u rernu, ali nije sve tako jednostavno.
Na kašici masti propržiti sitno sjeckan luk dok ne postane staklast. Kupus probata, pa ako je prekisao isprati ga i ocjediti, a ako ne onda ga dodati u luk i dinstati, povremeno podlivajući vodom. U drugoj posudi skuvati rižu u tri puta više vode (pola šolje riže i 1,5 šolja vode) da bude al dente. Meso posebno propržiti na onoj drugoj kašici masti, ne mora da bude skroz prženo, dopeće se u rerni. Rižu i kupus spojiti, promješati i sipati u nauljenu posudu u kojoj će se peći, najbolja je zemljana, a kako je ja nemam stavljam u vatrostalnu tepsiju. Preko svega toga staviti onaj batak sa početka priče, malo ga utisnuti u kupus, naliti vode da ogrezne i peći na 180 stepeni skoro dva sata.
Načila sam školu, sada ga mogu mnogo opuštenije (ili organizovanije) praviti slijedeći put, naravno ako se opet "ogrebem" za kupus.
I napokon sam očistila rernu.
Нема коментара:
Постави коментар