Претражи овај блог

субота, 31. децембар 2011.

NABUJAK OD PILETINE I BROKOLIJA

Kao prvo sećna Nova godina i nadam se da će nam biti bolja od ove. Nemam običaj da donosim novogodišnje odluke, ni velike ni male, ne volim da lažem nikog, a ponjmanje sebe.


Ako me pitate šta je nabujak, moram odmah reći da pojima nemam, ali recept je odličan, svima se dopao osim mom sinu koji nije htio ni da proba, a to nije ništa novo.

RECEPT:
5 do 6 srednjih krompira 
150g feta sira
1 čaša kisele pavlake
2 jaja
kesica zaleđenog brokolija 
1 pileće bijelo meso 
so
biber
ruzmarin

Krompir oguliti, isjeći na kocke i staviti da se kuva. Za to vrijeme u drugoj posudi par minuta bariti brokoli, ocjediti i ostaviti da se ohladi.
Piletinu, koja je odvojena od kože i kostiju (ili kupite file), isjeckati na kockice, posoliti, zaliti mlijekom da ogrezne i ostaviti u frižider na dva sata. To sve, naravno, uraditi prije kuvanja krompira. 
Meso ocijediti od mlijeka i ispržiti na nalo ulja dok ne porumeni. Dodati malo ruzmarina, ocjeđen i prohlađen brokoli, sjediniti i sipati u nauljen pleh.
Kuvani krompir ocijediti, propasirati, dodati izdrobljen sir, pavlaku, jaja, so i začine po želji, promješati sipati preko brokolija i piletine. 
Peći na 180 stepeni oko pola sata, dok ne porumeni.
jedna sijalica u reni ne radi
Ja inače ne volim brokoli, ali u ovoj kombinaciji je odličan. Jedina zamjerka mi je na feta sir, onaj koji sam stavila bio je prekisao, slijedeći put ću staviti fetu blažeg ukusa ili mladi sir.

четвртак, 29. децембар 2011.

POČETAK....MUFFINS


Odmah na početku moram da kažem da nisam imala pojima koliko je teško slikati hranu. Da se razumijemo, ja nemam ambicija da moje slike budu umjetničke, ili da ih neko krade za časopis (nekako u tome vidim i neku, uvrnutu, vrstu komlimenta), ali želim da na nešto liče i da hrana bude primamljiva. Možda bi i bilo lakše da  me moja urođena škrtost nije natjerala da kupim najeftiniji aparat u toj klasi. Imala sam karticu, baterije, punjač, torbicu pa sam kalkulisala i kao svaki put kad sam htjela da uštedim izašlo me je skuplje, kartica ne odgovara, baterije odslužile svoje, itd. Mogla sam da vratim aparat i uz malu doplatu kupim cijeli paket, ali se mora čekati par dana, a strpljenje nije osobina po kojoj sam poznata.

I tako slikam i učim, dnevna svjetlost poželjna, vještačka rasvjeta za mene čista nauka, a dekoracija, pa važno je da prozor, stolica ili frižider ne ulete u kadar.

Da se vratim mafinima, do sad ih nisam pravila jer nisam imala kalup, a nisam ga do sada kupila jer nije bilo papirnih korpica u prodaji. I tako predprošli vikend nađem korpice i odmah sutradan kupim kalup u mom lokalnom marketu koji me je izazivao već mjesecima. Tražila sam recept sa sastojcima kojih imam kod kuće jer je bila nedelja poslijepodne a prodavnice ne rade. 
Nabasah na ovaj recept a kako sam imala, mog, domaćeg džema od jagoda odlučih da njega napravim. Ovom prilikom se duboko izvinjavam autorici recepta, ali mojim ukućanima se nije dopao, mužu i meni je bio OK posebno poslije dana stajanja u frižideru. Moju sestru i sina dijeli 30 godina ali imaju isti riječnik kad im se nešto ne dopada, obično je to bljak i ništa ne valja. 
I opet se izvinavam autorci recepta, njih dvoje su veliki probirači, sve što nema čokolade za njih nije jestivo.  

