Претражи овај блог

четвртак, 27. октобар 2011.

ZAPEČENI PASULJ SA KOBASICOM I PARADAJZOM




To je prvobitno trebalo da bude ovo ali kao što je to kod mene najčešće slučaj ispalo je nešto sasvim drugo. Kao prvo nisam imala bijeli pasulj,a nije mi se išlo do marketa, kao drugo, zamrzivač me iznenadio, u njemu nije bilo butkice, pa sam uzela kobasicu. Butkica se sigurno ne može naći u obližnjem marketu, pa bih morala ići do grada, a tu mi se nikako nije išlo. Tako sam pasulj tetovac zamjenila, običnim, šarenim, a suvu butkicu, kobasicom. Na svijež paradajz nisam ni pomišljala, jer se kod nas sad prodaje isključivo onaj plastični bez ukusa, ali sam zato imala ovo. 
RECEPT
300g pasulja
2 glavice luka
2 manje kobasice
1 pakovanje sjeckanog paradajza
1deci paradajz sosa (domaćeg, gušćeg)
1 kašika paradajz koncetrata (iz tube)
so 
biber
slatka mljevena paprika
sušeni peršun (nisam imala svjež list celera)

Pasulj očistiti i staviti u hladnu vodu da se kuva. Kada prokuva, kuvati još 2 do 3 minuta, skinuti sa vatre, ocjediti vodu, naliti novom, hladnom vodom i kuvati dok pasulj ne omekša, uz povremeno dolivanje vode, po potrebi. 
Za to vrijeme, luk sitno isjeckati i staviti da se prži na 2 kašike ulja. Luk prethodno posoliti sa 1 kašičicom soli. Kada luk omekša dodati paradajz sos i koncetrat paradajz, biber i slatku papriku (oko 1 kašičice). Može se dodati i ljuta paprika, ali ako imate sitnu djecu ili odrasle koji pate od gastritisa, budite štedljivi sa začinima. U tu mješavinu dodati ocjedjen pasulj (dio vode sačuvati) i peršun (ili celer) i polovinu smjese sipati u podmazan zemljani djuveč, ali ako nemate, kao ja, može poslužiti i vatrostalna posuda. Preko pasulja raporediti polovinu tetrapaka sjeckanog paradajza, po njemu sjeckanu kobasucu, prekriti onom drugom polovinom pasulja i na vrhu staviti preostalu polovinu paradajza. Naliti vodom u kojoj se kuvao pasulj da ogrezne i peći na 175 stepeni, otprilike 1 sat, dok voda ne uvri.
Nije loša ideja pasulj probati kad se pomješa sa paradajz sosom i lukom, čisto da se vidi trebali još nešto od začina. Ako u domaći paradajz sos niste stavljali šećer, može se dodati i 1 mala kašičica šećera da neutrališe  kiselost paradajza.
pasulj prije pečenja
OCJENA
Sestri se dopalo, ali ona voli pasulj, samo da nije bijeli ili tetovac (?!), Jača Polovina je rekla da mu je previše paradajiza, Potomak je izvadio kobasice i paradajiz, uzeo dva zalogaja i rekao: "Dobro je, a sad mi daj kremić".
A meni se dopao paradajiz, a bez kobasice je  moglo, meni je svaki pasulj sa jako osučenim mesom prejak, možda bi bilo bolje da sam kobasice malo prokuvala prije toga, ipak sam stavljala sušene domaće kobasice.

недеља, 23. октобар 2011.

HLJEB

Kupila sam kalup za hljeb pa sam morala da ga isprobam. Nigdje na njemu ne piše da li je "non stik" ili ne (a liči kao da jeste) pa sam ga za svaki slučaj tanko premazala uljem. Hljeb je lako ispao iz njega pa sam prilično zadovoljna jer sam sumnjala u njega, s obzirom da je bio dosta jeftin.
RECEPT
mjera je šolja od 3 deci

3 šolje bijelog brašna
2/3 kašike soli
2/3 kašike šećera
1 kesica suvog kvasca
3 baš pune kašike pavlake (oko2/3 čaše)
3 kašike maslinovog ulja
1 šolja vode (možda i malo više, zavisi koliko brašno upija)


