Претражи овај блог

понедељак, 23. април 2012.

PUNJENE URMAŠICE


Kada na coolinarci ukucate pojam "urmašice" pojavi se 37 recepata, a kad ukucate "hurmašice" 121, s tim da je stanje svakog dana promjenjivo. Može se reći urmašica,a može i hurmašica ali nikako ormašica. Urme ili hurme sam jela, ali orme nisam nikad. Urmašice su i dobile ime po urmama ili datulama, jer oblikom podsjećeju na njih.

Dok sam bila skroz mlada nisam voljela zalivene kolače, ali urmašice su bile posebna priča, njih sam baš voljela. Moja mama ih je uvijek pravila sa kokosom i imala je baš dobar recept, koji se vremenom izgubio. Urmašice me uvijek podsjete na teta Muniru, mamu moje školske drugaruce Dijane, koja je uvijek čuvala par komada za mene jer je znala da ih volim. Ona ih je pravila sa polutkom oraha utisnutim u sredini, ili one obične, ali jako ukusne. Na žalost kontakt sa njima dvijema je prekinut početkom 90tih i nikad nije obnovljen. Život i 90te nas rasuo po svijetu, neki su se našli, a neki ne.

Od svih recepata sam izabrala ovaj, jer mi je bilo interesantno punjenje, takav tip urmašica nisam nikad jela. Recept je prilično precizan, fila je taman, urmašice sve stanu u jedan pleh, a sirup je ni premalo, ni previše. Ja sam umjesto badem stavila orase, nisam imala dovoljno badema. Slika nije mutna, šare su se tokom pečenja izgubile i to im je jedina mana.
U receptu piše da urmašice treba ostaviti u sirupu 10 sati, ali su moje poslije pola sata sve upile. Nisam mogla da izdržim pa sam ih probala poslije sat vremena, malo tople, ali dobre.
Tri su prava mjera, dvije mogu da prođi, a jedna, pa nemojte da me vrijeđate.


RECEPT
400 g brašna
250 g margarina/maslaca
2 jaja
60 g šećera
1 prašak za pecivo

Brašno pomješati sa praškom za pecivo, dodati ostale sastojke i zamijesiti glatko tijesto. Negdje sam pročitala da tijesto treba da bude meko kao ušna resica, pa pipnite se, čisto da uporedite.
Tijesto ostaviti da miruje sat vremena.

Za to vrijeme pripremiti nadjev.

Otkinite komad tijesta veličine oraha, spljoštite ga na dlanu, staviti kašičicu nadjeva, složiti kao sarmu, oblikovati valjčić i prisloniti na ribež. Poredati ih na blago nauljen pleh, tako da šara bude gore.
Koga ne bude mrzilo da pročita originalni recept, primjetiće da je postupak izrad malo drugačiji. Probala sam ali mi je bilo komplikovano, previše mi tijesta ostane na ribežu.
Peći na 180 stepeni bok blago ne porumene, provjeriti čačkalicom.


NADJEV
100 g krupnje mljevenih oraha
2 kašike šećera
1 vanilin šećer
 malo ribane limunove korice
50 ml mlijeka

Pomiješati sve suve sastojke i zaliti ih vrelim mlijekom. Dobro izmješati i ohladiti

SIRUP
500 g šećera
800 ml vode
sok od jednog limuna
pola limuna isječenog na ploške/kolutiće
1 vanilin šećer

Sve sastojke sjediniti i kuvati na vatri 15ak minuta, paziti da se ne zgusne. Malo prohladiti i preliti preko toplih urmašica.
Ostaviti da stoji 10 sati u sirupu, ko izdrži da ne proba.

Po receptu u fil ide i miskatni orah, ali moram priznati da ga nikad nisam probala, pa nisam imala hrabrosti da ga stavim.

понедељак, 16. април 2012.