Išla sam na popravni i ovaj put su me pitali kada ću ponovo da pravim ove kolačiće. Ukradoh ovaj recept i svi zadovoljni.

RECEPT:
50g šećera
1 vanilin šećer
100g margarina/maslaca
1 jaje
2deci mlijeka
2 kašike kakaa
150g brašna
1 prašak za pecivo
100g čokolade za kuvanje
100g sjeckane čokolade, preporučujem mlijčnu

Margarin/maslac i čokoladu istopiti na pari i zatim dodati mlijeko, jaje i šećer. Nije potrebno koristiti mikser, dovoljna je žica za mućenje.
Brašno, prašak za pecivo i kakao prosijati i dodati vanilin šećer i sve dobro izmješati, dodati smjesi od margarina i čokolade i spojiti.
Na kraju u smjesu dodati komadiće čokolade, promješati i sipati u kalupe. 
Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni između 20 i 25 minuta, zavisi od rerne, provjeriti čačkalicom.

Mislim da sam trebala čekati da se masa malo stegne pa dodati komadiće čokolade, ovako su pali na dno.

I još nešto, uvijek sam zamišljala da su mafini kolači koji se odmah jedu,ali i ovi su bolji sutradan, kad malo odstoje.

Tek neki dan nađoh kod Vere na astalu masu recepata za mafine.

понедељак, 26. децембар 2011.

TORTA OD NARANDŽE I ORAHA

Pošto sam bila u velikom strahu da moja Bronhi torta neće biti baš najbolja, odlučila sam da ova, alternativna,  bude glavna rođendanska torta mom sinu. Uvijek pravim dvije torte, sve mislim jedna je malo, a i morala sam da potrošim onih preostalih 18 žumanaca. 
Torta je poslije dva dana bila dobra, ali poslije pet je bila odlična, narandža se mnogo više osjećala.

RECEPT

KORE:
5 jaja 
100g šećera
100g mljevenih oraha 
170g  brašna
30g kakaa
1 prašak za pecivo
naribana korica i sok od jedne pomorandže
Narandžu je potrebno prethodno oprati četkom u vreloj vodi (nema šansi da nađem neprskanu), narendati na sitno rende i iscijediti sok. Izmjeriti količinu soka, ako nema deset kašika onda dodati vode da se dobije ukupna količina od 10 kašika i ostaviti u frižider.
Umutiti penasto bjelanca, postepeno dodati šećer i mutiti dok se ne dobije baš čvrst šlag. U to dodati jedno po jedno žumance uz neprestano mućenje. Dodati hladan sok od narandže i koricu, promješati , a zatim dodati pomješane suve sastojke (orasi, brašno, kakao i prašak za pecivo) i promješati varjačom.
Veliki pleh od rerne obložiti papirom za pečenje, istresti koru i peći na 180 stepeni nekih 10 minuta, provjeriti čačkalicom.
Ispeći tave tri kore.

KREM:
18 žumanaca (9 do 10 cijelih jaja)
18 kašika šećera
100g čokolade za kuvanje
1 kašičica instant kafe
250g putera/margarina

Žumanca staviti u metalnu, starinsku vanglu i sa šećerom mutiti dok ne pobjele.Sad tu vanglu staviti u šerpu u kojoj vri voda, ali tako da dno vangle ne dodiruje vodu (valjda svi znaju proces kuvanja na pari) i kuvati uz povremeno mješanje. Fil je gotov kad se povuče varjača po dnu vangle, vidi se dno, napravi se putić.Baš sam objasnila. Na kraju dodati kafu i čokoladu i mješati dok se čokolada ne otopi, ohladiti.
Pjenasto umutiti puter i sjediniti sa filom. Odvojiti jednu trećinu fila a u ostatak dodato grilijaž od naranže i oraha. U odvojenu trećinu krema dodati 300ml umućene slatke pavlake.

