Претражи овај блог

среда, 18. децембар 2013.

TORTA OD ORAHA

Ovo je jedna starinska torta koju sam vidjela u emisiji Hrana i Vino dok sam je još gledala. Kako je to bilo prije tri ili četiri godine morala sam malo da prepravljam recept. Pravila sam mjeru i po jer mi je trebala baš velika torta. U originalnom receptu od 8 jaja se peku četiri kore koje se zalivaju čokoladnim prelivom koji je poprilično tečan. Kad sam ispekla kore, svaka od četiri jaja, bile su tanke kao krpe, prosto sam se bojala da ih zalijem. Znam da sam dobro zapisala recept jer se sjećam da sam ganjala i reprizu  da budem sigurna.


RECEPT  
(kako sam ja pravila):

KORE
za jednu koru a potrebne su tri
4 jaja
4 kašike šećera
2 ravne kašike brašna
2 kašike mljevenih oraha
2 kašike prezli
1 kafena kašičica praška za pecivo 
(ona najmanja što se stalno gubi u ladici sa escajgom)

 Umutiti pjenasto jaja sa šećerom. U zdjeli prosijati brašno sa praškom za pecivo, dodati prezle i orase, sjediniti sa brašnom i dodati u jaja. Lagano varjačom izmješati da pjena ne spadne i izliti u pleh od rerne obložen pekarskim papirom. Peći na 175 stepeni nekih 10 do 12 minuta. Kad kuća zamiriše bocnuti čačkalicom i ako je suva kora je pečena. Prebaciti na rešetku da se ohladi.
Tako napraviti i ostale dvije kore.


PRELIV
400 g crne čokolade
10 do 12 kašika šećera 
0,5 l mlijeka
150 g margarina/maslaca

Na pari ili niskoj temperaturi otopiti sve sastojke i kad masa postane glatka malo je prohladite i ravnomjerno prelijte preko sve tri kore. Ostaviti da se potpuno ohladi i čokolada stegne prije filovanja.


FIL
450 g mljevenih oraha
375 g putera
300 ml mlijeka
300 g prah šećera

Mlijeko staviti da provri i ključalim mlijekom preliti orase. Izmiješati da se svi navlaže i ostaviti da se ohladi.
Umutiti pjenasto puter i prah šećer i spojiti sa ohlađenim orasima .

Svaku koru premazati trećinom fila, preliti mekom glazurom od čokolade i ukrasiti poželji.

MEKA GLAZURA
200 g čokolade
200 ml slatke pavlake

Zagrijati slatku pavlaku skoro do ključanja ali da ne proključa i preliti preko izlomljene čokolade i miješati dok se čokolada ne istopi. Preliti preko torte i dok se još nije stegnula posuti šarene mrvice.


Ovo sam pravila za sinov rođendan pa je malo kičasta. To nam je bila torta za dio rođendana kad dođu babe i dede a za društvance je bila druga, sa slikom.

субота, 7. децембар 2013.

POGAČICE SA ČVARCIMA

Ne morate da mi vjerujete ali ove pogačice se tako fino listaju i krckaju a unutra su meke i nisu premasne.

Ovo je jedan od recepata sa Coolinarke koji nije potpun ili ga ja nisam dobro protumačila ali, bilo kako bilo, ispale su odlično. Jedino mi je žao što nisam imala više degustatora, ja ih ne ispuštam iz ruku a o posljedicama ću misliti poslije.


RECEPT:
700 g brašna
2 jaja
1 kesica kvasca
2 kašičice soli
1 kašika šećera
1 jogurt
2,5 dl vode
oko 500 g čvaraka 
malo bibera

Ako pravite u kućnoj pekari onda tekuće sastojke stavite prve pa nakon toga suve i na samom vrhu kvasac. I pritisnete dugme.
Ako ručno mijesite umijesite glatko tijesto i ostavite na toplom mjestu da naraste. Meni je otišlo tačno 700 g brašna ali sam morala da dodajem vodu. U originalnom receptu ide 3 dl tečnosti na 1 kg brašna. Krenula sam sa 1,8 dl jogurta i 1, 2 dl vode i 700 g brašna u namjeri da po potrebi dodam još. I jesam dodavala, vodu a ne brašno.

