Претражи овај блог

среда, 9. октобар 2013.

BAKLAVA OD DUNJA

Za mene je baklava samo od oraha, *ajd može i od lješnjaka ili badema i to samo ona, takozvana turska, kore, orasi, maslac i šećerni sirup. Grčki tip sa filom od jaja, jogurta, itd nisu po mom ukusu. 
Kad me neko ponudi baklavom od višanja ili jabuka samo se ironično nasmijem, za mene je to voćna pita, vlažna i slatka, ali pita.

Palo mi je na pamet, ako može od višanja i jabuka, može i od dunja. Dobila sam jako fine neprskane dunje pa sam pravila džem i slatko, mafine pa zašto ne i "baklavu".
Od svih recepata uzela sam Pomoravkin recept za baklavu od višanja. Nisam ga stoprocentno slijedila jer nisam imala dovoljno griza, ali to je to.

Kako sam očistila preko 40 dunja i od toga "štrcnula" za baklavu ne mogu reći koliko je to komada, ali recimo 6 ili 7.
Dunje su jako "nezgodne" za saradnju, tvrde su i ne daju se ni sjeći a ni gulti. Ali ako ih malo obarite u vreloj vodi sav njihov otpor popusti.

RECEPT:
6 do 7 većih dunja (treba biti 600 g očiščene mase)

Dunje dobro oprati da spadnu dlačice, staviti u šerpu i preliti vodom da ogreznu. Staviti da se kuvaju dok voda ne proključa, nakon toga ih izvaditi i staviti u hladnu vodu. Kad se ohlade očistiti ih i narendati zajedno sa korom. 
Kad se ovo odradi, dunje neće potamniti nego će ostati bijele, mada su meni draže kad postanu narandžaste.

FIL:
12 kora za baklavu
2 jaja
100 g šećera
2 kesice vanilinog šečera
125 ml ulja
150 g kisele pavlake
100 g griza
1 prašak za pecivo

SIRUP:
500 g šećera
0,5 l vode
2 kesice vanilinog šećera
1 limun

Prvo napraviti sirup: u šerpu staviti vodu i obe vrste šećera i stavit da se kuva. Kad prokuva dodati oljušten limun isječen na tanke kolutove, kuvati još pet minuta i ostaviti da se prohladi.

Jaja umutiti pjenasto sa šećerom i vanilin šećerom i kad masa pobjeli dodati ulje i pavlaku i sjediniti masu. Pomješati griz i prašak za pecivo i dodati masi, sjediniti i filovati kore. 

Na sto staviti prvu koru, premazati je sa dvije do tri kašike fila, na nju staviti drugu koru i isto tako je premazati filom. Staviti treću koru ali je namazati filom samo na onaj dio na koji se stavljaju dunje i na kraju da se zalijepi. Dunje poredati uz rub, zaviti roladu i staviti u nepodmazanu tepsiju. Tako uraditi i sa ostalim korama, dobićete četiri rolade. Isjeći ih oštrim nožem osam dijelova svaku i peći u prethodno zagrijanoj rerni 30 minuta (dok ne porumeni).
Izvaditi iz rerne, ostaviti 5 minuta (za to vrijeme povaditi košpice iz sirupa) i polako zaliti baklavu.
Možda će vam se na početku učiniti da je previše sirupa ali za par minuta upiće sve.

Ne dirati do sutra.

U pakovanju kora od 500 g bilo je 16 kora ali ja sam potrošila 12. Ne vjerujem da sam fil mogla razvući na sve kore, za ovo je bilo knap.
Pavlaku sam vagala jer je bila gusta pa nisam mogla da izmjerim 125 ml.