Kore poprskati prokuvanom vodom i šećerom (šećerni sirup) i sokom od narandže, filovati filom sa grilijažom a okolo premazati kremom sa pavlakom.

GRILIJAŽ:
oguljena kola jedne narandže
10 kašika šećera
80g mljevenih oraha

Ne može baš sve da ide glatko, mora nešto da pravi probleme.
Narandžu oguliti i isjeckati na sitne kockice, Sećer istopiti na laganoj vatri, dodati narandžinu koru i orase. Izmješati i istrestina papir za pečenje da se stegne i ohladi.
Ohladiće se sigurno, ali da li će se stegnuti, to baš nije sigurno. Taman kad pomislite da se stvrdnulo i počnete da meljete na mašinu za orase, vidjeće te da više liči na malo tvrđi karamel. Onog momenta kad shvatite da ste uništili mašinu prebacite sjeckalicu za luk i dobiće te nešto ovako, zbijeno, nimalo rastresito.
 Na prvi pogled izgleda da ima malo fila, ali se sasvim fino osjeća. Mislim da sam trebala da pomješam oko 3dl slatke pavlake u fil, čisto zbog volumena, za one koji vole malo kremastije kolače.

уторак, 13. децембар 2011.

BRONHI TORTA by -VIOLET-LOVE-

Negdje na pola puta sam pomislila: "Mnogo lomatanja za osrednji rezultat". A sve mi je išlo kako treba, kore su se brzo i lako spremile, nisu se slomile, ali kad sam probala fil, nije mi ima ukus brohni svježine, više je bio brašnjav i lepljiv. Pouzdala sam se u moju drugu, alternativnu tortu, klasika ne može da omane.
Ali krajnji rezultat me je demantovao, bronhi bombone se itekako osjećaju, slatka taman koliko treba i veoma atraktivnog presjeka. Bijele korice malo jesu "pipave", ali ako se slijede detaljna upustva autorke recepta, ne može da se pogriješi (mnogo). Ja sam pravila 1,5 mjeru za pleh veličine 39x33cm (unutrašnje mjere).


RECEPT


BIJELE KORICE

6 komada XXL svježih bjelanaca (u mom slučaju, kakvih ima u marketu, ali bili su bar XL)
150g šećera
68g brašna
45g gustina
1,5 kašičica praška za pecivo
1,5 kašika sirćeta
1,5 kašike ruma
120ml ulja

Izlupati bjelanca sa malo soli i sirćetom i postepeno dodavati šećer dok se ne dobije baš čvrst snijeg. Brašno dva puta prosijati (ne znam zašto, ali tako piše pa nisam htjela da pametujem, nego sam uradila kako piše), pomiješati sa gustinom i praškom za pecivo (bilo bi dobro i njega prosijati) i izmješati sa žicom dok se ne spoji sa snijegom. Zatim laganim mlazom uliti ulje i rum i varjačom laganu umiješati i odmah masu sipati u pleh obložen papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 150 stepeni 12 minuta (mjerila vrijeme), ipak provjeriti čačkalicom, samo njoj vjerujem. Paziti da kore ostanu svijetle. Tako napraviti još jednu koru.

SMEĐA KORICA

6 komada XXL bjelanaca
150g šećera
68g brašna
30g gustina
45g extra tamnog gorkog kakaa (?)
1,5 kašičica praška za pecivo
1,5 kašika sirćeta
3 do 4 kašike ruma
120ml ulja

Koru napraviti kao i bijele, samo kakao pomješati sa brašnom i gustinom. Tijesto je malo gušće nego kod bijelih kora i kad se ispeče, kora je čvršća za razliku od bijelih koje su pjenaste.
Pitala sam se kako da nađem extra tamni gorki kakao, ali sam odlučila da ne razbijam glavi, pa sam uzela krašev i kad sam ga otvorila bio je smeđkast, ni blizu crnog, ali je dovoljno "pocrnio" u tijestu.