Staviti sve suve sastojke u činiju, promješati, dodati pavlaku, maslinovo ulje i postepeno dodavati vodu dok mješate viljuškom (ili mikserom, ako vam nije mrsko da ga palite) i dovršiti miješenje rukom. Nema veze ako vam je tijesto u ovoj fazi premekano, kad ga budete obradjivali za stavljanje u kalup dodacete još brašna. Pokriti činiju krpom i ostaviti na toplom mjestu da udupla volumen. Nakon toga ga istresti na radnu površinu posutu brašnom i primjesti ga uz posipanje brašnom. Mijesti ga dok se ne prestane lijepiti za ruke. Možete ga odmah oblikovati u valjak i prebaciti u kalup ili ga razviti oklagijom, urolati i prebaciti i podmazan kalup. Ostaviti da tijesto naraste nekih 20 minuta, dok se pećnica ne ugrije. Prije pečenja, gornju koru premazati mlijekom (to sam vidjela kod MASATERE) i peci na 175 stepeni  oko 1 sat. Pečen hljen izvaditi iz kalupa, umotati ga u krpu i prekriti peškirom.

Ja sam dodala šolju i još 1/3 vode pa sam morala malo više brašna da dodam dok sam ga premjesivala, ali je bez obzira na sve ispao odličan.

понедељак, 17. октобар 2011.

COKO COOKIES


ORIGINALNI RECEPT

RECEPT
390g brašna
20g kakaa
5g praška za pecivo (oko pola kesice)
2 jaja
190g margarina (stavila sam 160g maslaca i 30g ulja)
140g šećera
1 vanilin šećer
200g sjeckane čokolade
6g ribane kore pomorandže (u mom slučaju pola kašičice rendane suve kore od limuna)

 Brašno i ostale suve sastojke, osim šećera, pomiješati zajedno u nekoj činiji.
Margarin ili maslac pjenasto izlupati zajedno sa šećerom. Dodati jedno jaje i dobro ga mikserom umutiti sa margarinom, dodati drugo jaje i ponoviti postupak.
U smjesu jaja i margarina dodati suve sastojke i isjeckanu cokoladu i rukom dobro izmješati tijesto da se sve sjedini.
Formirati kuglice veličine oraha, malo ih na dlanu spljoštiti i redati na pleh obložen pekarskim papirom i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stepeni izmedju 12 i 15 minuta.

Čokoladni keksici malo nezgodni za pečenje "odprilike" jer ne znam kad porumene, pa je to jedan od rijetkih stvari gdje se pridržavam vremena pečenja.

Probala sam ih odmah onako vrele, tek izvadjene iz rerne i pomislila "i nisu nešto", poslije prvog sam pojela još 3 komada da se uvjerim kakvi su. Ne moram vam reći da smo ih sutradan sve pojeli, bez nadjene ijedne mane.

недеља, 16. октобар 2011.

ŠARENI BUREK (LAŽNJAK)


Zašto šareni, zato što nije samo meso, dodati su i krompiri. Zašto lažnjak, zato što je od gotovih kora, nisam ih sama razvlačila a ni razvijala. Bez obzira koliko su dobre kore u lokalnoj radionici za izradu kora, to ipak nije prava stvar ali može da prodje.


RECEPT
1/2 kg kora za pitu (u mom slučaju 8 komada)
1/2 kg mljevenog mesa (po želji želji, svinjetina, junetina, mješano, teletina ili ćuretina)
oko 6 srednjih krompita
1 srednja glavica luka 
so 
biber
ulje
mineralna voda
Prije savijanja bureka prebrojte koliko ima kora, ako su tanje slagati po dvije ili tri,a ako su deblje onda može po jedna. Tanjih kora u 1/2 kg bude izmedju 15 i 18. Krompir bi trebalo nasjeckati na sitne kockice (naravno prije toga ga oprati i oguliti) ili narendati ako baš nemate strpljenja (po kome ja nisam poznata), luk isjeckati na kockice i spojiti sa mesom, posoliti i pobiberiti i dobro izmješati. Nikako ne preporučujem prethodno dinstanje mesa, mada je to uobičajeno, u tom slučaju burek bude ujedno i suv i mastan.
Pomješati istu količinu ulja i mineralne vode, malo posoliti i promješati da se dobije ujednačena smjesa.
Svaku koru poprskati mješavino ulja i vode, rasporediti fil, skoro po cijeloj kori, urolati i staviti u nauljen pleh. Tako uraditi i sa ostalim korama. Naravno alo su tanje kore, onda stavljati po dvije i sve isto raditi. 
Kod mene je izašlo od osam kora, osam rolna. 
Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stepeni. dok ne porumeno.Pečenu pitu možete pofatajti sa malo hladne vode, poklopiti plehom iste veličine i čekati da omekša ili prokuvati oko 1 deci vode sa malo ulja i soli, ravnomjerno zaliti pitu i vratiti u rernu na 10ak minuta, rernu isključiti poslije 4 do 5 minuta.

