Претражи овај блог

субота, 26. новембар 2011.

PILETINA U SOSU OD BIJELOG LUKA I PARMEZANA

Ovo sam napravila u nadi da će moj sin jesti, jer je jedno od jela koje voli i piletina u sosu. Moje nade se nisu ostvarile, nije mu se dopalo kao ni  90% onog što ja napravim, ali šta mogu kad je veliki "nećejed".
Nama velikim je bilo dobro.

RECEPT
1 pileća prsa
4 čena bijelog luka
1 čaša kisele pavlake
pola kesice ribanog parmezana
pola kašičice karije (može i bez njega)
so
gustin
mlijeko za mariniranje mesa

Pileće grudi isjeci na šnicle, posoliti, zaliti mlijekom i ostaviti u frižider da se marinira oko 2 sata.
Od kože, kosti i ostatka mesa (a sigurno će ostati, osim ako niste profesionalni mesar) skuvati supu, imaćete predjelo i temeljac za sos.
Meso ocjediti od mlijeka i ispržiti na masnoći koju volite. Ispržiti da bude rumeno i izvaditi na tanjir.
Ako ima viška masnoće, odliti i na ostatku kratko propržiti sitno, sitno sjeckani bijeli luk. Dodati pavlaku, kari (ako ga stavljate) i parmezan, zaliti pilećim temeljcem i ako je prerjetko razmutiti kašičicu gustina u malo vode i dodati sosu. Probati da li je dovoljno slano, eventualno posoliti i vratiti meso da se krčka nekih 10 minuta.
Služiti uz pire krompir ili rižu, a ne kao ja sa širokim rezancima, nije bilo dovoljno sosa za rezance.

петак, 11. новембар 2011.

ĆURETINA U KIKIRIKI SOSU


Ovo je jedno od malobrojnih jela koje moj sin voli i jede sa uživanjem. Prilično se lako pravi i svima se dopada. Recept sam našla na Roditelj portal-u prije dvije, tri godine i od tada ga često pravim, do sada sa pilećim bijelim mesom a sada sa ćuretinom. Ovaj moj recept sa originalnim ima jako malo sličnosti, jer kad sam ga prvi put napravila bilo mi je prejako jelo.

Originalni recept glasi ovako: meso propržiti (prethodno izlupano) na vrlo malo ulja sa obe strane, izvaditi na salvetu. U tiganj ubaciti jednu do dvije pavlake (zavisi od količine mesa) i 150 do 200g mljevenog kikirikija. Sve lijepo ukrčkati da dobije bež boju, posoliti po ukusu i u to vratiti meso da upije sos.

Pravila sam i sa slatkom i sa kiselom pavlakom i po meni mnogo je bolje sa kiselom.

A sad moj RECEPT:
 E sad, koliko ide ćuretine ne znam, jer moji, odnedavno, uzgajaju ćurke i snabdjevaju me mesom. Mislim da u kesici je bilo četiri do pet šnicli, što bi moglo biti negdje izmedju 500 i 700g.

Bijelo ćureće meso izrezati na komadiće veličine zalogaja, posoliti, promješati i zaliti mlijekom da ogrezne. Ostaviti u frižider na sat, dva (u slučaju da režete poluzamrznuto meso, kao ja, može stajati i na sobnoj temperaturi).

Marinirano meso ocjediti i staviti da se prži na vrelom ulju dok ne porumeni, nakon toga podliti sa mlijekom od marinade i supom ili vodom, količina tečnosti zavisi od toga koliko sosa želite. Dodati pavlaku, pola čaše ili cijelu, mljeveni kikiriki, oko 100g, malo ukrčkati i probati da li je dovoljno slano, i to je to.

Služiti sa rezancima, rižom ili pire krompirom.

уторак, 08. новембар 2011.

KUGLOF OD BUNDEVE

Ili  PUMPKIN BREAD.
Tražila sam  recept po raznim belosvetskim blogovima ali sam se na kraju odlučila za ovaj sa bloga Cooks and Bakes jer sam ga već jednom pravila prije dvije, tri godine. I da budem iskrena, ne govorim nešto strane jezike (ni svoj maternji više ne govorim kako treba), pa mi prevodjenje ne ide nešto najbolje. Nije da ja to ne mogu prevesti, ali zašto se mučiti ako ima na jeziku koji razumijem.