USKRŠNJA POGAČA

Nema me dugo, više nego što pristojnost nalaže. Prošli petak sam se probudila sa nepodnošljivim bolom u vratu i ramenu da nisam mogla da ustanem iz kreveta, nisam mogla ni sina da spremim za vrtić. Kad sam napokon ustala, prvo sam zvala komšinicu koja je bolovala od istih problema da mi da neki lijek, kako bih mogla da se obučem i umijem i što je još važnije da spremim moju 21mjesečnu kćerku. Hvala Slađi do neba, bez nje ne bih preživjela vikend. Kada sam otišla doktoru, dobila sam iste lijekove, kao što mi je i ona dala. Sad me čeka snimanje, odlazak kod specijaliste, a sve to uz podnošljive bolove, lijekove ne pijem, dok me ne zaboli da ne mogu da dišem.

U toku te sedmice sin mi je dobio vodene ospice i ne ide u vrtić, liječi se buljenjem u crtane filmove, barem zaborovi da se češka. Očekujemo da uskoro pređu na kćerku, ili čak na tetu koja ih nije bolovala.


USKRS ili VASKRS

Kad sam bila mla nije postojao Vaskrs (ili ja nisam primjećivala), svi smo govorili Uskrs. Prije nekih pet ili šest godina neki sveštenik na TV povodom toga je rekao da nema razlike, oboje je pravilno i ja se toga držim.
Za Uskrs me vežu sjećanja samo za obojena jaja, ne za neku posebnu trpezu. 
I uvijek, ali baš uvijek, na Uskrs i na Božić se sjetim moje rođake Danijele koja je sa svojih pet godina izjavila: "Meni je nekako Božić mnogo bolji od Uskrsa", na naše pitanje "Zato?", odgovorila je :"Pa za Božić ima svašta na stolu a za Uskrs samo jaja".

Pitala sam se šta je to tradicionalna uskršnja trpeza, ali mi niko nije znao da kaže. Za Božić se zna, ruska salata, burek, sarma, pečenje, suvo meso, kolači i obavezna torta.
Krstareći internetom i coolinarkom vidjela sam da se u kontinetalnoj Hrvatskoj pravi šunka u tijestu a na primorju Pinca. 

Kako nema neke tradicionalne hrane za taj dan ja sam se odlučila za punjenu pogaču sa šunkom i sirom da je jedemo ujutru sa jajima, ionako ostatak dana nismo kod kuće. Recept za tijesto sam iskoristila u originalu ali sam punjenje promjenila.


RECEPT
TIJESTO
450 g brašna
200 g kukuruznog brašna
1 deci mlijeka
1 deci kiselog mlijeka (ja stavila jogurt)
1 deci ulja
1 svjež kvasac (ja stavila kesicu suvog)
1 kašičica šećera
so 
nema u receptu ali sam morala da dodam 2 deci vode

Sjediniti mlako mlijeko , kašičicu brašna i šećera sa kvascem, razmutiti i sačekati da se kvasac aktivira.
Oba brašna promješati  i sipati polovinu u veću posudu, dodati nadošli kvasac, kiselo mlijeko, ulje i so. Dobro promješati, postepeno dodati ostatak brašna  i mijesiti dok tijesto ne počne da se odvaja od prstiju. 
Kada sam dodala ostatak brašna vidjela sam da nema šanse da dobijem tijesto kako je potrebno za pogaču od dizanog tijesta i morala sam da dodam vode, što je bilo oko 2 deci.
Umješeno tijesto ostaviti da nadođe na toplom mjestu.

Tijesto istresti na pobrašnjenu radnu površinu, razviti na 5 mm debljine, podijeliti na tri trake koje treba još malo restanjiti. Filovati ih uz ivicu, urolati, svaku roladu blago uviti u spiralu, mada nema nekog efekta i onda sve tri rolne uplesti u pletenucu, spojiti krajeve da se dobije vjenac, prebaciti u pleh, premazati sa žumancetom sa malo mlijeka i posuti posipom.

PUNJENJE
200 g šunke isjeckane na kockice
200 g ribanog trapista ili nekog sličnog sira
po 50ak grama sjemenki bundeve i suncokreta, krupno mljevenih

Ako je šunka domaća bilo bi dobro prokuvati je prije filovanja pogače.
Na ivicu trake staviti prvo šunku, preko nje ribani sir, a preko svega sjemenke.
Jedan dio sjemenki ostaviti za posip.