BRONHI KREMA

1,5 litar punomasnog mlijeka
150g bijele čokolade
350g Bronhi bonbona
3 kesice vanilijinog šećera (ja zaboravila da stavim)
150g brašna
150g gustina
225g omekšalog margarina (maslaca)
450ml slatke pavlake
6 listića želatina
i za trećinu kreme 110g čokolade za kuvanje

Pomješati brašno i gustin. Od mlijeka odvojiti, otprilike, 400 do 500ml i razmutiti brašno i gustin, paziti da ne ostane koja grudvica. U ostatak mlijeka dodati Bronhi bombone, izlomljenu bijelu čokoladu i vanilijin šećer.  Sve zajedno zagrijavati i miješati dok se ne istope bombone i u to zakuvati razmućeno brašno i gustin. Krema će biti poprilićno čvrsta, pa će vam trebati malo snage da je umutite u glatku smjesu bez grudvica. Kuvanu kremu prebacite u drugu posudu i pokrijte plastičnom folijom ali tako da se zalijepi za fil. Dobro ohladiti.
Margarin (maslac) pjenasto umutiti, a posebno umutiti slatku pavlaku. Sad i krem dobro umutiti mikserom, dodati margarin (maslac), sjediniti sa kremom pa dodati umućenu slatku pavlaku i sve dobro izmješati. Na kraju dodati otopljen želatin. Odvojiti trećinu kreme i dodati otopljenu čokoladu.
Dobro ste primjetili, u krem ne ide šećer, bombone i čokolada su dovoljno slatki.

PRELIV ZA BIJELE KORE


200g čokolade za kuvanje
115g margarina (maslaca)
4 do 5 kašika ulja

Sve zajedno istopiti na pari ili u mikrotalasnoj pećnici.

Skinuti papir za pečenje sa bijelih kora, pa jednu staviti na tacnu na kojoj ćete filovati a drugu na neku dasku ili na prevrnut pleh. Premazati ih obe sa čoko premazom i staviti da ohlade u frižideru ili u zamrzivaču.
U ovom momentu vam može pasti na pamet da sve pošaljete do đavola i da naručite tortu. Kada sam skidala papir sa korica, one su bile tako mekane, pahuljaste da sam pomislila kako nema šanse da onu drugu prebacim sa pleha na tacnu, ali hlađenje u frižideru se pokazalo kao spas.

Mazati polovinu bijele kreme na bijelu koru, staviti smeđu, lagano pritisnuti i na nju staviti crnu kremu. E sad nastupa komplikacija: sa najvećom skepsom i oprezom zavući
 ruke ispod druge bijele kore, lagano je podići i staviti na crnu kremu, sve vrijeme se čudeći kako ide lako i kako se kora učvrstila. Na sve to druga polovina bijele kreme i ponovo u frižider. Sutradan ili poslije dva sata preliti tortu čoko glazurom.


ZAVRŠNA ČOKOLADNA GLAZURA

230g čokolade za kuvnje
9 kašika ulja
2 kašike tečnog meda

Sve rastopiti na pari ili u mikrotalasnoj pećnici i preliti preko torte. Brzo ce se stegnuti jer je torta rashlađena.


Ovo je jedna odlična torta za one koji ne vole ili su alergični na orašaste plodove.
Autorka recepta je koristila maslac, ali ja sam se odlučila za margarin, jer ima manje izražen ukus. Tako sam jednom u Masaterine Milka kocke stavila maslac umjesto margarina i nije mi se svidio ukus krema, maslac je bio preizražen.

Nemjte da vas zavara dužina posta, nije ništa komplikovanija od bilo koje torte sa tri kore, ali je definitivno vrijedna truda.

A onih 18 preostalih žumanaca sam upotrijebila za alternatuvnu tortu. O tome drugi put.

недеља, 4. децембар 2011.