RECEPT

500g brašna
1 kašičica soli
2 kesice mljevenog cimeta (10g)
1 kesica praška za pecivo
150g margarina (putera) 
160g meda
100g smedjeg šećera
100g bijelog šećera
2 kesice vanulinog šećera
4 jaja
600 ml pirea od bundeve
200g isjeckane čokolade (pola mliječna, pola crna ili kako volite)
100g suvog groždja

Bundevu očistiti, isjeći, staviti u pleh, pa u vruću rernu i peći dok omekša. Ohladjenu bundevu sastrugati sa kore i ispasirati u blenderu. Odvojiti 600ml za kuglof a ostatak rasporediti u plastične vrečice i ostaviti u zamtzivač (zatrebaće).
U jednoj činiji pomješati brašno, so, cimet i prašak za pecivo.
U drugoj činiji, mikserom umutiti margarin (puter), med, obe vrste šećera i vanilin šećer. Dodati jaja i nastaviti mutiti par minuta, Varjačom umiješati pire od bundeve. Dodati brašno i ponovo izmješati varjačom. 
Na kraju dodati isjeckanu čokoladu i suvo groždje, promješati, sipati u podmazan kalup i peći na 175 stepeni oko 1 sat. Nakon 40 minuta provjeriti čačkalicom i ako je vlažna nastaviti pečenje.
Pečen kuglof izvaditi iz kalupa, ostaviti da se ohladi i posuti prah šećerom, po želji.

Kalup za kuglof podmažem mekanim margarinim za mazanje (koji je kupljen samo zbog toga) i pospem prezlama. Tako se neće zalijepiti za zidove.

Cijela kuća miriše na cimet dok se peče, a sutradan je isto mekan, ne suši. Kakav je poslije dva dana ne znam, to se kod nas ne zadržava dugo. Moj muž je rekao da je bolji od bilo kog modernog kolača (kombinacija keksa, pudinga i biljnog šlaga)

HLJEB NAJPROSTIJI

Ovaj put nisam pravila neki "fensi" hljeb, sa dodatkom maslinovog ulja, pavlake, itd, nego onaj najobičniji sa samo četiri sastojka, a to su: brašno, kvasac, so , voda i šećer. Dobro, pet sastojaka, ali sam prilično sigurna da moja baba nije stavljala šećer za bržu aktivaciju kvasca, rekla bi mi da sam skrenula s pameti kad šećer stavljam u nešto što nije kolač ili kafa.
RECEPT
(mjera je velika šolja za čaj)
2,5 šolje bršna
1 kesica suvog kvasca
1 kašičica (baš puna) soli
pola kašičice šećera
oko 1,5 šolje vode

Brašno prosijati, i ako je doneseno iz hadne prostorije, ostaviti ga na sobnoj temperaturi sat do dva da se ugrije. Dodati kvasac, so i šećer i promješati viljuškom. Zatim postepeno dodavati vodu i miješati viljuškom, rukom ili mikserom. Ne upija svako brašno isto vodu, moguće je da će vam trebati više ili čak manje, ali meni je otišla, tačno 1,5 šolja vode. Naljbolje je mješenje dovršiti rukom, tako ćete imati osjećaj da li je tijesto dobro umješeno. Pokriti činiju krpom i ostaviti na toplom mjestu da udupla volumen.
Nakon toga tijesto istresti na pobrašnjenu radnu površinu i premjesiti, mijesiti, uz dodatak brašna, sve dok se ne prestane lijepiti za ruke. Oblikovati ga u veknu i staviti u blago podmazan kalup. Pokriti krpom i ostaviti na toplom 20ak minuta da na raste, za to vrijeme rerna ce se ugrijati.
 Peći na 175 stepeni oko 50 minuta. Pečen hljeb izvaditi iz kalupa, umotati u krpu, pokriti peškirićem i ostaviti da se ohladi.

понедељак, 07. новембар 2011.

PAPRIKE PUNJENE SIROM

Ovo jelo je nastalo da bi se iskoristili mliječni proizvodi prije nego im istekne rok trajanja. Paprike su male, nikakve, ipak im nije sezona, pa je zato ih otišlo 8 komada.

RECEPT
(sve su mjere "oko")
200g sira za pitu
185 do 200g feta sira
1 mala pavlaka (180g) 
2 jaja
1 kašočica soli
150g ribanog sira
8 paprika

Sir za pitu i feta sir izmrviti viljuškom, dodati pavlaku, jaja i so i dobro izmješati. Sa solju biti oprezan, feta je uglavnom slana, za svaki slučaj probati smjesu.
Paprike oprati, prepoloviti uzduž, izvaditi sjemenke ali ostaviti peteljku i složiti u nauljenu tepsiju. U svaku sipati fila a preko narubati neki tvrdji sir, u mom slučaju Šmarski Rok sa 25% mliječne masti. 
Peći u prethodno zagrijanoj pećnici dok ne sir ne porumeni a paprike budu pečene kad se bocnu viljuškom.

 paprike prije pečenja