Претражи овај блог

петак, 31. октобар 2014.

ČOKOLADNE KIFLICE SA "KREMIĆEM"

Neću da objašnjavam zašto sam zapustila blog jer ni sama ne znam razlog osim možda što me obuzela neka bezvoljnost, ni za šta nemam volje. Najviše mi smeta što ni druge blogove ne pratim a znam da propuštam mnogo divnih recepata.
A i desi mi se kad imam volje da mi ukućani pojedu sve prije nego što uspijem da slikam.

Ove kiflice sam pravila da bi djeca lakše preživjela slatki kupus za ručak.
Koliko god da sam se trudila da zamotam tako da kremić ne iscuri, pronašao je svoj put napolje.


RECEPT

TIJESTO:
500 g brašna
50 g kakaa
pola kašičice soli
3 kašike smeđeg šećera
2 žumanca
2,5 dl mlijeka
2,5 dl vode
2 pune kašike masti ili maslaca
1 kesica suvog kvasca

Pomiješati suve satojke i u njih dodati mokre i umijesiti glatko tijesto. Ostaviti na toplom mjestu da udupla volumen. Nije loše pustiti ga još jednom da naraste pa ga onda oblikovati. Ja sam sve to uradila u pekari za hljeb. Kod nje je redosljed obrnut, prvo idu mokri sastojci pa onda suvi.

Količina tečnosti je orjentaciona jer brašno upija tečnost u zavisnosti od temperature prostorije, godišnjeg doba a i od proizvođača. Recimo da je ovo idealna mjera da bi tijesto bilo elastično, ne suviše tvrdo a ako je premekano, brašno se može dodati kad se oblikuju kiflice.

Nadošlo tijesto istresti na pobrašnjenu površinu, premjesiti, oblikovati kuglu i podijeliti je na četiri jednaka dijela. Od svakog tog dijela oblikovati kuglu i razviti je na malo brašna u krug koji isječemo na 8 dijelova. 
Na svaki dio staviti staviti kašičicu čokoladnog krema, saviti krajeve i urolati.

Kiflice staviti u pleh obložen pekarskim papirom, pokriti i ostaviti da narastu dok se rerna ne ugrije.
Peći na 175 stepeni nekih 15 minuta. Kako su kiflice smeđe ne možete se pouzdati u sistem "gotove su kad porumene", morate ih bocnuti čačkalicom, pa kad izađe suva, gotove su. Naravno bocnuti tamo gdje je tijesto bez fila. Na dužinu pečenja zavisi i debljina kiflica.