PODVARAK KOJI JE KRENUO NAOPAKO

Odmah da kažem podvarku ništa nije falilo samo proces pripreme je prošao katastrofalno. 
Kod nas se to nije jelo (srednja Bosna), nisam ni čula da je to iko spremao. Negdje sam čitala da ima recept za podvarak sa ćuretinom, i to kao neki specijalitet, nije me mnogo zanimalo, jer ja ustvari ne volim kiseli kupus. Prvi put sam jela, a da znam da je podvarak, kod svekrve, oni to tradicionalno spremaju za svinjokolju. Probala sam i dopalo mi se, nije da sam pala u nesvjest od oduševljenja, ali bilo je jestivo. Dok sam radila, u menzi smo ponekad dobijali podvarak bez mesa sa pljeskavicom, ja sam to zvala"sarma na drugi nači".

I šta je krenulo naopako? Kao što rekoh, ne znam kako se sprema pa sam konsultovala coolinarku i tu, u moru recepata, vidjela da će mi za pripremu trebati dosta vremena. Uradila sam neke pripreme, veče prije sam izvadila ćureći batak (kao omanja praseća butkica) iz zamrzivača i stavila ga u frižider da se odledi. Ujutru, oko 10 sati, sam ga izvadila na sobnu temperaturu jer u frižideru se skoro nikako nije odmrzao. Oko 1 sat sam naivno pomislila da se odmrzao i krenula, onako u komadu da ga pržim. Kada sam ga stavila na vrelu mast počela je nevolja broj jedan, počelo je da prska na sve strane. Ja, koja sve osim jaja i palačinaka pržim u šerpi, ovaj put sam uzela tiganj. Kada sam poslije 10tak minuta uspješno isprskala šporet, pločice, blender koji je stjao u blizini i zaradila par nimalo naivnih opekotina, palo mi je na pamet da sve prebacim u rernu. E sad, to ne bi bilo strašno da sam stavila u pekač i pokrila, ali ne, stavila sam u teflonsku tepsiju, zalila sa mašću iz tiganja i u rernu. To je tek prava katastrofa, u rerni je preskalo mnogo više nego na ringli, da sam morala rernu da ribam poslije toga.
Mislim, rerna je i bila za temeljno čišćenje, ali posli ovog to je bilo neophodno. U jednom momentu sam se osjećala ka onaj tip sa Discovery chanal-a koji vodi emisiju "Prljavi poslovi".


RECEPT
1kg kupusa ribanca
pola šolje (od Grand kafe) riže
2 srednje glavice luka
2x1 kašika masti (ili ulje)
ćureći batak

Nisam znala da se prije pečenja trebaju izvršiti neke pripreme, mislila sam da se sve to složi u tepsiju pa u rernu, ali nije sve tako jednostavno.
Na kašici masti propržiti sitno sjeckan luk dok ne postane staklast. Kupus probata, pa ako je prekisao isprati ga i ocjediti, a ako ne onda ga dodati u luk i dinstati, povremeno podlivajući vodom. U drugoj posudi skuvati rižu u tri puta više vode (pola šolje riže i 1,5 šolja vode) da bude al dente. Meso posebno propržiti na onoj drugoj kašici masti, ne mora da bude skroz prženo, dopeće se u rerni. Rižu i kupus spojiti, promješati i sipati u nauljenu posudu u kojoj će se peći, najbolja je zemljana, a kako je ja nemam stavljam u vatrostalnu tepsiju. Preko svega toga staviti onaj batak sa početka priče, malo ga utisnuti u kupus, naliti vode da ogrezne i peći na 180 stepeni skoro dva sata.

Načila sam školu, sada ga mogu mnogo opuštenije (ili organizovanije) praviti slijedeći put, naravno ako se opet "ogrebem" za kupus.
I napokon sam očistila rernu.

субота, 3. децембар 2011.