U međuvremenu čvarke samljeti. Tu ne mogu nikakav pametan svjet da dam jer sam ih mljela na sjeckalici za luk. Ne bi bilo loše svaki malo usitniti nožem da bi se i eventualno uklonili tvrdi dijelovi.

Nadošlo tijesto prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i razvijte do otprilike 5 mm debelo. Na jednu polovinu namažite čvarcima u koji se može dodati malo mljevenog bibera. Preklopiti nenamazanom polovinom tijesta pa opet do pola namazati čvarcima, ponovo preklopiti i opet do pola premazati ostatkom čvaraka i preklopiti.
Razviti na 5 mm i preklopiti kao kad se preklapaju kroasani: Gornju trećinu na pola, preko nje donju trećinu, pa lijevu stranu, trećinu preklopiti do polovine a preko nje desnu trećinu.
Ako nije jasno pogledajte originalni recept, imaju slike.
Okrenuti preklop dole i ostaviti da se odmori dok preipremite plehove, trebaće dva i jedna manja tepsija.
Razviti tijesto i sjeći pogačiće, mogu okrule a mogu i četvrtaste, kako ko hoće.
Poredati ih u pleh obložen pekarskim papirom, premazati umućenim jajetom i posuti kimom.
Ostaviti da naraste dok se rerna ne zagrije. 
Peći na 180 stepeni oko 20 minuta.
Vrijeme pečenja zavisi od debljine na koju se razviju pogačice, od temperature a i od same rerne.
Uglavnom peći dok ne porumene.

понедељак, 2. децембар 2013.

DŽEM OD DUNJA

Znam da pišem o džemu kad mu vrijeme nije ali imala sam peh kad sam počela da ga pravim još prije dva mjeseca. sve sam lijepo uradila, obarila dunje, očistila, izrendala jedan dio a nešto isjeckala. Kako je bilo jako kasno odlučila sam da ih samo prelijem šećernim sirupom i sutradan skuvam. Ali nestalo mi je plina, a kako imam samo jednu ringlu i to onu malo veću od one za džezvu, kuvanje je trajalo prilično dugo.
Zalila sam dunje sirupom i sutradan ih stavila u zamrzivač jer mi je jača polovina bila odsutna par dana a sa sobom je "poveo" i auto.
I tako prođe više od dva mjeseca dok sam se natjerala da ga završim.


RECEPT:
dunje
šećer
malo vode

Dunje dobro oprati, staviti u veću šerpu, preliti vodom i staviti da se kuvaju. Kada voda proključa, dunje prebaciti u posudu sa hladnom vodom i ostaviti da se ohlade. Sada bi trebalo da se lako gule i čiste.
Nasjeckati ili narendati i izvagati. Prebaciti ih u šerpu u kojoj će se kuvati i preliti šećernim sirupom.
Za sirup uzeti polovinu težine očišćenih dunja (zati ih treba vagati), preliti vodom, otprilike da bude prst iznad šećera i kuvati dak se šećer ne otopi.
Džem kuvati na umjerenoj vatri i stalno ga miješati jer dunje za razliku od ostalog voća ne puštaju sok.

Kuvanje ne traje dugo, maksimalno sat vremena. Treba ih kuvati dok voće ne omekša i ne ostaje trag varjače u šerpi kad povučemo po dnu. Po želji, može se ispasirati štapnim mikserom, što sam ja ovaj put i uradila.
Sipati u tegle koje su se sterisale sat vremena u rerni na 100 stepeni.  Smanjiti temperaturu na 50 stepeni i ostaviti ih tako sat vremena. Ne vaditi ih iz rerne nego ih ostaviti da se postepeno ohlade (efekat babinog jorgana). Zatvoriti ih sterilisanim poklopcima i odložiti u špajiz (ko ima).


Dunje su prilično zgodne za pravljenje džemova i marmelada jer skoro da dobijete onoliko džema koliko voća i šećera stavite. Od 4,5 kg dunja i 2,25 kg šećera dobila sam 8 punih ali do ivice punih tegli i ješ jednu malu, neodređene zapremine.
Tegle su bile one standardne u kojim se kupuju džemovi, feferoni, ajvar....