четвртак, 13. октобар 2011.

POLUKUKURUZNI HLJEB

Jako ukusan hljeb po receptu (donekle) JUANITE sa COOLINARKE. 


RECEPT
1 suvi kvasac
2,5 deci mlijeka
1 kašika šećera
 1 kašika brašna
Pomiješati sve sastojke sa toplim mlijekom i ostaviti malo da se kvasac aktivira.

1/2 kg brašna
125g palente
1 kašika šećera
1/2 kašike soli
1 kašika pavlake 
oko 2,5 deci mlake vode 
Pomiješati sve suve sastojke, dodati pavlaku i vodu postepeno, ne upija svako brašno isto ( meni je otišlo oko 2,3 deci) i zamjesiti, prvo viljuškom (kao ja), varjačom ili mikserom sa spiralnim nastavcima, pa onda završiti ručno. Ostaviti da miruje oko pola sata dok ne udupla volumen. Nakon toga ga prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i oblikovati u veknu, staviti u pleh ili kalup i opet ostaviti da se tijesto diže dok se rerne ne ugrije. Prije pečenja, četkicom, premazati veknu sa malo mlijeka i peći na 175 stepeni dok ne porumeni. Čačkalicom provjeriti da li je pečen (isti trik kao za kolače), izvaditi iz rerne i pokušati dočekati da se ohladi.


Malo je za moj ukus presladak, ali mi to ništa nije smetalo da pojedem četvrtinu za doručak.
Moja prvobitna namjera jr bila da sve mjere prepolovim, ali nešto mi je odvuklo pažnju pa je nešto ostalo isto a nešto prepolovljeno. I zaboravila sam da dodam malu ulja. 
Sve sam to primjetila kad je hljeb bio već pečen. 

среда, 12. октобар 2011.

CIMET ROLNICE

Ovo je recept od STRUFNE sa COOLINARKE, nisam se u potpunosti držala recepta, dijelom zbog toga što nisam imala sve namirnice pri ruci, a dijelom zbog toga što sam nešto zaboravila.

RECEPT

TIJESTO:
250 ml toplog mlijeka
1jaje
3 kašike šećera
1/2 kašičice soli
oko 2,5 šolje brašna
(šolja za čaj, od 3deci)
1 kesica suvog kvasca
50 ml ulja
Prvo pomješati suve sastojke, zatim dodati jaje, ulje i na kraju mlijeko. Ja prvo mijesim viljuškom, pa tek na kraju dovršim rukama, ne volim lepljivo tijesto na rukama. Ostaviti na toplom mjestu da udupla volumen, nakon toka ga pretresti na pobrašnjenu radnu površinu, premjesiti i razviti u veći pravougaonik, nafilovati ali ostaviti barem 2 cm nenafilovane ivice i urolati. Isjeci na komade debele 2 do 2,5 cm (meni je izašlo 14 komada), poredati u tepsiju namazanu uljem ili obloženu papirom za pečenje i ostaviti oko pola sata da se dižu. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 175 stepeni dok ne porumene. Pečene rolnice premazati glazurpm od prah šećera

FIL:
oko 100g putera
3 kašike meda
2 kašike cimeta
Omekšali puter umutit sa medom i cimetom i premazati preko kore.
Ili, ako kao ja, zaboravite izvaditi puter iz frižidera, malo ga, zajedno sa medom zagrijte i izmješajte, ali bez obzira koliko pazili, i koliko brzo sklonili sa vatre, mješavina će vam biti suviše rijetka. Ja sam to riješila dodajući 5 kašika mljevenih badema (to sam imala).

GLAZURA:
1/2 šolje prah šećera
malo mlijeka
Šećer staviti u činiju i dodavati mlijeko po malo uz stalno mješanje.



Ja sam rolnice napravila uveče, ostavila u frižider i ujutru stavila u hladnu rernu i ispekla. Imali smo fin doručak.