DOMAĆI KIKIRIKI PUTER

Nije mi ispao savršen, ispravka, ukus je odličan ali nisam mogla da dobijem onu glatku masu kakva bi trebala da bude, za to je kriv nedostatak alata. Nemam multipraktik, imam samo neki omanji blender koji se junački iskazao pasirajući voće za marmelade, povrće za krem supe i bebi kašice, posustao je kod ove poslastice.
Moj puter osim što nije bio gladak, nije bio ni maziv, pa smo ga jeli kašičicom, Takodje sam morala da stvim i više ulja nego što je u receptu navedeno, čisto da mi blender ne "crkne" jer je pošeo da pušta čudne zvukove.
Pratila sam ovaj recept, osim što sam  umjesto slanog prženog kikirikija stavila pečeni neslani kikiriki.
S obzirom da se mojim potomcima nije svidio (nisu htjeli ni da probaju) ne vjerujem da ću uskoro ponovo da pravim. Sačekaću da prođe koja godina, možda pristanu bar da probaju, ili kad nabavim multipraktik, čisto da vidim da li je do alata ili do mene.


RECEPT
200g mljevenog kikirikija
2 supene kašike meda
4 supene kašike ulja

Kikiriki samljeti na mašini za orase, staviti ga u blender ili multipraktik, dodati med i ulje i staviti mašinu u pogon dok se ne dobije glatka smjesa. To je to.
Prebaciti ga u staklenu teglu i držati u frižideru do upotrebe.


петак, 2. децембар 2011.

MOSKVA ŠNIT SA MALINAMA I LJEŠNJACIMA

Ova torta mi se dopala bez obzira što ima dvije stvari koje u tortama ne volim, a to su šlag (pavlaka) i puding. Recept sam našla na Minjinom blogu, a pošto sam čitala hvalospjeve o ovoj torti odlučila sam da je napravim za kćerkin rođendan. Kako je ona rođena početkom jula, a tad je sezona malina, odlučila sam da torta bude baš sa njima. Nekako mi maline brzo prođu a da se ih ne stignem najesti, njih za razliku od jagoda i trešanja nema u malim prodavnicama, mogu ih kupiti samo na pijaci. 
Recept tek sad objavljujem jer su mi slike bile zarobljene na muževljevom telefonu, tada sam bila između dva fotoaparata (kao što sam već šest godina između dva posla).
RECEPT

KORA:
6 bjelanca
6 kašika šećera
8 kašika mljevenih lješnjaka
1.5 kašike brašna

Pjenasto umutiti bjelanca i postepeno dodati šećer. Posebno pomješati brašno i mljevene lješnjake, dodati bjelancima i varjačom izmješati. Istresti na pleh od rerne koji je obložen papirom za pečenje i peći na 180 stepeni 10 do 15 minuta, zavisi od rerne, najbolje provjeriti čačkalicom.
Tako napraviti još dvije kore, znači ukupno tri.

FIL:
18 žumanaca
12 kašika šećera
1 puding od vanilije
500ml mlijeka
1 kašika gustina
250g maslaca

Žumanca i šećer dobro umutiti, zatim dodati gustin i puding koji su prethodno razmućeni u 150ml mlijeka i sve lijepo sjediniti. Ostatak mlijeka staviti da prokuva i dodati umućenu masu. Na tihoj vatri kuvati uz neprestano mješanje, dok masa ne bude gusta. Ostaviti da se ohladi, pokriti plastičnom folijom da dodiruje krem ili povremeno promješati, u tom slučaju ne treda pokrivati, mješanje sprečava da se korica uhvati. U ohlađeno dodati pjenasto umućen maslac.

500ml slatke pavlake
800g malina
1 manja konzerva isječenog ananasa
150g pečenih sjeckanih lješnjaka

Na tacnu staviti prvu koru, na nju polovinu fila, preko maline, ocjeđen ananas i isjeckane lješnjake, a preko svega umućenu slatku pavlaku. Prekriti drugom korom i ponoviti postupak.

Okolo se može premazati dijelom fila ili umućenom slatkom pavlakom, a ko je vješt i sa fondanom.

Ja sam u 250ml slatke pavlake izlomila 150g bijele čokolada i zagrijavala, uz neprestano mješanje, dok se čokolada nije istopila, važno je samo da ne prokuva. Ostaviti u frižideru dva sata da se ohladi, dodati malo crvene boje i umutiti mikserom, dobiće se roza krem.

slika komada