Pogaču prije pečenja ostaviti naraste i peći oko 50 minuta na 175 stepeni dok ne porumeni. I tijesto se može bocnuti čačkalicom, isti princip kao kod biskvita.

Pečenu pogaču izvaditi iz pleha, pokriti i ostaviti da se ohladi.


Sipanje sjemenki preko šunke i sira nije dalo neki efekat, nisu se uopšte osjetile. Mislim da bi bilo efikasnije da sam ih umijesila u tijesto.
 

среда, 04. април 2012.

SVEČANA TORTA


Nije me dugo bilo na blogu, ne samo da nisam pisala, nego nisam ni čitala redovno ostale blogove. Bio nas je uhvatio neki virus i svi smo u isto vrijeme bili bolesni a poslije kad ja imam vremena nije slobodan računar, a kad je slobodan meni se ne piše. Ali kuvala sam i slikala i čekala pogodan trenutak i kad je stigao, računar je počeo da ispušta čudne zvukove i da odbija da otvori slike.

Bilo kako bilo meni je 1. aprila bila godišnjica braka i pravila sam tortu po ovom receptu ali sam je malo doradila. Nemojte misliti da brak svatam neozbiljno pošto sam se udala na dan šale, s obzirom da sam čekala 35 godina brak shvatam veoma ozbiljno. Ipak to je samo datum.

RECEPT

KORA 3X
3 bjelanca
100 g šećera
100 g mljevenih oraha

Mikserom pjenasto umutiti bjelanca uz postepeno dodavanje šećera. Varjačom umiješati orase, istresti u papirom obložen kalup i peći na 150 stereni oko 20 minuta, provjeriti čačkalicom.
Ostale dvije kore napraviti isto.

FIL
9 žumanaca
9 kašika šećera
100 g bijele čokolade
500 ml slatke pavlake
200 g grilijaža

Žumanca i šećer pjenasto umutiti i kuvati na pari. U kuvano dodati izlomljenu bijelu čokoladu, izmješati da se izjednači i ostaviti da se ohladi. U hladno umiješati mljeveni grilijaž i ulupanu slatku pavlaku.

GRILIJAŽ
100 g mljevenih oraha
100 g šećera

Šećer istopiti na tihoj vatri, dodati orase, izmješati i istresti na papir za pečenje. Ohlađen grilijaž izlupati i samljeti na mašini za orase, kupila sam novu, onu starinsku.

GLAZURA
200 g tamne čokolade
200 ml slatke pavlake

Pavlaku staviti u šerpicu i zagrijavati je na laganoj temperaturi, dodati izlomljenu čokoladu i miješati da se masa ujednači. Ostaviti da se ohladi dok ne bude gustine kao tek kuvani puding.

Obruč od kalupa staviti na tacnu za tortu, staviti ga oko prve kore i izliti trećinu fila. Potom staviti drugu koru, opet trećinu fila i zadnju koru na koju se izlije sav preostali fil. Torta se tako, zajedno sa kalupom ostavi u frižider.
Poslije par sati, oprezno skinuti obruč, nožem zagladiti ivicu i nanjeti glazuru. Ja sam se odlučila da bude samo gore, a ako želite da skroz premažete tortu, glazura mora biti malo rijeđa ili je mora biti više.

Bilo bi dobro da papir za pečenje ostane na korama do trenutka filovanja jer su jako krte  i mogu se slomiti i slomiće se bar jedna. Najbolje je papir skidati kad se kora stavi na fil, naravno donjom stranom.
   

Tortu sam napravila u petak, a jeli smo je tek u nedelju. Na prvi zalogaj mi nije bila nešto, te preslatka, te ne osjeća se grilijaž, ali zato na drugi sam se zaljubila u nju iako nisam ljubitelj kremastih torti.
U originalnom receptu se filuje samo sa umućenom pavlakom i grilijažoma ali mi je bilo žao baciti 9 organskih žumanaca. I trebala sam praviti sa lješnjacima ali im je cijena u MAXIju bila kao da ih kupujem na karat, pa sam se odlučila za orase. Slijedeći put je pravim obavezno sa lješnjacima.

I na kraju ocjena, čista petica (5).